Olcsóbb lett a Tesla – lezuhant a részvény ára

Tesla Model 3. Fotó: Tesla

A Tesla valamennyi járművének árát 2 ezer dollárral csökkentette, hogy ellensúlyozza a közel felére apadt zöld adókedvezményt és fellendítse a Model 3 eladási volumenét. A lépés után nagyot esett a cég árfolyama – írta a Reuters.

Az elektromos autókat gyártó vállalat az elemzők aggodalmai ellenére lépte meg az árcsökkentést, aminek következtében Egyesült Államok-szerte 2 ezer dollárral olcsóbban lehet Teslához jutni. A döntés hátterében elsősorban az áll, hogy az elektromos autókra vonatkozó szövetségi adókedvezmény a Teslák esetében 2019. január 1-től autónként 7 ezer dollárról 3750 dollárra csökkent, mivel a vállalat tavaly legyártotta a 200 ezredik járművét is.

Nem mellékes ugyanakkor az sem, hogy a gyártási rekordok ellenére néhány modell eladási volumene elmaradt a várakozásoktól. Különösen nagyok voltak az elemzői várakozások a legújabb modell, a Model 3 kapcsán, amelyből 2018 negyedik negyedévében 61 ezer darabot adtak el, 3500 járművel kevesebbet, mint azt előzetesen várták.

A Model 3 esetében további csalódottságra ad okot, hogy noha a Tesla az új zászlóshajójának szánta, a negyedik negyedévben csak közepes és magas felszereltségű modelleket adtak el belőle, ráadásul egyelőre csak a tengerentúlon népszerű. Az európai és kínai utakon várhatóan februártól jelenik meg a Model 3, amelyből alacsonyabb felszereltségű modellek is kerülnek a szalonokba.

Az árcsökkentés után a Tesla árfolyama 7 százalékos mínuszban, 310 dolláron állt, majd 10 százalékos zuhanás után 300 dollár alá került.

Nagy kérdés, hogy a jövőben milyen taktikát választ majd a Tesla, a Kongresszus 2017-es döntése értelmében ugyanis a zöld adókedvezmény félévente 50%-kal csökken Elon Musk elektromos autóira, egészen addig, ameddig teljesen meg nem szűnik.

Egyes számítások szerint az árcsökkentések a 2019-es évben – a jelenlegi gyártási ütem mellett – 700 millió dolláros veszteséget okozhatnak a Teslának.