Tőzsde – Mérsékelt gyengüléssel nyitott New York, esett az olaj ára

Pluszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerda este.

Csökkentek az indexek szerdán a nyitás után a New York-i tőzsdéken.

A figyelem középpontjában az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ülésének kimenetele áll, de mindenki biztos benne, hogy a bank nem emeli az irányadó kamatot, hanem továbbra is várakozó álláspontra helyezkedik. A befektetők Jerome Powell Fed-elnök esti sajtótájékoztatójától várnak valamilyen információt a bank terveiről.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,32 százalékkal, az S&P 500 0,27, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,14 százalékkal csökkent a kereskedés első perceiben.

Kedden vegyesen zárt New York. A DJIA 0,25 százalékkal, az S&P 500 0,37 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,34 százalékkal emelkedett.

Az olaj ára az e heti 2019. évi csúcs után csökkenésnek indult. Nincs új tényező, amely befolyásolná az árak alakulását, de míg hétfőn és kedden a  befektetők még áremelkedésre játszottak, szerdán a globális gazdaság lelassulása határozta meg viselkedésüket, és a kínálat szűkössége ellenére áresésbe vitték a piacot.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 60 centtel 58,43 dollárra ment le. A globális referenciaminőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 26 centtel, 67,35 dollárra csökkent.

A dollár kissé gyengült, miután a befektetők úgy vélik, hogy a Fed e heti ülésén nem szigorít monetáris politikáján, és nem emeli a kamatokat. Az euró kora délután 1,1359 dollár körül forgott a reggeli 1,1349 dollárral szemben.

Az arany tartotta magát az unciánként 1300 dolláros lélektani határ fölött, mert az aranypiac szereplői sem várnak kamatemelést a Fedtől. Az arany, amely nem kamatozik, általában megszenvedi az emelkedő kamatokat.  A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután előző esti árfolyamán 1306,55 dolláron jegyezték az azonnali piacon. (MTI)