Szingapúr megregulázza a „kripto vállalkozásokat”

Szingapúr helyi bankszámla nyitást kínál a gondokkal küzdő kriptovalutás vállalkozásoknak, akik arról panaszkodnak, hogy képtelenek bankszámlát nyitni.

Ez persze nem azt jelenti, hogy egy külön rájuk szabott jogi környezetet alakítanánk ki, nem kívánjuk népszerűsíteni ezt a fajta üzleti kripto-modellt – jelentette ki a Bloomber News-nak adott interjúban a Szingapúri Pénzügyi Hatóság ügyvezető igazgatója, Ravi Menon. – Pusztán annyit teszünk, hogy egy asztalhoz ültetjük a bankokat és a kriptovállalkozásokat, hogy megnézzék, létezhet-e közöttük együttműködés – folytatta a tisztviselő.

Minderre azt követően szánta el magát a pénzügyi szektorát egyébként folyamatosan fejlesztő szingapúri kormányzat, hogy több kriptovállalkozás pénzügyi szabályozási hiányosságra panaszkodott, amely ellehetetleníti a helyi bankszámla nyitásaikat, illetve a már meglévő számláik megszüntetését.

A hatóság vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az egész kriptovaluta kereskedés számos pontja mindmáig homályos és szabályozatlan, ezért, mint fogalmazott „Nem neheztelnék egyetlen bankra sem, ha nem nyitnának ezeknek a vállalkozásoknak bankszámlát.”

Az elemzők Szingapúr pénzügyi szabályrendszerét a japán és a kínai gyakorlat közé sorolják. Míg az előbbi megengedi, az utóbbi kifejezetten tiltja a kriptovalutával történő kereskedést. A városállam nem kívánja átvenni a japán gyakorlatot, de három csoportba sorolta a kriptovállalkozásokat és mindegyikre külön szabályokat alkotott. A szingapúri pénzfelügyelet vezetője szerint a törvényi szabályozásnak az volt a célja, hogy megvédjék a fogyasztókat, és megelőzzék a pénzmosást.

Ön és én befektethetünk sokféle őrült vállalkozásba, de sem egy kormánytól, sem egy szabályozó hatóságtól nem várhatják el, hogy mindent külön szabályozzunk, amibe csak emberek pénzt fektetnek – summázta véleményét Ravi Menon a Bloomberg interjúban.