Letartóztatási hullám és gigabotrány a Nissan-Mitsubishi-Renault holdingnál

Carlos Ghosn a letartóztatott több autós cég elnöke egy bemutatón. ANissan-Mitsubishi-Renault holding is érintett Kép: AzÜzlet.hu / Forrás: BBC
Carlos Ghosn, a letartóztatott több autós cég elnöke egy bemutatón. A Nissan-Mitsubishi-Renault holding is érintett. Forrás: BBC

A BBC vezető üzleti híreként jelenti a Nissan közleményére hivatkozva, hogy a Nissan elnökét, Carlos Ghosnt letartóztatták. A vádak szerint kozmetikázta a fizetési csomagját, valamint magáncélra használta a társaság vagyonát.

Carlos Ghosn

Az igazgatótanácsi ülés után az elnököt el is bocsátották az autógyártó óriástól – jelentette a Nissan egyik vezető tisztviselője. A BBC tudósítása szerint mindeddig a nyomozó hatóság nem nyilatkozott a történtekről.

A brit hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Nissan a világ hatodik legnagyobb autógyára, Carlos Ghosn nemcsak a Nissannak, hanem a Mitsubishinek és a Renaultnak is elnök vezérigazgatója volt egy személyben.

Azt hogy mit is hozhat magával ez a letartóztatás, jól jelzi, hogy a Renault részvényei a hír bejelentését követően közel 10%-ot zuhantak a tőzsdén.

Egy sajtókoferencián Hiroto Saikawa a Nissan ügyvezetője mélységes megdöbbenésének adott hangot a történtek kapcsán, hangsúlyozva, hogy abban bízik, hogy „az emberek osztoznak az ő érzéseiben ezekben a pillanatokban”.

Hiroto Saikawa a Nissan ügyvezetője Kép: AzÜzlet.hu / Forrás BBC
Hiroto Saikawa, a Nissan ügyvezetője. Forrás: BBC

Kitért arra is, hogy a Nissan most arra összpontosít, hogy „stabilizálja a helyzetet” és biztosítsa a napi működést mind az alkalmazottai mind pedig a partnerei számára. A sajtókonferencián a vezető tisztviselő azt is elárulta, hogy egy bejelentésnek köszönhetően hét hónapja folyt már a belső vizsgálat aminek a végére a letartóztatás tett pontot.

A BBC japán hírügynökségi jelentésekre hivatkozva azt írja, hogy a letartóztatott Nissan vezér 2011 óta közel 5 milliárd yennel, azzal közel 34 millió fonttal becsülte alá az azt követő ötéves periódusban a vagyonát.

Elnökként Carlos Ghosn 735 millió jent (5,1 millió fontot) keresett a legutóbbi pénzügyi évben a Nissan-nál, 227 millió jent (1,6 millió fontot) a Mitsubishinél, és 7,4 millió eurót(6,6 millió fontot) a Renaultnál, ami összesen 13,3 millió fontra rúgott.

Saikawa úr azon vélekedésének adott hangot, hogy a csalás már jó ideje folyt, és talán az sem véletlen, hogy 2010 óta a japán cégektől megkövetelték, hogy hozzák nyilvánosságra azokat a felső vezetői fizetéseket, amelyek meghaladják a 100 millió jent – mutat rá a BBC tudósítása.

A letartóztatással azonban a hírek szerint még nincs vége a Nisannál kipattant botránynak, ugyanis a az autógyár Greg Kelly senior ügyvezetőtől is meg akar válni, akit szerintük szintén bilincsbe vertek, mivel Ghosn közeli beosztottjaként „nagyon mélyen benne volt” a pénzügyi csalás sorozatban – írja a BBC.