Mit tudhatnak? A magyar fiatalok a legokosabbak a pénzügyi kilátásokat tekintve

Ha a pénzügyekről van szó, a kontinensen mindenütt a legfiatalabb generáció a legoptimistább, de a leginkább derűlátóak közülük is a magyarok –  erre a következtetésre jutott az Intrum európai fogyasztói fizetési jelentése.

Meglepő eredményt hozott az Intrum európai követeléskezelő csoport kutatása, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vette górcső alá. Eszerint ugyanis a magyar fiatalok várakozásai kedvezőbbek, mint mondjuk a svéd vagy svájci társaiké azzal, hogy 10-ből 4 magyar fiatal gondolja úgy, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei.

Emellett a magyar fiatalok 47 százaléka abban is hisz, hogy a közeljövőben javulni fog az anyagi helyzete. Magatartásukban a tudatosság is megjelent, ugyanis a magyar fiatalok elsősorban a váratlan kiadásokra és – 40 százalékban – az ingatlanvásárlásra, valamint harmadik célként az utazásra takarékoskodnak leginkább.

A tavalyi év végén 24 országból 24 401 európai, köztük 1006 magyar állampolgár résztelével zajló reprezentatív kutatás szerint a fiatalok körében a fizetőeszközök közül a készpénz a legnépszerűbb. Amiben annak is szerepe van, hogy a munkajövedelemmel még nem rendelkezők többsége készpénzben kap támogatást a szüleitől. Így aztán a megkérdezettek 63 százaléka használ napi rendszerességgel készpénzt, bankkártyát viszont csak 27 százalékuk.

A különböző országok fiataljai között a legnagyobb hasonlóság az, hogy – a magyarokhoz hasonlóan – mindannyian a váratlan kiadásokra takarékoskodnak leginkább. Emellett az átlagos európai fiatalok elsősorban utazásra és fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjtenek.