Visszaveti az olajkitermelőket a hordónkénti 50 dolláros vételár

Üzemanyag árak, kilátások a szakértő válaszol / AzÜzlet

Az elemzői várakozások ellenére az olajár nemhogy a várt 100 dollárt nem érte el mindeddig, de pillanatnyilag annak a fele. Messzemenő következményekkel. 

A legnagyobb olajimportőr országokban minden hordónkénti 10 dolláros áresés a bruttó nemzeti összterméket 0,5 – 0,7%-kal növeli, az Öböl-államokban pedig éves szinten 3-5 százalékos GDP csökkenést eredményez. Az Egyesült Arab Emirátusok Oroszország és Nigéria esetében az olajár csökkenés a GDP-t 1,5-2%-kal csökkentheti  a Bloomberg és a Capital Economics elemzései szerint.

A Bloomberg hírügynökség munkatársai Enda Curran és Michelle Jamrisko annak jártak utána, hogy milyen hatást gyakorol az alacsony olajár a világgazdaságra. Mint az elemzésből kiderül, az olyan energiaimportőr államok mint India és Dél-Afrika profitálnak a jelen helyzetből, míg az olaj kitermelő nagyhatalmak – Oroszország és Szaúd-Arábia – veszteségeket szenvedhetnek el.

Az elemzés arra a megállapításra jut, hogy végső soron minden azon múlik majd, hogyan alakul  a világgazdaság olajszükséglete, ezt nem lassítja-e a dollár erőssége, végül pedig mit lépnek a kialakult helyzetre a legnagyobb olajkitermelő országok? A szaúdiak és az oroszok most egy hajóban eveznek – írja a Bloomberg – ,  és az áremelés az érdekük, a másik oldalon viszont az a Trump elnök ül, aki Twitteren megüzente az olajkitermelő országoknak, hogy fogják vissza az árakat.  Minden tekintet a G20-ak közelgő jövő heti ülésére szegeződik, hogy vajon a további kitermelés fokozásában egyezség születik-e a szaúdiak és az oroszok között? S ha még létrejön is, vajon át tudják-e azt erőltetni az OPEC jövő heti közgyűlésén?

És, hogy mindez mit jelenthet a világnak, azt meg fogja mutatni az északi féltekén lassan beköszöntő tél – írják a Bloomberg elemzői.

A csökkenő olajár mind a háztartások, mind pedig az üzleti szféra számára kedvező lehet a gazdasági lassulás időszakában. Ugyanígy nyertes lesz Dél-Afrika és minden más állam, amely importálja az olajat és jelenleg deficites a kereskedelmi egyenlege.

Kínában annyival érdekesebb a helyzet, hogy a világ legnagyobb olajimportőreként jelenleg éppen a nemzetgazdasága mélyreható átalakításával küzd, miközben sújtja az Amerikával vívott kereskedelmi háború, valamint belföldi kihívásokkal is szembenéz a kínai kormány.

Donald Trump elnök a Bloomberg nézőpontjából  az alacsony olajárra egyfajta adó visszavágásként tekint.  Az amerikaiak importolaj függőségét csökkentő palaolaj kitermelés növekedése ipari szinten mégsem látszik beteljesíteni pozitív várakozásokat – zárul a Bloomberg cikke.