Tőzsde – Vegyesen nyitott New York, csökkent az olaj ára

Folytatódott az árfolyamok lemorzsolódása kedden a New York-i tőzsdéken.

Lényeges piacbefolyásoló hír nem érkezett. Meghiúsultak azok a remények, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi disputa hamarosan megegyezéssel zárul, és nem lelkesítette fel a piacot különösebben, hogy a foglalkoztatási helyzet kedvezően alakul.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,02 százalékkal emelkedtt, az S&P 500 viszont 0,11 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,09  százalékkal állt keddi záróértéke alatt a kereskedés első perceiben.

Kedden árnyalatnyi gyengüléssel zárt New York. A DJIA 0,05 százalékkal, az S&P 500 0,11 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,02 százalékkal csökkent.

Az olajpiacon mérsékelten csökkentek a jegyzések a globális konjunktúra gyengülésétől való félelem és az amerikai olajkészletek váratlanul nagy emelkedése, és a termelés várható növekedése miatt. Az amerikai olajkészletek a március 1-jén végződött héten 7,3 millió hordóval 451,5 millió hordóra nőttek, míg az elemzők csak 1,2 millió hordós növekedést vártak.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 41 centtel 56,11 dollárra ment le. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 5 centtel, 65,81 dollárra süllyedt.

A dollár erősödött. Az euró kora délután 1,1305 dollár körül forgott a reggeli 1,1319 dollárral szemben.

Az arany ára ötheti mélypontja közelébe süllyedt a dollár erősödése és a globális tőkepiac fellendülése következtében, ami csökkentette az aranynak mint befektetési eszköznek a vonzerejét. A befektetők az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások fejleményeit várják. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1285,41 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,1 százalékkal alacsonyabban, mint előző este. (MTI)