Óraátállítás

Óraátállítás október 28-án hajnali 3-kor. Lehet, hogy a téli-nyári átállásnak hamarosan véget vet Brüsszel? Mint AzÜzlet.hu beszámolt róla,  Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke  korábban úgy nyilatkozott, a bizottság  a kétszeri átállítás megszüntetését javasolja.

A politikus szerint az ügyben tartott európai konzultáción a résztvevők többsége elutasította az évenként kétszer esedékes óraátállítást.

Azt mondta, első lépésként a bizottságot igyekszik meggyőzni arról, hogy át kell térni az állandó nyári időszámításra, utána pedig az Európai Parlamentnek (EP) és a tagállamoknak kell lépniük az ügyben.

Szükségtelen a téli időszámítás?

A szabályozás felülvizsgálata Finnország kezdeményezésére került napirendre, miután állampolgárok tízezrei kérték a finn kormányt, hogy szüntessék meg az évi kétszeri óraátállítást, és maradjon a nyári időszámítás.

Az EP és az Európai Unió Tanácsa – a tagállami kormányok szakminisztereit összefogó testület – 2001-ben vezetett be az egész Európai Unióban kötelező irányelvet a nyári és a téli időszámításról, ismertebb nevén az óraátállításról.

A módszer azon alapul, hogy a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel hét és este tíz óra közötti időszak – minél inkább egybeessen a természetes világosság idejével, így villamos energiát is meglehet takarítani.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szerint az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az óraátállítással évente egy közepes méretű magyar város teljes fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolunk meg – írja az MTI.

A Magyrországon 1980 óta működő rendszer segítségével eddig közel 4000 gigawattóra (Gwh) a becsülhető energiamegtakarítás, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő, 2017-ben 80 GWh megtakarítás keletkezett az óraátállításból.

A magyar emberek véleménye eltérő az átállításhatásairól, sokak egyetértenek azzal, hogy a szervezetet megviseli az átállítás, ezt orvosok is igazolják, azonban a “tovább tartó világosság” jelentős értéket jelent a nagy többségnek – derül ki a témával foglalkozó híradásokból. Az ugyancsak jelentős vita tárgya lehet, hogy a téli vagy a nyári időszámítás a kényelmesebb.

A magyar kormány még nem alakította ki álláspontját az ügyben.

Egyelőre tehát: