Kezdőlap Világgazdaság Az óriások is térdre kényszerülnek? Bajban a Gazprom is
No menu items!

Az óriások is térdre kényszerülnek? Bajban a Gazprom is

A népegészségügyi és gazdasági válság az orosz földgáz- és olajóriást, a Gazpromot is nehéz helyzetbe hozta. A világpiaci árak történelmi mélységben vannak, ráadásul egyre komolyabb a konkurencia is.

Beszédes számok

Famil Zadigov

Csak papíron vagyunk veszteségesek” – igyekezett megnyugtatni a közvéleményt a Gazprom alelnöke, Famil Zadigov. A piacok azonban jobban hisznek a számoknak, mint a szavaknak. A mérleg pedig egyértelmű: Európa legnagyobb energiavállalata, a kontinens legnagyobb földgázszállítója 2020 első harmadát 1,5 milliárd euró veszteséggel zárta.

A veszteség azért is keltett nagy feltűnést, mert a Gazprom kormányzati ellenőrzése alatt áll. A Kreml számára nem szokatlan, hogy az állami vállalatok viszik és nem hozzák a pénzt. A gázipari óriás azonban eddig ’aranytojást tojó tyúk’ volt. A tavalyi év azonos időszakában még 6,6 milliárdos nyereséget mutatott a mérleg.

Átmeneti tényezők

Zadigov azért beszélt „csak papíron létező számokról”, mert a veszteség kizárólag a rubel gyenge árfolyamának és a történelmi mélységbe esett világpiaci áraknak állítja be.

Kétségtelen, hogy mindkét tényező fontos szerepet játszott a veszteségben. Ahogy az is igaz, hogy mindkét vonatkozásban már az idei év végére is reálisan lehet javulással számolni. Mint a világ szinte mindenhol, Oroszországban is komoly recessziót okoz a COVID. Van azonban egy fontos különbség: az oroszok javarészt nyersanyagot exportálnak. A fogyasztási cikkek, valamint az ipari termeléshez szükséges gépek nagy részét importálják. Ameddig nem emelkedik a nyersanyagok világpiaci ára, addig a hiány is marad a fizetései mérlegben, gyenge marad a rubel is.

Mélyebben gyökerező problémák

A veszteség mögött strukturális gondok is állnak. A világ szinte minden energiatársaság pesszimistábban tekint a jövőbe, mint néhány éve. Hosszú távon is a gázbevételeik csökkenésével számolnak. Már tavaly, a vírus okozta krízis előtt is történelmi mélységben voltak az árak, mert a kínálat jóval meghaladta a keresletet. A Gazprom két legfontosabb piacán, Európában és Kínában 17 százalékkal kevesebb földgázt értékesített 2019-ben, mint egy évvel korábban. A bevétel még nagyobb mértékben, 24 százalékkal, 21,5 milliárd euróval esett vissza.

A világpiaci ár az utóbbi 12 hónapban 35 százalékkal mérséklődött. Ennek leginkább három oka van:

  • Egyre nő a cseppfolyósítva, hajókkal szállított gáz mennyisége, a kitermelők olyan országokba is tudnak exportálni, ahova nincs gázvezetékük. Az oroszokat korábban az egész Európát behálózó vezetékrendszerük tette kvázi monopolistává.

    Nagyításhoz KLIKK a grafikára Forrás: sourcing
  • Az egyik legnagyobb korábbi gázimportőr, az USA a palagáz egyre jelentősebb kitermelésével exportőrré vált. A lelőhelyek jelenleg szinte kimeríthetetlennek látszanak. Ez a legfontosabb tényező a világpiaci ár esésében.
  • Egyre több ország igyekszik zöldebbé tenni a gazdaságát. Az EU 2050-re klímasemleges kontinenst akar. Általában fog tehát csökkenni a fosszilis energiahordozók iránti igény. Európában a megújuló energiaforrások részaránya 2018-ban már elérte a 19 százalékot.

Mind a három tényező hosszú távon is alacsonyan fogja tartani a világpiaci árakat. Rövid távon pedig éppen a Gazprom fog további áresését okozni. A közvetlenül a gazdasági leállás előtt kitermelt földgáz és olaj megtölti a vállalatóriás összes tározóját. A hatalmas mennyiséget mihamarabb a piacra kell dobnia. Éppen, amikor amúgy is alacsonyak az árak.

A Gazpromnak minden oka megvan aggódni a hosszútávú helyzet miatt is.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Klímaváltozás – Az ausztráliai bozóttüzek hűtötték a Földet

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hírek

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hétvége – Van ahol marad a kánikula és a hőségriadó

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tisztifőorvos....

Öt népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB

Öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.

Jön az új rendszámtábla – a régi áron

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

Késedelmi költség-könyvtár. Ötven év után küldték vissza a szakácskönyvet

A lejárati idő után több mint ötven évvel juttattak vissza egy kikölcsönzött szakácskönyvet egy skóciai könyvtárnak.

Koronavírus. Az EU a kezelésre kifejlesztett gyógyszerre írt alá szerződést

Az Európai Bizottság keretszerződést írt alá a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről - közölte az uniós bizottság.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom