Tőzsde – Vegyesen nyitott New York, drágult az olaj

Tőzsde - az indexek New Yorkban

A Dow Jones kivételével kissé emelkedtek az indexek a nyitásban kedden a New York-i tőzsdéken.

A befektetők megelégedéssel fogadták, hogy az infláció februárban négy hónapja először erősödött. Ez jó hatást tett a piacra, mert nem kívánja meg a Fed-től a kamatok emelését, ami erősen támogatja a részvénypiacot. A Boeing papírjának árfolyamát több mint 4 százalékos esésbe vitte, hogy az etióp gép katasztrófája miatt több légitársaság a földre parancsolta a Boeing 707 MAX 8 típusú gépét. A Brexitet illetően hullámzott a hangulat, délutánra elhalványult az optimizmus, hogy Nagy-Britannia nagyobb megrázkódtatás nélkül tud kiválni az unióból.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,12 százalékkal esett, az S&P 500 0,26 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,20  százalékkal emelkedett a kereskedés első negyedórájában.

Hétfőn erősödéssel zárt New York. A DJIA 0,79 százalékkal, az S&P 500 1,47 százalékkal, a Nasdaq pedig 2,02 százalékkal emelkedett.

Az olaj drágult, miután Szaúd-Arábia kilátásba helyezte, hogy áprilistól az OPEC korábbi megállapodásában meghatározottnál is alacsonyabban tartja termelését. Árfelható hatása volt annak is , hogy energiaellátási nehézségek miatt csökkent Venezuela exportja.

Kora délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 47 centtel 57,26 dollárra ment föl. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 57 centtel, 67,15 dollárra nőtt.

A dollár erősödött. Az euró kora délután 1,1279 dollár körül forgott a reggeli 1,1265 dollárral szemben.

Az arany ára a dollár erősödésével és a Brexit tárgyalásokat övező optimizmussal párhuzamosan kissé emelkedett. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1295,89 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal magasabban, mint előző este. (MTI)