Listázás. Hirdetéssel szerzik áldozataikat a csalók

Tűzifával kereskedő csalók ellen összeállított listatával védekezhet.A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy új adatbázisban gyűjti a jogszerűtlenül feladott tűzifahirdetések adatait – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

A panaszok szerint az eladók nem az előre kifizetett összegnek megfelelő mennyiségű, fafajú tűzifát szállítják ki, továbbá a faanyag eredetét igazoló szállítójegyet és számlát sem adnak a vevőnek.

A hatóság azt javasolja, hogy a vásárlás előtt a vevők tájékozódjanak az eladó személyéről és jogszerű működéséről, ehhez nyújt segítséget a Nébih, összegyűjti a fiktív technikai azonosítókat, valamint az ezekhez tartozó telefonszámokat.

A jogszerűtlenül értékesítők adatai Nébih honlapján itt elérhető, bárki számára ingyenesen hozzáférhető.

Az eutr@nebih.gov.hu e-mail címre érkező bejelentések többsége szerint az eladók nem az előre kifizetett összegnek megfelelő mennyiségű, fafajú tűzifát szállítják ki, továbbá a faanyag eredetét igazoló szállítójegyet és számlát sem adnak a vevőnek.

 Az olyan esetek,amelyek megnehezítik vagy ellehetetlenítik az utólagos reklamációt, leggyakrabban a jogszerűtlen hirdetők esetében fordulnak elő, ezért a Nébih javasolja a tűzifavásárlóknak, hogy bizonytalan forrásból ne vegyenek tűzifát.