Növényvédelem. A bélflórát károsítják, elhízást okoznak

Gyomirtás előtt talajfertőtlenítésre használják a kukoricaföldeken is a hatóanyagot - mérget

A beleket és a bélflórát károsítja, növeli az elhízás kockázatát a rovarirtószerek használata. Legalábbis erre utalnak a Kínai Mezőgazdasági Egyetem tudósainak kutatásai. Erről a Hszinhua hírügynökség számol be írásában.

A 19. század vége óta forgalomban lévő, klórpirifosz hatóanyag-tartalmú rovarirtók a leggyakrabban használt növényvédőszerek közé tartoznak világszerte.
Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az ilyen rovarirtóknak való kitettség elhízást és cukorbetegséget okozhat, ám az összefüggés hátterében álló mechanizmust eddig nem ismerték a kutatók.

A Kínai Mezőgazdasági Egyetem szakemberei most az emberi bélflórára, a szervezet legfontosabb mikro-ökoszisztémájára fókuszálták a tanulmányukat.

A bélflóra az emberi és állati emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összessége. Jelentős hatással van a betegségekkel szembeni immunitásra és a testsúlyra, emellett segít a szervezetnek megemészteni azokat az ételeket, amelyekkel a gyomor és a vékonybél “nem boldogul”.

Egérkísérletek során a kutatók klórpirifosz hatóanyag-tartalmú rovarirtót tettek a rágcsálók ennivalójába és vizébe. Megállapították, hogy a szer bevitelétől megbomlott az úgynevezett bél-barrier – fedő nyákréteg – integritása, aminek hatására nagyobb mennyiségű méreganyag került be a szervezetbe, majd végül gyulladás alakult ki. Mindezek inzulinrezisztencia és diabétesz kialakulásához vezettek.

Az inzulinrezisztencia - a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége - gyakran kimutatható elhízott embereknél, és kulcsszerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában.

A tanulmányt vezető Vang Peng szerint a méreganyagot hordozó baktériumok elszaporodása a szervezetben tovább roncsolja a bélflóra egyensúlyát, aminek hatására az egerek elhíznak.

A Microbiome című folyóiratban publikált tanulmány szerint hasonló eredményeket figyeltek meg a különböző genetikai hátterű és eltérő étrendet folytató egerek között, ami azt jelzi, hogy a gének és az étrend korlátozottan befolyásolják a felborult bélflórát.

“Az eredményeink azt sugallják, hogy a rovarölőszerek széles körű használata hozzájárulhat a gyulladással összefüggő betegségek járványszerű terjedéséhez” – mondta Vang. (MTI/Hszinhua)