Milliónyi döglött haltól bűzlik egy kelet-ausztráliai folyórendszer környéke

Fénykép: Mike Bowers a Guardian
Elalgásodott és csaknem kiszáradt a folyó Ausztráliában

Milliónyi döglött hal bűze lengi be a szárazságtól sújtott Kelet-Ausztrália egyik folyórendszerének környékét – jelentették be a dpa szerint a helyi hatóságok, amelyek szerint további halpusztulás várható a térségben.

Új-Dél-Wales állam kormánya arra figyelmeztetett, hogy a héten várható magas hőmérséklet nyomán a helyzet tovább súlyosbodhat a Darling és Murray folyók partvonala mentén.

Az alacsony vízállás és a hőség lehet továbbá a felelős a vízfelszínen beindult algavirágzásért, amely megfosztja a halakat az oxigéntől, és méreganyagot is termel.

A halpusztulás ügye az egész országot megmozgatja, ugyanis heves vita alakult ki a jelenség okával és felelőseivel kapcsolatban.
“Ez egy pusztító ökológiai esemény” – mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, akinek kormánya kizárólag a szárazságot teszi felelőssé a tömeges halpusztulásért.

A tudósok azonban évek óta hangoztatják, hogy a folyók korlátlan lecsapolása az öntözés és egyéb célok érdekében, súlyos következményekkel jár.

“A halak és a folyók pusztulásáért nem a szárazság a felelős, hanem az, hogy mi emberek túl sok vizet veszünk el a folyóinkból” – mondta John Williams, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa. /MTI/