Webáruházak – 1500 ellenőrzés, 2 milliós bírság az ismétlő jogsértőnek

Az EU-s panaszokat az ITM Európai Fogyasztói Központja vizsgálja

Webshop, Webáruház, 2 milliós bírság is kiszabható az ismétlő jogsértőknek. AzÜzlet.hu

A webáruházak a leggyakrabban “elfelejtik” részletesen tájékoztatni a megrendelés elállásának feltételeiről a vásárlókat és sértetlen csomagoláshoz kötik a megrendelés lemondását. A webáruházakra a visszatérő jogsértéseikért 200 ezer és 2 millió forint közötti bírságot szab ki a hatóság, amely az elmúlt másfél éveben ezerötszáz webáruházat vizsgált.

Az elmúlt évek fogyasztóvédelmi ellenőrzései 54-ről 15 százalékra szorították vissza az e-kereskedelemben tapasztalt jogsértések arányát. A kedvező változás az elektronikus kereskedelem fogyasztóvédelmét szigorító törvénymódosításnak is köszönhető.

Az elmúlt másfél évben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) IT Laboratóriuma és a fogyasztóvédelmi hatóság több mint 1500 webáruházat vizsgált. A hatóság, amennyiben az ismételt ellenőrzéskor ismétel felfedezi a jogsértést, azt hogy  továbbra is elkövetik a szabálytalanságot, a korábbihoz képest magasabb, 200 ezer és 2 millió forint közötti bírságot szab ki.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár közlése szerint az ellenőrzésen megbukott e-kereskedelmi vállalkozások tipikus hiányossága a 14 napos elálláshoz kötődő részletes tájékoztatás elmaradása.

Sok esetben az elállási jog gyakorlását szabálytalanul többletfeltételekhez, például az eredeti, bontatlan csomagolás meglétéhez kötik.

Problémák merülnek fel az elérhetőségi adatok közlésével is, ami azért fontos, mert a magyar nyelvű honlap vagy a „.hu” végződés nem garantálja, hogy hazai webáruházból vásárolunk. A tapasztalatok alapján a termék kiszállításáról szóló határidő gyakran megtévesztő, a cégek nem tudják tartani a rendeléskor vállalt ígéretet.

2018-ban külön ellenőrzéssorozat indult a „csodát ígérő” termékeket forgalmazó honlapokkal szemben,

amelyek megtévesztő módon gyors gyógyulást, fiatalodást vagy néhány nap alatti nyelvtanulást ígérnek.

Az ilyen honlapok a legtöbb esetben az e-kereskedelemre vonatkozó jogszabályi követelményeknek sem felelnek meg.

Az interneten történő vásárlás előtti hatékony tájékozódást segíti a www.jogsertowebaruhazak.kormany.hu honlapon elérhető adatbázis. Az online felület az e-kereskedelmi cégek ellen hozott jogerős határozatok mellett tartalmazza azt is, ha a vállalkozás teljesítette a határozatban foglaltakat, és így fogyasztóvédelmi szempontból már megfelelően működik.

Az uniós tagállamokban bejegyzett webáruházakból való vásárlás során felmerült problémák esetén az ITM-en belül működő Európai Fogyasztói Központ nyújt érdemi és ingyenes segítséget.
Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár AzÜzlet.hu
Keszthelyi Nikoletta

A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „2017 óta a fogyasztóvédelmi ellenőrzések középpontjában az elektronikus kereskedelem áll. Az elmúlt két év egyértelműen bebizonyította, hogy folyamatos jelenléttel és visszatartó erővel bíró szankciókkal komoly javulást lehet elérni az online kereskedelem fogyasztóvédelme terén. A rendszeres ellenőrzések a vásárlók mellett a tisztességes vállalkozásokat is védik.”