Hirdetés
Kezdőlap Turizmus COVID után - fenntartható turizmus
No menu items!

COVID után – fenntartható turizmus

Átalakultak az utazási szokások. A többség otthon marad. Aki utazik, az  tengerparti all-inclusive szállodás helyett túravakáció vagy menedékház mellett dönt. A természet profitál, de sok ország gazdasága az összeomlás szélére került. 

Megszűnt a tömegturizmus

Megtörtént a csoda: Velence máskor piszkos és büdös csatornáinak áttetsző a vize. Az ok egyszerű. Eltűntek a csatornákon nagy hajóforgalmat okozó, rengeteg szemetet hátra hagyó turisták. Nem jönnek a lagúnák városát tönkre tevő tengerjáró monstrumhajók se. Tavasszal, a kijárási tilalom alatt kihalt volt a város, a nyár elejei lazítások óta a helyiek, valamint néhány olasz és kevés külföldi turista járta az utcákat – Velence emberöltők óta nem látott, csodálatos arcát mutatja.

Velence csatornái megtisztultan, újra kéken

A COVID kihatásának legszembetűnőbbike a tömegturizmus megszűnése. Barcelonában, Dubrovnikban és az említett Velencében tavaly az ’overtourism’ volt a nagy téma. Idén a vendégek hiánya. Ennek van pozitív oldala is. A városokat, természeti attrakciókat járó turistacsordák éppen azt tették tönkre, amiért oda utaztak. Ez senkinek sem tetszett, de senki sem tartotta magát hibásnak miatta.

A zavaró turista mindig mindenkinek a másik, ez az utazás idiotizmusa” – fogalmazott találóan egy francia szociológus. Különösen a tehetőseket zavarta, hogy a tömegek a világ korábban rejtett zugait is elérték. A felső középosztály elveszítette a világ felfedezésének privilégiumot.

Egy kis turizmustörténet

A főszezonokban zsúfolt repülőtereket, a charter gépekre váró tömegeket látva nem gondolnánk, hogy az idegenforgalomnak arisztokratikus gyökerei vannak. A XVII. századtól ’grand tour’-nak nevezték a britek, amikor az arisztokrata ifjak európai körútra indultak, hogy megismerjék a kontinens épített örökségét, a népei szokásait és kultúráját. A legkedveltebb cél Itália volt. A szülők úgy gondolták, hogy ez csemetéik hasznára válik a bonyolult brit gazdasági, politikai és társasági életben való boldogulásban.

A XIX. század végére az emberek társadalmi osztálytól függetlenül megtanulták néhány úti cél, főleg tengerparti üdülőhely nevét, ahol az arisztokraták kipihenték a városlátogatások fáradalmait: Capri, San Remo, Saint-Tropez, Abbázia. Lassan a tehetősebb polgárság is megjelentek a vendégek között. De a XIX. század végéig egy szűk réteg privilégiuma maradt az utazás.

Az alsóbb osztályok a tankötelezettség és így az iskolai szünetek általánossá válásával, a munkaidő lerövidülésével és a fizetett szabadsághoz kivívásával, a XX. század elején kezdtek el nyaralni. Ekkor alapították az első, részben máig létező turisztikai vállalkozásokat.

Útra kel a világ – mindenki luxusa

A ’80-as években a nyugat-európaiak 60 százaléka nyaralt. A vezető beosztásban dolgozók és az értelmiségiek háromszor olyan gyakran utaztak el és hatszor olyan gyakran választottak külföldi úti célt, mint a munkásosztály tagjai. A nyaralás a ’90-es években, az olcsó csomagajánlatok, repülőjegyek és all-inclusive szállodák terjedésével lett mindenki luxusa. Manapság az átlagember is ott nyaral, ahová korábban csak a ’gazdagok és szépek’ jutottak el.

Utóbbiak ennek persze nem örülnek. Ezért találtak ki az utazási irodák újabb és újabb üdülési formákat, mint a wellness- és a borturizmus, vagy a nyelvtanfolyammal, esetleg főzőkurzusokkal összekötött nyaralást, valamint a tengeri körutakat és a habokat szelő vitorláson eltöltött nyaralást.

Minden politika – Pekingben

Autoriter országokban az utazók nem feltétlenül önként döntenek egy desztináció mellett, még, ha ez nem is tudatosodik bennük. Kína kommunista vezetése például tudatosan tereli polgárait egyik vagy másik, gazdasági, illetve ideológiai szempontból kiválasztott belföldi-, vagy akár külföldi úti cél felé. Peking skála szerint osztályozza a belföldi desztinációkat. A magasabb értékelésűek kiépítésére és népszerűsítésre jóval több pénzt áldoz. A propaganda pedig az sulykolja, hogy a ’jó hazafik’ ezeket keresik fel.

Szórakozva tanulunk

Szociológusok szerint az utazással nyelvekről, kultúrákról, tradíciókról szerzett ismeretekkel az emberek jobban boldogulnak saját társadalmukban. Alkalmazkodóképesebbé válnak. A COVID hatására érezhető változások a turizmusban a nyaralásnak ezt a pozitív hozadékát veszélyeztetik. Az utasok és utazások száma drasztikusan visszaesett. Az útra kelők azokat a belföldi desztinációkat részesítik előnyben, ahol lehetőleg kevés emberrel kerülnek kontaktusba. Népszerűek lettek a túravakációk és a szállásfoglalás elhagyatott menedékházakban vagy magányos gazdaságokban.

Szenvedő gazdaságok – és ahol közel az összeomlás

Az idegenforgalom jelentős gazdasági tényező. 2019-ben világviszonylatban 8,9 milliárd USD-t adtunk ki utazásra. Nem feltétlenül a turisták száma határozza meg, menyire függ egy ország az idegenforgalomtól. A legtöbb beutazót vonzó USA gazdaságában például kicsi a jelentősége, csak a GDP 8 százalékát adja. A népszerűségi sorrendben Spanyolország, Franciaország, Thaiföld, Németország és Itália következnek. A turizmus részesedése messze a thai GDP-ben a legnagyobb, 22 százalék. A bevételek tartós, jelentős visszaesése Thaiföldön a gazdaság és a munkaerőpiac összeomlását fogja okozni.

 

Az elmúlt években intenzív marketingtevékenységgel több ország jelentősen növelni tudta idegenforgalmi bevételeit. Marokkó például a 2012-es 9,5 millióval szemben 2019-ben 13 millió külföldit fogadott. Tunézia és az ’arab tavasz’ példája azonban azt is mutatja, hogy a politikai bizonytalanság pillanatok alatt a turisták számának drámai visszaeséséhez vezet. Természeti katasztrófáknak és a COVID-nál jóval kisebb járványoknak is hasonló hatásuk van.

A külföldi vendégek elmaradását még egy fejlett belföldi turisztikai piac sem tudja pótolni. Így a tavalyi 2,2 millió kínai látogató elmaradása jelentős bevételkiesést okoz Franciaországban. A kínaiak idén egyáltalán nem utaznak külföldre, amit a három legnépszerűbb célországukban, Thaiföldön, Vietnámban és Japánban is meg fog érezni a gazdaság. Igaz, nagyon eltérő mértékben. Míg Thaiföldön 22 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, addig Vietnámban csak 9-el, Japánban pedig 7-el.

A természet fellélegzik

A turizmus az utóbbi évtizedekben a környezetterhelés meghatározó faktorává vált. A Földközi-tenger medencéjében a hulladék 52 százalékát a nyaralók termeli. A Dominikai Köztársaságban az üvegházhatású gázok 97 százaléka turisztikai tevékenységgel összefüggésben kerül kibocsátásra!

2018-ban a ’Carnival Corporation’ hajótársaság tenger- és óceánjárói, amelyhez több márka mellett az Aida hajók tartoznak, több kén-dioxidot bocsátottak ki, mint az összes Európában közlekedő kamion! Pedig a cég a Földközi-tengeren közlekedő turistahajók kevesebb, mint negyedét üzemelteti.

Carnival_Triumph hajó

A turizmus COVID okozta sosem látott sebességű átalakulásának van pozitív oldala is. A szabadság eltöltésének most népszerűvel vált formái jóval környezetbarátabb, mint a klasszikus tömegturizmus: A túrázás és az, hogy sokan az all-inclusive szállodák helyett alpesi menedékházakat, farmokat vagy kisebb panziókat létesítenek előnyben. Ráadásul a többség közelebbre utazik, amivel önmagában fenntarthatóbbá teszi az idegenforgalmat.

Kérdés, hogy a CORONA krízis tartósan is hozzájárul-e az évek óta követelt, fenntartható idegenforgalom megteremtéséhez. Nyitott az is, hogy demokratizálni fogja-e az utazást, vagy több szociális szegregációhoz vezet: A távoli helyek megismerése ismét a tehetősek privilégiuma lesz az átalagembernek pedig marad a kirándulás a szomszédságban?

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Lakáspiac. Újra 3000 milliárd felett lehet az éves forgalom

Az idén túllépheti a 150 ezret az ingatlanpiaci adásvételek száma, így újra 3000 milliárd forint felett zárhat a lakáspiac forgalma, szemben a tavalyi 134 ezer tranzakcióval mintegy 2690 milliárd forint értékben - közölte a Duna House.

Német miniszter: vészhelyzet van, túlterhelődhet az egészségügy

Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere.

KSH: a feldolgozóipar és a vállalkozások húzták a beruházásokat

A harmadik negyedévben folytatódott a beruházások bővülése, 12,4 százalékkal nőtt a volumen a koronavírus-járvány által súlyosan érintett egy évvel korábbihoz képest. A vállalkozások körében 21,8 százalékkal nőttek a beruházások, ugyanakkor az azok 13 százalékát realizáló költségvetési szerveknél a fejlesztések lényegesen, 11,7 százalékkal visszaestek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fordulat előtt az angol labdarúgás – jön az átigazolási adó?

A Premier League klubjainak adót kellene fizetniük minden átigazolás után, ezzel is támogatva az angol futballpiramist - áll többek között egy brit kormányzati jelentésben, amely 47 ajánlást tesz az angol labdarúgás jövőjének biztosítása érdekében.

Hírek

Új bankjegyet vezetnek be Romániában

Új címletű, 20 lejes bankjegyek kerülnek forgalomba Romániában december 1-jén. A pénzen először lesz látható egy nő arcmása - közölte a Román Nemzeti Bank.

Európai Bizottság: kilenc hónapig legyen érvényes a Covid-igazolvány

Az Európai Bizottság - tekintettel a koronavírus-járvány kiújulására - javaslatokat tett az unión belüli biztonságos és szabad mozgásra vonatkozó szabályok összehangolására. Ennek jegyében a többi között január 10-től kezdődően 9 hónapban határozná meg a teljes védettséget igazoló tanúsítványok érvényességét.

Szálló por. Négy településen veszélyes a levegő

Többfelé ismét magas a légszennyezettség a szálló por miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Decembertől csak védettségi igazolvánnyal mehetnek be a szülők az iskolákba

Az innovációs és technológiai miniszter egyedi határozata értelmében december 1-jétől csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni a szakképzési intézményekbe. E főszabály alól természetesen mentesülnek az iskolákban, technikumokban foglalkoztatottak, oktatók és tanulók - jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

Kötelező biztosítás – Negyvenezer autós még válthat

Egy hete maradt az év végi fordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező autósoknak arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e jelenlegi biztosítójuk ajánlatát a következő éves időszakra, vagy inkább szerződést váltanak - hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu.

Madárinfluenza – immár öt megyében

Madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nébih laboratóriuma egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfiállományban is. Ezzel ötre nőtt azon megyék száma, ahol kimutatták a vírus H5N1 altípusát.

Drágább lesz idén a karácsonyfa

Idén várhatóan 10-20 százalékkal emelkedik a karácsonyfa ára, elsősorban a szállítási- és a munkabérköltségek növekedése miatt - közölte a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.

Gazdaság

Újabb betéti tender az alapkamat fölött – minden ajánlat elfogadva

Újabb 40 bázisponttal magasabb kamattal, 2,90 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az összes benyújtott ajánlatot elfogadta.

MNB: 41,3 milliós bírság a Sberbanknak

A hitelezési kockázatok kezelésére vonatkozó, a vállalatirányítási és egyéb hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 41,3 millió forint bírságot szabott ki a Sberbankra. A hibák nem érintik a bank megbízható működését.

Moratórium után. Fizetéskönnyítő megoldásokat vár el az MNB a bankoktól

A jegybank elvárja a pénzügyi intézményektől, hogy a törlesztési moratóriumból kikerült vagy abban részt nem vevő ügyfelek esetleges fizetési nehézségeinek kezelésére dolgozzanak ki fizetéskönnyítő megoldásokat - áll a Magyar Nemzeti Bank legújabb vezetői körlevelében.

Tovább esett a forint – itt az újabb mélypont

A forint árfolyama történelmi mélypontot ért el kedden az euróval és a svájci frankkal szemben, a dollár ellenében pedig az idei leggyengébb szintre csökkent a jegyzése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom