Tőzsde – Vegyesen zártak a nyugat-európai piacok

Veszteséges kezdést követően vegyesen, London kivételével pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

A londoni FTSE100 index 0,34 százalékos mínusszal, a frankfurti DAX-30 0,50 százalékos plusszal, a párizsi CAC-40 mutató 0,65 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,53 százalékos plusszal zárta a kereskedést.

A csütörtöki kereskedés nyertese a technológiai szektor volt az olasz-francia STMicroelectronics chipgyártó idei második félévre vonatkozó, befektetők számára megnyugtató előrejelzése folytán.

A banki részvények árfolyamát negatívan érintette a délutáni kereskedésben, hogy az euróövezeti gazdaságra leselkedő kockázatok növekedésére figyelmeztetett Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke csütörtökön a kormányzótanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen most először elismerte, hogy a régió kilátásait erősen beárnyékolja a világgazdasági növekedés lassulása.

Az európai tőzsdezárás után a New York-i tőzsdén a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 0,21 százalék, a részvények szélesebb körét felölelő

S&P500 index 0,10 százalék mínuszban volt, a technológiai papírok Nasdaq Composite mutatója pedig 0,36 százalék emelkedést jelzett.

Az európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2 cent (0,03 százalék) plusszal, 61,16 dolláron állt.

Az arany unciánkénti ára 0,35 százalékkal, 4,45 dollárral 1279,55 dollárra csökkent.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1305 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1369 dollár után.