Kezdőlap Mozaik A Brexit-szükség. Jegyrendszert, más csempészést javasol
No menu items!

A Brexit-szükség. Jegyrendszert, más csempészést javasol

A britek a rendezetlen kilépésre készülnek. Tartós élelmiszerek, túlélő csomagok vásárlását, egyszerű és laktató ételek receptjeinek felidézését, olyanok is vannak, akik csempészést vagy jegyrendszer bevezetését javasolják rendezetlen Brexit esetére. 

A kartondobozon a brit és az uniós zászlóból, valamint a BREXIT feliratból készült kollázs. Súlya: 15 kiló. Tartalma: tartós élelmiszer 30 napra. Ára 295 font. Neve: BREXIT BOX. Beszerzése minden britnek ajánlott, ha az EU szabályozatlan elhagyása miatti áruhiány esetén sem akar éhezni. A csomagot árusító Leeds-i székhelyű Emergency Food Storage-nél több ezer csomag eladásáról számolnak be.

A nyugtalanság indokolt. A cégek, a lakosság és a kormány se tudja, mi történik március 30-án reggel. A brit sajtó és szociális média tele van horror szcenáriókkal.

Hiány, hiány hátán

A nagy élelmiszerláncok nyílt levélben fordultak a kormányhoz: sok termék hiánycikk lehet. A számok igazolják őket: a szigetországban eladott zöldség-gyümölcs 40%-a import az EU-ból. Behozatal nélkül WC-papírból sem lesz elég. Sok britnek ennél is nagyobb csapás lenne, ha a jégkrém és az európai bor is eltűnne a polcokról. Ezért az élelmiszeripari órás, az Unilever Magnum-jégkrémből, az ország legnagyobb borkereskedője, a Majestic pedig alkoholból halmozott fel komoly készletet. A Brexit-párti toryk vezetője, Boris Johnson más nem éppen alapvető élelmiszereket is szóba hozott: „Mars-szeletből és chipsből elegendő tartalék van.” Kérdés, hogy saját éléskamrájára, vagy a szupermarketek raktárkészletére gondolt-e valójában.

Kép a Mail beszámolójából. Anya, öt éves lányával a Brexitre felkészülve ételt és gyógyszert halmoztak fel.

Az áruhalmozás statisztikailag is kimutatható. Az IHS Markit konjunktúra indexe még sosem mutatott ilyen magas vállalati raktárkészletet. Nem csak az áruházak saját, de a logisztika cégek raktárai is megteltek. A piacvezető Miniclippers Logistics néhány hete már elküldi az új ügyfeleket.  A logisztika szektor egyébként már szembesült a Brexit negatívumaival. Munkaerőhiánnyal küzd. Dolgozóik nagy része a kelet-közép-európai, akik a bizonytalanság miatt nagy számban hagyják el Nagy-Britanniát.

Logisztikai gondok az autóiparban is vannak, ahol a just-in-time-termelés folyik. Tehát nincs raktárkészlet, a beszállítók közvetlenül a beépítés előtt szállítják a komponenseket. Az anyaghiány miatti leállás milliós veszteséget okozna naponta. Több autógyártó és beszállító helikoptereket szerzett be, hogy a legfontosabb alkatrészek akkor is elérjék a gyárakat, ha a határokon megadugók alakulnak ki.

Ellentmondó szavak és tettek

A kormány szavakban nyugtatni próbál: Fölösleges az élelmiszer felhalmozás! Tettei viszont arról árulkodnak, hogy maga is komoly problémákkal számol: terv készült a királyi család vidékre evakuálásra, ha az áruhiány zavargásokba torkollana a fővárosban; az egészségügyi miniszter arra kérte a kórházakat, hogy töltsék fel gyógyszer készleteiket – szellőztette meg a brit sajtó.

Dover a legrosszabbra készül

A brit Alsóház vétója óta nagyot nőtt a rendezetlen kilépés valószínűsége. Ez hetekig-hónapokig káoszt okozhat a határokon. A Nagy-Britannia és az EU közötti kereskedelem teljes összeomolhat.

A dráma középpontjában a Csatorna legfontosabb átkelési pontja, Dover fog állni. Évente 2,5 millió kamion lép itt be Nagy-Britanniában. Mielőtt a szigetország 1992-ben a vámunió tagja lett nyolcezer vámos dolgozott a határátkelő 130 áteresztő kapujánál. Így tudtak megbirkózni a napi tízezer kamionnal. Ma kétszázan vannak. Százból csak három, az EU-n kívülről leplombálva érkező kamiont kell ellenőrizniük. Körülbelül 20 perc alatt végeznek eggyel. Nem kérdés, hogy képtelenek lesznek napi 10 ezerrel megbirkózni.

A legnagyobb speditőrnek, a Harbor Shopping Limitednek 300, a vámhivatalnak pedig 8000 új dolgozóra lenne szüksége. „Lehetetlen ennyi munkavállalót találni. De akkor se lennénk előbbre, ha holnap felvennénk őket. Egy új ember betanítása 1 évig tart” – mondja Steve Applebie a Harbour Shippingtől. „Az egyetlen megoldás: Ellenőrizetlenül kell hagyni a határt.”

Apróságnak tűnik, de önmagában megadugót fog okozni, hogy a határátkelő parkolóiban maximum 300 kamionnak van hely.

Ha arra gondolunk, hogy a komposok 2015-ös sztrájkja csak néhány napig tartott, de elképzelni is nehéz, mi lesz Doverben április elején.

Tanít a múlt

Charles Moore

Nem lennének britek a britek, ha nem humorral várnák a közelgő káoszt. Az angol médiapiac legnagyobb múltú hetilapja, a Spectator népszerű publicistája, Charles Moore örül a közelgő hiánygazdaságnak: „Gyermek koromban áprilisban nem epret, hanem répát és almát ettünk. Ebédre pedig egyszerű és laktató ételek kerültek az asztalra. Nem tucatnyi hozzávalóból, hanem abból a kevésből, amit jegyre lehetett kapni. Mégis minden milyen finom volt!”

A publicista azt tanácsolja, otthon mindenki kezdjen el a régi receptek, szakácskönyvek után kutatni.

Van aki csempészésben látja a megoldást

Moor, aki a Brexit elkötelezett híve, a csempészet évszázados nagy-britanniai tradíciója is emlékezetet „Most sem fog nehezünkre esni az éjszaka leple alatt áthajózni Dunkerque és a feketepiacon zöldsalátát, narancsot és citromot venni.”

A publicista ironikus cikkeiről ismert. Egy harcos Brexit-párti tory képviselő viszont valóban a csempészetben látja a megoldást. Jacob Rees-Mogg azt javasolja, hogy a brit hatóságok egyoldalúan tekintsenek el az ír határ ellenőrzésétől, ezzel segítve a csempészek dolgát.

A BBC-be is bekerült egy Lincolnshire-i politikai gyűlésen felszólalója: „Se szeri, se száma a cégeknek, akik megtalálták az adóelkerülés legjobb útjait. Épp arra ne találnának majd lehetőséget, hogy narancsot hozzanak Spanyolországból Angliába?”

Se a csempészet, se a jegyrendszer nem tűnik jó megoldásnak. Az viszont biztos, hogy a rendezetlen Brexit kreativitásra fogja ösztönözni és talán lemondásra is fogja kényszeríteni a briteket.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tőzsde – Csökkenéssel nyitottak a New York-i indexek

Csökkenéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók hétfőn.

Helyreállítási alap. Az EU elfogadta újabb négy tagállam tervét

Az uniós tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) elfogadta négy tagállam, Horvátország, Szlovénia, Litvánia és Ciprus nemzeti helyreállítási tervét, amelyek fő célja a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk utáni talpra állás finanszírozása. A testület elsőként 12 tagállam helyreállítási tervének adott zöld jelzést július közepén.

Matolcsy: több digitális, kevesebb építési beruházásra lenne szükség

Az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet - bírálja a beruházások szerkezetét és ebből a szempontból érvel a magas költségvetési deficit ellen e heti írásában Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

KSH: tízmillió fölött az internet-előfizetések száma

Tavaly az internet-hozzáférési szolgáltatások összes nettó árbevétele 326 milliárd forint volt, egy év alatt 8,2 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Digitális gazdaság 2020 című kiadványából.

Hírek

KSH: tízmillió fölött az internet-előfizetések száma

Tavaly az internet-hozzáférési szolgáltatások összes nettó árbevétele 326 milliárd forint volt, egy év alatt 8,2 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Digitális gazdaság 2020 című kiadványából.

Hőségriadót rendelt el Müller Cecília

A következő napokban várható tartós hőség miatt déltől hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Házassági vagyonjog – tévhitek. A szerződés tiszta helyzetet teremt

A házassági vagyonjogi szerződés tiszta helyzetet teremt, a házastársak biztonságát is szolgálja - közölte a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).

Vatikán – 65 millió euró deficit. Nyilvános a vagyonnyilatkozat is

A Vatikán első alkalommal hozott nyilvánosságra információkat a birtokában álló ingatlanokról: a Szentszék eddigi legrészletesebb vagyonnyilatkozatából kiderült, hogy több mint ötezer ingatlannal rendelkezik szerte a világon.

Világörökség. Kilenc új helyszín az UNESCO listáján

Kilenc új helyszínt - köztük a madridi Prado múzeumot ölelő kulturális térséget, európai fürdővárosokat és a kínai Kanton történelmi városrészét - vett fel a világörökségi listára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága a kínai Fucsouban zajló tanácskozásán.

Olaszország: Tűzvész tombol Szardínián

Négyszáz embernek kellett elhagynia otthonát vasárnapra virradóra Szardínia szigetén, amelynek nyugati térségében tűz pusztít.

Németországban újabb csúcs felé közelíthet az új fertőzöttek napi száma

Németországban két hónapon belül százezerre is emelkedhet a koronavírussal fertőzöttek napi száma, hacsak nem olttatják be magukat többen

Hőhullám és sáros eső is érkezik

Újabb hőhullám várható a hétvégén, és ismét szaharai por...

Gazdaság

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.

Duplázott a lakossági megtakarítás

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb...

Moratórium – Nagy Márton: újra kellene gondolni egyes hitelek kondícióit

Még szeptember vége előtt érdemes lenne átgondolni a moratóriumban lévő lakossági folyószámlahitelek és a hitelkártyák kezelését - jelentette ki a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója.

Az EKB nem változtatott az irányadó eurókamaton

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom