Már több tízezren megfordultak a Magyar Ízek Utcájában

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az elmúlt két napban több tízezer ember látogatott ki a Budapesten szombat délelőtt óta zajló Magyar Ízek Utcája programsorozatra, amely a mai tűzijátékkal zárul.

A kormányszóvivő, Kovács Zoltán a népszerű esemény kapcsán kifejtette: az augusztus 20-i ünnepségsorozathoz már hagyományosan kapcsolható programsorozat sikere a magyar gasztronómia sikere is, hiszen Magyarország tortáján és a Szent István-napi kenyéren kívül hagyományos, de már elfeledett magyar ételeket is megkóstolhatnak mindazok, akik kilátogatnak az eseményre. Ebben az évben a fűszereké a főszerep, számtalan fűszerkészítő és -termelő mutatkozik be a fesztiválon.

Az ünnepi forgatagba idén olyan nem professzionális főző embereket is meghívtak, akik egy-egy tájegység ételét mutatják be a határon innen és túlról. A Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak pedig borscs levest és szilvalekváros fánkot készítenek. Lesznek roma ételek is, így a közönség megkóstolhatja a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételekkel és hagyományos karcagi birkapörkölttel készülnek.

Kovács Zoltán jelezte, hogy a környéken jelentősebb forgalomkorlátozásokra kell számítani. Ezekről a www.nrkk.hu, a www.utinform.hu és a BKK honlapján találhatók pontos információk.

Megerősítette, hogy országszerte és Budapesten is több tízezer ember vett és vesz részt a különféle ünnepi programokon.

A kormányszóvivő MTI-nek adott tájékoztatása szerint a budai Várban történt vasárnap hajnali tűzeseten kívül semmilyen probléma nem volt a programok lebonyolítása során.