Védelmi képességek – A Brexit zűrt kavar az űrben

Kép: azuzlet.hu ííí8íforrás Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
A Bloomberg illusztrációja

A Brexit miatt nem csak az Anglia által a Galileo programba ölt 1,2 milliárd font veszhet el: veszélybe kerülhet a kontinens védelmi képessége is.

Az Airbus egyik vezető munkatársának Twitter posztja az Európai Uniót teszi felelőssé azért, hogy a Brexit után az Egyesült Királyság kilép a Galileo műhold programból.

A hírügynökség úgy tudja, a 10 milliárd eurós projekt veszélybe kerül a Brexit után. Tom Enders szerint a Galileo térvesztése azonban az anyagi gondokon túl súlyosabb problémákat okozhat. Az Airbus képviselője úgy véli, hogy egész Európa közös biztonsága és védelmi képességei gyengülhetnek, ha sérül a projekt.

Brexit: zűr lehet az űrprogramban is Forrás: azuzlet.huA szakember azt sem rejti véka alá, hogy az Egyesült Királyság eddig 1,2 milliárd fontot beleölt a Galileo fejlesztésébe. Úgy véli, nem téveszthető szem elől az sem, hogy Európa második legnagyobb haderejét Franciaország után Anglia mondhatja a magáénak, Németország és más államok külső katonai bevetésekhez szükséges ereje eltörpül mellettük.

A kérdés azért kavarhat zűrt az űrben, mert a Brexit tárgyalások során Nagy-Britannia bejelentette, hogy a továbbiakban nem kívánja használni a Galileo rendszert, hanem saját védelmi szisztéma fejlesztésébe fog, beleértve a katonai drónok, az önálló energetikai hálózat, valamint a polgári mobilhálózatok irányítását is.  A kontinens gondjait tovább nehezítheti, ha a szigetország az USA GPS rendszeréhez csatlakozik, amelynek a Galileo bevallottan a  riválisa akart lenni 2026-ra.

A tudósító emlékeztet rá, hogy Theresa May brit miniszterelnök még az év elején sejtetni engedte: 18 hónap alatt 92 millió font befektetésével saját műholdrendszer fejlesztésébe kezdenek, s vélhetően az „Öt Szemnek” nevezett titkosszolgálati űrprogramhoz is csatlakozni fognak, amelyet az USA, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland működtet közösen – derül ki a Bloomberg összeállításából.