Zöldre vált az IKEA – a tetőre is fát ültetnek

A tetőn fák adnak enyhítő árnyékot

Teljesen autómentes, zöld áruházban gondolkodik az IKEA. A koncepció része, hogy az áruházban mindent ki szabad majd próbálni, hazavinni viszont csak azt lehet, ami egy szatyorba belefér.

Az áruházlánc történetében is egyedülálló koncepciót követ az IKEA várhatóan 2021-re a külváros helyett a belvárost választja új áruházának helyszínéül, és teljes autómentességet biztosít. A piackutatások szerint a nagyvárosok a belső kerületeiben lakók kétharmadának már nincs autója. Változik a vásárlói magatartás is. Az emberek szívesen mennek vásárolni, mindent meg akarnak fogni, ki akarnak próbálni, de a nagyobb, nehezebb dolgokat már inkább hazaszállíttatják, nem ők akarnak cipekedni.

A homlokzat

Az áruház persze nem Budapesten, hanem a magyar fővárosiak körében is jól ismert Mariahilfer Straßén, Bécsben épül.

A lánc szerint az új bútorbolt kiválóan megközelíthető lesz tömegközlekedési eszközökkel, gyalog és biciklivel. Parkoló helyett 24 órán belüli házhoz szállítást terveznek – méghozzá jutányos áron.

A 30 kilogramm alatti csomagokat várhatóan 3 euró 90 centért viszik ki a vevőknek, egy egész konyhát pedig 99 euróért. A megrendelt termékek egy logisztikai centrumból kerülnek majd a vásárlókhoz, amelynek hamarosan elkezdik az építését a 21. kerületben.

De nemcsak ebben lesz rendhagyó az új bécsi IKEA-áruház, hanem a kinézete is eltér majd a szokásostól. A többszintes épület homlokzatán zárt és nyitott elemek váltakoznak majd, amelyek tele lesznek zöld növényekkel, a fényt beengedő felületekkel, világos kirakatszakaszokkal és fákkal. Így az épület nemcsak a levegőre, de a környék hangulatára is jó hatással lesz majd. Főleg, hogy a tetőt is bezöldítik.

Az építési munkák várhatóan 2019 őszén kezdődnek.