Hirdetés
Kezdőlap Hírek A Carnival Corporation bioüzemanyagot tesztel az óceánjárók világában
No menu items!

A Carnival Corporation bioüzemanyagot tesztel az óceánjárók világában

Az AIDAprima 2019-ben Tallinnban. Forrás: Bigstock

Európa vezető hajózási szolgáltatója, a Costa Group bejelentette, hogy megkezdi a bioüzemanyag tesztelését az AIDA Cruises egyik hajóján, ami újabb jelentős lépés a folyamatban lévő fenntarthatósági törekvéseiben.

A cég szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló erőfeszítései részeként az AIDAprima július 21-én az első nagyobb méretű tengerjáró hajó lett, amely a rotterdami kikötése során bioüzemanyagot tankolt. A keverék 100 százalékban fenntartható nyersanyagokból, például hulladék étolajból és tengeri gázolajból (MGO) készül. Az AIDAprima jelenleg hétnapos utakon közlekedik Rotterdamból népszerű nyugat-európai célállomásokra, illetve Hamburg és Norvégia között.

A projekt fontos mérföldkő a Costa Csoport dekarbonizációs stratégiájában, amely magában foglalja a meglévő flotta hatékonyságát javító technológiák és eljárások tesztelését.

A bioüzemanyag-felhasználás sikeres megkezdésével a kezdeményezés célja annak demonstrálása, hogy a fokozatos dekarbonizáció lehetséges, még a már forgalomban lévő hajókon is. Ugyanakkor a bioüzemanyagok használatának egyik legfontosabb előfeltétele, hogy azok ipari méretekben és piacképes áron széles körben elérhetővé váljanak.

A bioüzemanyagok használata mellett a Costa Group erőfeszítései közé tartozik az első üzemanyagcella telepítése egy tengerjáró hajó fedélzetére (AIDAnova), valamint a jelenleg a tengerjáróipar legnagyobb, 10 megawattóra kapacitású akkumulátortároló rendszerének üzembe helyezése az AIDAprima fedélzetén. A Costa Group mindemellett a parti áramellátás kiterjesztésére és fokozott használatára is összpontosít azokban a kikötőkben, ahol a parti infrastruktúra rendelkezésre áll.

A Costa Group korábban a Rostocki Egyetem kutatási partnereivel közösen tesztelte a regenerált bioüzemanyagok használatát a tengeri dízelmotorokban. Most, hogy az első lépés megtörtént, a GoodFuels-szel való együttműködést hosszú távon fogják fejleszteni. Számos rövid, közép- és hosszú távú stratégiai kezdeményezéssel a Costa Group aktívan hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak és az európai Green Deal dekarbonizációs célkitűzéseinek eléréséhez.

A Costa Group az évek során a fenntartható innováció élére állt a globális körutazási iparágban, folyamatosan úttörő szerepet vállalva a fejlett technológiák folyamatos bevezetésében új és meglévő hajóin. A vállalat elsőként vezette be a cseppfolyósított földgáz (LNG) meghajtást – a legfejlettebb üzemanyag-technológiát, amely a károsanyag-kibocsátás csökkentésére alkalmas -, és a Costa Group flottájában már négy hajó is üzemel LNG-vel. A Costa Group hajóinak többsége fel van szerelve parti áramellátási lehetőséggel is, hogy azokban a kikötőkben, ahol ez a technológia rendelkezésre áll, nulla károsanyag-kibocsátású legyen. (Caribbean News)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot...

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III....

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

IM-államtitkár: októberben indul a Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási program

A munkahelyek megőrzése érdekében a kormány elindítja októberben,...

Hírek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III....

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Gazdaság

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.Csökkenti az épületek diszkivilágítását,...

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden...

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési  ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével...

Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom