Pókhálók a bejgli fölött. Bezáratta a Nébih a cukrászdát

Pókhálók a bejgli fölött. Bezáratta a Nébih a cukrászdát Kép: azuzlet.hu / nébih

Hámló falak, pókhálós, poros mennyezet, beázott raktár, rozsdás állványok, piszkos ruhában dolgozó munkások. Elképesztő körülményeket találtak a fővárosi cukrászdában a Nébih ellenőrei. Azonnal bezáratták a Filatorigát közelében működő üzemet.

Pókhálók a bejgli fölött. Bezáratta a Nébih a cukrászdát Kép: azuzlet.hu / nébihElképesztő higiéniai és műszaki körülményekkel szembesültek a Nébih  (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) ellenőrei a cukrászüzemben. Az épület alagsorában működő üzem alapanyag raktárában beázott a mennyezet, több helyiségben poros, pókhálós, hámló festékkel borított falak és csővezetékek fogadták a szakembereket.

Az alkalmazottak piszkos, elhasználódott utcai ruhában végezték munkájukat. A dagasztóhelyiségben – az előírásoknak megfelelő zöldség- és gyümölcs-előkészítő híján – ugyanabban a rozsdamentes, kétmedencés mosogatóban tisztították a citromot, almát és fejes káposztát, ahol a különféle használati eszközöket is.

A gépek, eszközök takarítatlanok, erősen szennyezettek voltak. A sütőhelyiség ablakairól hiányzott a rovarháló, ideiglenes fényforrásként két, kábelre rögzített izzó szolgált. A készre sütött, csomagolatlan réteseket szálkás, töredezett, nem tisztítható farostlapokon hűtötték. A különböző helyiségekben megfelelő elkülönítés nélkül tárolták az alapanyagokat, késztermékeket és a használt, szennyes rekeszeket.

A Nébih az egységben tapasztalt súlyos higiéniai, élelmiszerbiztonsági és nyomon követési hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a cukrászat működését.

A szakemberek 7 tételt (összesen 294,04 kg súlyú feldolgozásra váró alapanyagot, gyártásközi félkész terméket, illetve készterméket) vontak ki a forgalomból jelölés hiánya, a nyomon követés hiánya és szennyezettsége miatt.