Tőzsde – Pluszban zártak a nyugat-európai piacok

Tőzsde emelkedésben az árfolyamok

Nyereséges kezdést követően pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.

A londoni FTSE100 index 0,81 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,37 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,35 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,36 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

Szerdán részben a negyedéves vállalati eredménybeszámolók befolyásolták a befektetői kockázatvállalási hajlandóság alakulását Európában, és az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások eredményességéhez fűzött remények is lendületet adtak a tőzsdei árfolyamoknak.

A spanyolországi piaci hangulatot negatívan érintette, hogy leszavazta a spanyol parlament szerdán a kormány idei költségvetési javaslatát, amire több mint húsz éve nem volt példa; ez felerősítette az előrehozott általános parlamenti választásokról szóló találgatásokat. A madridi IBEX 35 index 0,01 százalékos szerény mínusszal zárta a kereskedést.

A nap egyik vesztese az ABN Amro holland nagybank volt több mint 7,7 százalékos mínusszal, miután a vállalat a vártnál kisebb nyereséget ért el a negyedik negyedévben.

Ezzel szemben a Heineken 6 százalékos nyereséggel zárta kereskedést a befektetők számára megnyugtató eredmények folytán.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,30 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,22 százalék pluszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,14 százalék emelkedést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1 dollár 25 cent (2,00 százalék) plusszal, 63,67 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,06 százalékkal, 0,75 dollárral 1314,75 dollárra emelkedett.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1277 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1296 dollár után.