Nyugta és bejelentés nélkül a Balatonnál – árulkodó jelek

Minden negyedik vállalkozás ügyeskedik a Balatonnál. Rendszerint nem adnak nyugtát a nyaralóknak és/vagy alkalmazottaikat zsebből fizetik. Ez a tapasztalata annak a vizsgálatnak, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy hétig folytatott – bizonyos árulkodó jelek alapján célzottan is – a magyar tenger partján.

Július közepén az ellenőrök mint idényben megszokott, 2018-ban is a Balaton mindkét partján a legkedveltebb üdülőhelyeken és a kisebb településeken is ellenőrizték a szálláshelyeket, az éttermeket, ajándékboltokat, cukrászdákat, lángossütőket és más kereskedőket, szolgáltatókat. A strandokon, piacokon és vásárcsarnokokban működő vállalkozások közül is igyekeztek kiszűrni a kockázatosnak tűnő helyeket – írja az MTI .

Minden negyedik

Az ellenőrzés tanúsága szerint minden negyedik cég vétett a szabályok ellen, ami leggyakrabban abból adódott, hogy a vásárlók kifizették a vételárat, de nem kaptak nyugtát. Ilyenkor az összeget nem is ütik be a pénztárgépbe,amit az is alátámaszt, hogy a kasszában lévő pénz jóval több, mint a szabályosan rögzített bevétel.

A Balatonnál és környékén az sem ritka, hogy úgy alkalmazzák az eladót vagy a kiszolgálót, hogy nem jelentik be, munkájáért pedig zsebbe fizetnek.

A NAV idén már azt is ellenőrzi, hogy a szolgáltatók megfizetik-e a turizmusfejlesztési hozzájárulást, illetve, hogy az étel- és italautomaták regisztrációját elvégezték-e az üzemeltetők.

Ellenőrzés elemzés után

Az ellenőrzéssorozat előtt az online pénztárgépekből érkező forgalmi és bevételi adatok elemzésével választják ki azokat a vállalkozásokat, amelyeknél felmerülhet valamilyen szabálytalanság.

Árulkodó jel lehet például, ha egy strand négy büféjéből egynek jóval alacsonyabb a pénztárgépben rögzített forgalma a többi hároménál.

Az ellenőrzésekről szóló információk továbbra is megjelennek a NAV honlapjának Adótraffipax rovatában, így jó előre lehet tudni, hol számíthatnak biztosan a revizorok megjelenésére a vállalkozások.