Tőzsde – Erősödéssel nyitott New York, stabil az olajpiac

Pluszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerda este.

Emelkedtek az indexek nyitásban szerdán a New York-i tőzsdéken.

A Boeing, amelynek árfolyamát 6 százalékos esésbe vitte az etióp légitársaság B 737 MAX 8 típusú gépének katasztrófája, három nap óta először emelkedett, ami kihúzta a mínuszból a DJIA indexet. A hangulatot javította, hogy a makroadatok azt mutatják: nincs inflációs nyomás a gazdaságban, és a Fednek nem kell sietnie a kamatemeléssel. A Brexitet illetően megerősödött a remény, hogy az Egyesült Királyság nem fogja megegyezés nélkül elhagyni az EU-t, a “nyers Brexit” káoszt okozna a globális piacokon.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,34 százalékkal esett, az S&P 500 0,30 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,44  százalékkal emelkedett a kereskedés első negyedórájában.

Kedden vegyesen zárt New York. A DJIA 0,38 százalékkal esett, az S&P 500 0,30 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,44 százalékkal emelkedett.

Az olaj drágult, miután Szaúd-Arábia kilátásba helyezte, hogy áprilistól az OPEC korábbi megállapodásában meghatározottnál is alacsonyabban tartja termelését. Árfelhajtó hatása volt annak is, hogy energiaellátási nehézségek miatt csökkent Venzezuela exportja, és csökkentették az amerikai olajtermelés növekedési ütemére vonatkozó prognózist.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 47 centtel 57,26 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 57 centtel, 67,15 dollárra nőtt.

A dollár árnyalatnyit gyengült. Az euró kora délután 1,1292 dollár körül forgott a reggeli 1,1287 dollárral szemben.

Az arany drágult, a befektetők az aranyban keresnek menedéket a Brexit körüli zűrzavarban. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1308,15 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,5 százalékkal magasabban, mint előző este. (MTI)