Novemberben csökkentek a termelői árak az EU-ban

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkentek havi bázison és kevésbé emelkedtek éves szinten a termelői árak az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat közzétett kimutatása szerint.

Az euróövezet 19 tagállamában novemberben 0,3 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak az előző havihoz képest, az Európai Unió 28 tagállamában pedig 0,4 százalékkal.

Novemberben 2017 júniusa óta első alkalommal csökkentek havi bázison a termelői árak az euróövezetben.
Októberben az euróövezetben és az EU-ban is 0,8 százalékkal nőttek havi bázison a termelői árak.

Az euróövezetben novemberben 4,0 százalékkal, az EU-ban pedig 4,3 százalékkal nőttek a termelői árak 2017 novemberéhez képest. Az októberi éves áremelkedés az euróövezetben 4,9 százalék, az EU-ban 5,5 százalék volt.

Elemzők az euróövezetre a termelői árak 0,2 százalékos havi csökkenését és 4,1 százalékos éves növekedését várták novemberre.

Az energiaiparban 1,1 százalékkal csökkentek havi bázison a termelői árak novemberben az euróövezetben és 1,8 százalékkal az EU-ban. Energiaárak nélkül az euróövezetben nem változtak, az EU-ban pedig 0,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak havi bázison novemberben.

Az előző havihoz képest a legnagyobb mértékben, 2,7 százalékkal Görögországban csökkentek a termelői árak novemberben. Hollandiában 1,4 százalék, Litvániában és az Egyesült Királyságban pedig 1,3 százalék volt a havi árcsökkenés. A termelői árak a legnagyobb havi növekedést Észtországban érték el novemberben, 1,7 százalékosat. Dániában 1,2 százalék, Svédországban 0,8 százalék volt a havi áremelkedés.

Az energiaipari szektorban 10,8 százalékkal nőttek a termelői árak az egy évvel korábbihoz képest novemberben az euróövezetben és 12,0 százalékkal az Európai Unióban. Energiaárak nélkül az euróövezetben 1,5 százalékos, az EU-ban 1,8 százalékos volt az éves áremelkedés.

A termelői árakban a legnagyobb éves növekedést Belgiumban regisztrálták novemberben, 9,3 százalékosat. Dánia 9,2 százalékos, Észtország pedig 8,6 százalékos éves áremelkedéssel követi a novemberi rangsorban. A termelői árak éves szinten csak Írországban csökkentek novemberben, 0,6 százalékkal.

EU ipari termelés táblázat AzÜzlet.hu / Forrás: Eustat