Az élelmiszerek ára februárban a világpiacon jócskán emelkedett – a tejé 5,6 százalékkal nőtt

A múlt hónapban a tejtermékek ára 5,6 százalékkal emelkedett januárhoz képest

Februárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon, elsősorban a tejtermékek drágulása miatt.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nyomon követett – olajos magvakkal, cukorral, hússal és szemes termékekkel kiegészített – öt alapvető élelmiszer árindexe 1,7 százalékkal, 167,5 pontra nőtt a januári 164,8 pontról.

Egy éve februárban az index 2,3 százalékkal magasabban állt.

A múlt hónapban a tejtermékek ára 5,6 százalékkal emelkedett januárhoz képest. Februárban az olajos magvak ára 1,8 százalékkal, a cukoré pedig 1,2 százalékkal nőtt, a hús és a szemes termékek csak minimálisan drágultak.

A FAO legújabb előrejelzése szerint a 2018/2019-es termésévben a globális gabonatermés 2,609 milliárd tonna lesz, ami minimálisan kisebb az egy hónappal korábbi  becslésében szerepelt 2,611 milliárd tonnánál.

A FAO most először közölt előrejelzést az idei búzatermés várható nagysága kapcsán. A szervezet szerint a búzatermés 757 millió tonna lesz, négy százalékkal nagyobb a tavalyinál, de némileg kisebb a 2017. évi rekordmennyiségnél – adta hírül az MTI.