Megadóztatná az olajat az ExxonMobile

The Washington Post

Az újságíró úgy véli, hogy az ExxonMobil  javasolt szénadója emeli a fosszilis üzemanyag árát, közben a klímaváltozás elleni küzdelmet segítheti. Steven Mufson írásából megtudhatjuk, hogy az ExxonMobil azon tervének a népszerűsítésére költ 2 éven keresztül egymillió dollárt, amelynek keretében megadóztatnák az üzemanyagok széntartalmát – beleértve a saját termékeit is. Az adóbevételből pedig jutna az amerikai állampolgároknak is.Az elképzelés szerint az adó 40 dollár lenne egy tonna szén-dioxidra számolva, ami gallononként 36 centes gázolaj árnak felel meg.

Az olajtársaság tervét több olyan nagyvállalat támogatja, mint a BP, a First Solar, a General Motors, a Shell, a Total és a PepsiCo. Mellettük olyan nagyágyúk is beléptek a kampányba, mint James Baker III. az USA egykori főkincstárnoka, valamint George P. Shultz volt külügyminiszter.

A nagyszabású terv célként tűzték ki az egyes szabályok egyszerűsítését, olyan jogi környezet megalkotását, amelyben az olajtársaságok felelőssé tehetők az általuk okozott környezeti károkért.

Ami  a gyakorlati kivitelezést illeti, az újfajta adó hasznát az amerikai állampolgároknak havi egyenlő részletekben adnák vissza osztalék csekkek formájában, vagy közvetlen banki letétben vagy az egyéni  nyugdíj megtakarítási számláikra utalnák.