Varga: költségvetési többlet januárban, tartható lesz a hiány

Varga Mihály. MTI/Máthé Zoltán

Az államháztartás egyenlege januárban 244 milliárd forint többlettel zárt – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint tartható lesz az év egészére tervezett 1,8 százalékos hiány.

Az államháztartás központi alrendszerének januári előzetes adatait kommentálva a pénzügyminiszter megállapította: “az elmúlt húsz évben azon ritka alkalmak egyikénél vagyunk, amikor januárban az előzetes kifizetések miatt nem deficit, hanem többlet van a költségvetésben“.

A tavalyi év hasonló időszakához képest 200 milliárd forinttal több adóbevétel folyt be, elsősorban az áfa mértéke volt jelentősen több, de a személyi jövedelemadó, a jövedéki adó bevétele is jelentősen nőtt.

Megjegyezte, tavaly januárban nem érkeztek uniós bevételek, akkor több mint 320 milliárd forintot kellett meghiteleznie a magyar költségvetésnek. Azidén januárban az uniós támogatásokból több mint 200 milliárd forint érkezett be, és ebből 90 milliárdot fizettek ki programokra.

Januárban az adóbevételek jelentős növekedése, az uniós kifizetések állása miatt többletre tettünk szert, az év egészére tervezett 1,8 százalékos államháztartási hiány valószínű tartható lesz – összegezte a miniszter az M1 aktuális csatornán. (MTI)