Kezdőlap Világgazdaság Az óriások is térdre kényszerülnek? Bajban a Gazprom is
No menu items!

Az óriások is térdre kényszerülnek? Bajban a Gazprom is

A népegészségügyi és gazdasági válság az orosz földgáz- és olajóriást, a Gazpromot is nehéz helyzetbe hozta. A világpiaci árak történelmi mélységben vannak, ráadásul egyre komolyabb a konkurencia is.

Beszédes számok

Famil Zadigov

Csak papíron vagyunk veszteségesek” – igyekezett megnyugtatni a közvéleményt a Gazprom alelnöke, Famil Zadigov. A piacok azonban jobban hisznek a számoknak, mint a szavaknak. A mérleg pedig egyértelmű: Európa legnagyobb energiavállalata, a kontinens legnagyobb földgázszállítója 2020 első harmadát 1,5 milliárd euró veszteséggel zárta.

A veszteség azért is keltett nagy feltűnést, mert a Gazprom kormányzati ellenőrzése alatt áll. A Kreml számára nem szokatlan, hogy az állami vállalatok viszik és nem hozzák a pénzt. A gázipari óriás azonban eddig ’aranytojást tojó tyúk’ volt. A tavalyi év azonos időszakában még 6,6 milliárdos nyereséget mutatott a mérleg.

Átmeneti tényezők

Zadigov azért beszélt „csak papíron létező számokról”, mert a veszteség kizárólag a rubel gyenge árfolyamának és a történelmi mélységbe esett világpiaci áraknak állítja be.

Kétségtelen, hogy mindkét tényező fontos szerepet játszott a veszteségben. Ahogy az is igaz, hogy mindkét vonatkozásban már az idei év végére is reálisan lehet javulással számolni. Mint a világ szinte mindenhol, Oroszországban is komoly recessziót okoz a COVID. Van azonban egy fontos különbség: az oroszok javarészt nyersanyagot exportálnak. A fogyasztási cikkek, valamint az ipari termeléshez szükséges gépek nagy részét importálják. Ameddig nem emelkedik a nyersanyagok világpiaci ára, addig a hiány is marad a fizetései mérlegben, gyenge marad a rubel is.

Mélyebben gyökerező problémák

A veszteség mögött strukturális gondok is állnak. A világ szinte minden energiatársaság pesszimistábban tekint a jövőbe, mint néhány éve. Hosszú távon is a gázbevételeik csökkenésével számolnak. Már tavaly, a vírus okozta krízis előtt is történelmi mélységben voltak az árak, mert a kínálat jóval meghaladta a keresletet. A Gazprom két legfontosabb piacán, Európában és Kínában 17 százalékkal kevesebb földgázt értékesített 2019-ben, mint egy évvel korábban. A bevétel még nagyobb mértékben, 24 százalékkal, 21,5 milliárd euróval esett vissza.

A világpiaci ár az utóbbi 12 hónapban 35 százalékkal mérséklődött. Ennek leginkább három oka van:

  • Egyre nő a cseppfolyósítva, hajókkal szállított gáz mennyisége, a kitermelők olyan országokba is tudnak exportálni, ahova nincs gázvezetékük. Az oroszokat korábban az egész Európát behálózó vezetékrendszerük tette kvázi monopolistává.

    Nagyításhoz KLIKK a grafikára Forrás: sourcing
  • Az egyik legnagyobb korábbi gázimportőr, az USA a palagáz egyre jelentősebb kitermelésével exportőrré vált. A lelőhelyek jelenleg szinte kimeríthetetlennek látszanak. Ez a legfontosabb tényező a világpiaci ár esésében.
  • Egyre több ország igyekszik zöldebbé tenni a gazdaságát. Az EU 2050-re klímasemleges kontinenst akar. Általában fog tehát csökkenni a fosszilis energiahordozók iránti igény. Európában a megújuló energiaforrások részaránya 2018-ban már elérte a 19 százalékot.

Mind a három tényező hosszú távon is alacsonyan fogja tartani a világpiaci árakat. Rövid távon pedig éppen a Gazprom fog további áresését okozni. A közvetlenül a gazdasági leállás előtt kitermelt földgáz és olaj megtölti a vállalatóriás összes tározóját. A hatalmas mennyiséget mihamarabb a piacra kell dobnia. Éppen, amikor amúgy is alacsonyak az árak.

A Gazpromnak minden oka megvan aggódni a hosszútávú helyzet miatt is.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.