Simicska Lajos érdekeltségeit üzlettársa viszi tovább

Nyerges Zsolt, háttérben Orbán Viktor. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nyerges Zsolt vásárolja meg Simicska Lajos és családja építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. A lapok bombahírként értékelték a bejelentést.

A cégek irányításában üzlettársként vagy vezető tisztségviselőként részt vevő Nyerges Zsolt szerdán közölte az MTI-vel, hogy a szükséges eljárások a Gazdasági Versenyhivatal eljárásrendjének megfelelően megindulnak. A tranzakciók a versenyjogi hatóság jóváhagyását követően zárulnak le.

Természetesen bombaként robbant a hír. Alig akad sajtótermék, amelyik azonnal ne bocsátkozott volna találgatásokba is.

A Magyar Idők áttekintést ad a Simicska-birodalom koronaékszerének nevezett Közgép Zrt. leépülés közeli állapotáról és a birodalom jelentős veszteségeiről,  amelyet a G-nap után bekövetkezett, elsősorban a médiaportfólióba ölt összegeknek tulajdonít az újság.

Az Origó Simicska totális kudarcaként értékeli az esetet, miközben azt emeli ki, hogy megszűnhet a Hír TV, valamint számos médium is.

A 444 felidézi a birodalom alakulásának eseménykrónikáját, a volt és az új tulajdonos kapcsolatát, és természetesen Simicska Orbán Viktor miniszterelnök közötti személyes barátságot és későbbi ellentéteket.

A terjedelmes beszámolók fókuszpontjában a gazdasági vonatkozások helyett inkább a politikai értesülések állnak,  a cégbirodalom valós értékének és az adás-vétel összegének összehasonlítása helyett.  Ennek okai között persze döntő szerep jut annak, hogy a szerződések tartalma, a vételár és a kivásárlás egyéb részletei üzleti titkot képeznek, amelyet a felek nem hoznak nyilvánosságra. Ezt a tényt az a közlemény is hangsúlyozza, amelyet az új tulajdonos hozott nyilvánosságra.