Súlyos vádak a Huawei ellen – reagált a gyáróriás

A Huawei Technologies (HT) visszautasítja, hogy tevékenysége és eszközei veszélyt jelentenének, biztonsági fenyegetést bármely országnak Kép: AzÜzlet.hu

A Huawei  tevékenységét bíráló cikkekről készült összefoglalóra reagált a kínai órásvállalat. A „Súlyos vádak a Huawei ellen – Tilalom jöhet az USA-ban?” címmel közölt írásban többek között az amerikai törvényhozók kétpárti törvényjavaslatát is ismertető szövegben szerepelt egy kitétel, amelyet szóvá tett a mobil készülékeiről is ismert gyártó.

A történteket összefoglaló írás a mellett, hogy a képviselők a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat gyártotta chipek és egyes alkatrészek amerikai forgalmazási tilalmát tartalmazó javaslatot ismertette idézte a tekintélyes The Wall Street Journal értesüléseit. AzÜzlet.hu-nak a kína cég reagálásában azt írja, olyat is felrónak neki, ami alól bírósági ítélet alapján is tisztázta magát.

A törvényhozók tilalmi javaslata nemcsak a Huawei, hanem a ZTE és más kínai vállalatok olyan termékeire is vonatkozik, amelyek forgalmazása amerikai szankciókat, törvényt vagy exportellenőrzési szabályokat sért. A törvényjavaslatot szinte egy időben nyújtották be a The Wall Street Journal című lap értesülésének nyilvánosságra hozásával. A lap azt tette közzé, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) bűnügyi nyomozást folytat a Huawei ellen ipari titkok eltulajdonításának gyanúja miatt; a Huawei ipari-kereskedelmi titkokat lop el amerikai üzleti partnereitől, köztük például a német T-Mobile amerikai leányvállalatától.

A The Wall Street Journal cikke konkrétan a T-Mobile okostelefonjainak tesztelésére használt technológiának az ellopását említette.

A nyomozás – szól a tekintélyes lap híre – részben egy polgári peres eljárásnak köszönhetően indult meg: az északnyugati Seattle városában egy esküdtszék felelősnek találta a Huaweit a T-Mobile egyik üzeme robottechnológiájának eltulajdonításában.

A Huawei Technologies  fontosnak tartotta szerkesztőségünkkel közölni álláspontját a cikk napvilágra kerülése után:

A Huawei Technologies nem kívánja kommentálni a média értesüléseit, ugyanakkor fontosnak tartja megjegyezni, hogy "a Huawei és a T-Mobile 2017-ben rendezték vitájukat, miután az Amerikai Egyesült Államok bírósága nem állapított meg károkozást, jogalap nélküli gazdasági előnyszerzést, se szándékos, rosszindulatú magatartást a Huawei részéről a T-Mobile üzleti titkait illetően.”