Magyar szolgáltatója lesz az asztanai tőzsdének

Az asztanai tőzsde kereskedését 2018 novemberében nyitotta meg Kazahsztán elnöke, Nurszultan Nazarbajev. Kép: AIFC/Facebook. azüzlet.hu
Az asztanai tőzsde kereskedését 2018 novemberében nyitotta meg Kazahsztán elnöke, Nurszultan Nazarbajev. Kép: AIFC/Facebook

A Keler Csoportot bízta meg az kazah főváros értéktőzsdéje, az Astana International Exchange (AIX) a részvényügyletek elszámolásával és kiegyenlítésével kapcsolatos kereskedés utáni szolgáltatásokkal.

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde tulajdonában álló vállalatcsoport közölte: az úgynevezett post-trade szolgáltatások várhatóan az ősztől, a szabályozói jóváhagyásokat követően indulnak.

A megbízás hozzájárulhat a megújuló kazah értékpapírpiac globális tőkepiaci integrációjához – hangsúlyozták. Mónus Attila vezérigazgató hozzátette: a Keler az új pénzügyi központ megerősödését is támogathatja.

Tim Bennett, az AIX vezérigazgatója arra számít, hogy az együttműködés könnyű és hatékony elérést biztosít a globális tőkepiaci szereplők számára az új kazah tőzsdéhez.

A 2017-ben létrejött AIX részvényese többek között a Goldman Sachs, a Shanghai Stock Exchange, a Silk Road Fund és a NASDAQ. Az AIX a közeljövőben várhatóan kiemelt szerepet kap számos kazah állami vállalat privatizációjában – értesült az MTI.