Többen, többet költenek turizmusra

Az év első felében a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3%-kal, bruttó bevétele 10%-kal volt több, mint tavaly, 2017 azonos időszakában, derül ki a KSH jelentéséből.

A júniusi számok is kedvezőek, a külföldi vendégek száma 2,7%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, és meghaladta az 558 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,0%-kal csökkent, és 1,4 milliót tett ki. A vendégéjszakák 82%-át realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,1%-os volt.

A külföldivendég-éjszakák száma Budapest–Közép-Duna-vidék, Közép-Dunántúl és Tisza-tó régiókban nőtt, a többi turisztikai régióban visszaesett.

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,2%-kal növekedett, és meghaladta az 1,5 milliót.

A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben mérséklődött, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt. A Balatonnál 6,0%-kal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ennek következtében 30%-ról 28%-ra csökkent a balatoni éjszakák aránya a teljes belföldi forgalmon belül.

A szállodák szobakihasználtsága 0,9 százalékponttal 64,8%-ra nőtt.

Az összes bruttó árbevétel 6,7%-kal (47 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 5,0%-kal (28 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 30%-kal (11 milliárd forintra) emelkedett, miközben az egyéb szolgáltatások bevétele 11%-kal (8 milliárd forintra) csökkent folyó áron. A külföldi szállásdíjbevétel 5,5, a belföldi 4,1%-kal bővült.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 15%-kal kevesebbet, 1,6 milliárd forintot fizettek a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az első fél évben 10 százalékos bevétel növekedés

A kereskedelmi szálláshelyek 5,3%-kal több, összesen közel 13 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 4,0 (6,7 millió), a belföldivendégek 6,8%-kal több (6,3 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 2,4 százalékponttal 57,2%-ra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron összesen 10%-kal magasabb – 218 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 9,0%-kal nőtt, és megközelítette a 125 milliárd forintot.