Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A csábítás adókulcsa 7%. A mediterrán országok nyugdíjasokra vadásznak
No menu items!

A csábítás adókulcsa 7%. A mediterrán országok nyugdíjasokra vadásznak

Portugália után Görögország is speciális kedvezményekkel csalogatja a külföldi nyugdíjasokat. Komoly gazdasági potenciált látnak az idős középosztályban. Az otthon megadóztatott nyugdíjasok jelentős kedvezményt kaphatnak nem csak a jövedelemadóból,  vagyonszerzési illetékmentességet is kínálnak nyugati nyugdíjasokra vadászó déli államok.

A görög fiatalok mennek. A külföldi idősek jönnek?

Az elmúlt években legoptimistább becslések szerint is félmillió görög fiatal hagyta el  hazáját a jobb megélhetés reményében. Athén épp, hogy kikecmergett a gyakorlatilag államcsődhöz vezető adósságválságból, amikor lecsapott a COVID. Ismét súlyos recesszió és magas a munkanélküliség. A 2020-as idegenforgalmi szezon elúszott. A jövő nyári is bizonytalan. A kormány mentőötlete: nyugdíjasokat ’importálni’ Nyugat-Európából.

Demográfiai és gazdasági szempontból is jó ötlet. Nyugaton ezekben az évekbe mennek nyugdíjba a nagy lélekszámú háború utáni korosztályok. Az ifjú idősek többségének hosszú, folyamatos szolgálati ideje van és viszonylag sok járulékot fizetett. Tisztességes nyugdíjra számíthatnak. Sokuknak tekintélyes megtakarítása is van. Ha azonban a munkabérük helyett az időskori járandóságból akarnának változatlan színvonalon a drága nyugati városokban megélni, hamar kimerülnének a tartalékaik.

Fantasztikus a klíma, gyönyörű az ország, csodás a tenger. Miért nem élne bárki szívesen nálunk?” – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis, amikor külföldi újságírók előtt maga is a nyugdíjas letelepedési program előnyeit ecsetelte.

Fira városa Santorini szigetén. A külföldi nyugdíjasoknak letelepedésre kínált kistelepülések egyike. Fotó: Aris Messinis / AFP

„Nincs más dolgunk, mint elmondani, hogy nálunk a hazai nyugdíjukból meg tudják őrizni a megszokott komfortjukat” – magyarázza program felelőse az athéni Pénzügyminisztériumban. Athina Kaliva osztálya marketingkampányt is szervezett, hogy megismertesse a nyáron elfogadott jogszabályt az európai “aranykorúakkal”.

Hét százalékos egységes jövedelemadókulcs a tőkejövedelemtől a lakáskiadáson át a vállalkozási nyereségig és illetékmentes ingatlanszerzés – a program két kulcselem.

Portugália – olasz példa

Nem Görögország az első, amely a 60 felettiektől remél több bevételt és a gazdasági élénkülést. Portugália évek óta sikeresen csábítja a nyugati seniorokat. Lisszabon korábban 10 éves szja-mentességet kínált. Időközben, az EU nyomására, 10 százalékos egységes adókulcsot vezetett be. Olaszország szintén egységes, 7 százalékos szja-at kínál az új otthonukat 20 ezernél lélekszámnál kisebb településekre költöztető külföldi nyugdíjasoknak. E közben a hazai öregek minden bevételük, így a nyugdíjuk után is legalább 23 százalékos, a legmagasabb összeg esetén akár 41 százalékos szja-t fizetnek! Nem csoda, hogy az utóbbi években sok idős olasz döntött a portugáliai újrakezdés mellett.

A kedvezmények igénybevételének szabályai a portugáloknál és a görögöknél szinte megegyeznek: a letelepedők az év legalább 183 napján nem tartózkodhat életvitelszerűen abban az országban, ahol az elmúlt 5 évben a lakóhelye volt, valamint uniós polgárnak kell lenniük, vagy olyan államból kell érkezniük, amelynek a kettős adóztatás elkerülését biztosító egyezménye van Görögországgal. A hatóságok 60 nap alatt döntenek a speciális kedvezményeket nyújtó státusz megadásáról.

Ingatlanpiac. Drágulás után – kivárás

Görögország turisztikailag frekventált helyekein a nyugdíjasok nélkül is pörög a piac. A szigeteken még a 2008-as világgazdasági krízist követő válság legsötétebb pillanataiban sem estek az árak. A közvetítők végig nagy külföldi érdeklődésről számoltak be. Adókedvezmények nélkül is felismerték a Görögországban rejlő lehetőségeket. Az elmúlt két évben a szigeteken és Athénban is kétszámjegyű áremelkedés volt. A fővárosban 2015-ben még a Partenon tőszomszédságában is megfizethetőek voltak a lakások. 2018 óta azonban 39 százalékkal emelkedtek az árak!

Athénben a legfontosabb vevők a rövid távú kiadás céljára egyszerre több ingatlant is vásárló nagyobb befektetők voltak. Az Airbnb-üzlet a COVID-krízis óta pang. Ezért tavasz óta be van fagyva a piac. Mindenki kivár.

A befogadás ára

A görög kormány az EU-n kívüli tehetős időseket is várja. Aki legalább 250 ezer eurót invesztál, határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kap. Ez korlátlan Schengen-vízumot is jelent. Ezért Brüsszel – mint minden hasonló esetben – tiltakozott a jogszabály ellen. A Bizottság azonban visszafogottan gyakorol politikai és jogi nyomást. Nem lát igazi veszélyt: 2019-ben mindössze 3.800 ’aranyvízumot’ adott ki Athén, a 75 százalékát kínaiaknak. A letelepülők összesen 2 milliárd eurót invesztáltak, fejenként átlagosan a minimum dupláját, fél millió eurót.

Tömeges nyugdíjas vándorlás egyelőre nem fenyegeti a gazdagabb államokat. A déli államok gazdaságinak nagy szükségük lenne a nyugdíjasok költésére Kép/Forrás: IBNA

A turizmusért mindent

„Tavaly év végén reálisan vártunk 3 százalékos GDP növekedést 2020-ra. A korona-válság miatt most 9 százalékos csökkenéssel számolunk. Mindent meg kell próbálnunk, hogy csökkentsük a recesszió mértékét, és hogy részben pótoljuk az elmaradó költségvetési bevételeket” – ismétli szinte naponta Christos Staikouras gazdasági miniszter.

Ezért a külföldieket pozitívan diszkrimináló programot elfogadja a görögök többsége. Úgy hoz új fogyasztókat az országba, hogy azok nem jelennek meg a munkaerőpiac keresleti oldalán. Ez ugyanis ez elmúlt évek javulása után, a korona válság miatt ismét drámai képet fest: 17 százalékos a munkanélküliség. Még távol van az adósságválság alatti 28 százalékos csúcstól. Viszont ismét a fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben: 28 százalékuk nem talál munkát.

A külföldi letelepedők a várakozások és az elmúlt évek tapasztalata szerint a turisztikai régiókat preferálják, és sok nyaralókat megcélzó szolgáltatást vesznek igénybe. Ha szignifikánsan növekedne a számok, megnyújtanák az idegenforgalmi szezont. Az ágazat prosperálása extrém fontos az ország számára. A legfontosabb gazdasági ág. A GDP 18 százalékáról gondoskodik közvetlenül.

Gyere haza idős!

A kormány nem csak az észak- és nyugat-európaiakat szeretné az országba csábítani a kedvezőbb klímaviszonyokkal, alacsonyabb megélhetési költségekkel és közterhekkel. Bízik benne, hogy az évek, évtizedek óta külföldön élő, sőt az ott született görögök egy része is visszatér. Németországban például jelenleg 360 ezer görög, illetve görög-német kettős állampolgár él. Ehhez még hozzájönnek azok a becslések szerinti százezrek, akik görög származásúak, de nincs már hivatalos kapcsolatuk az anyaországgal. Athénban 7 millióra becsülik a világszerte diaszpórában élő görögök számát. Mindez 10 milliós anyaországi népesség mellett! Lenne tehát miből meríteni.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kötetbemutató zárta a Benyovszky-emlékévet

Csáky Imre: Benyovszky Móric grófi címeres levele - Mária Terézia királynő - 1778 című, latin-magyar-angol nyelvű, díszkiadású kötetének ünnepélyes bemutatójával zárult a Benyovszky Móric világutazó előtt tisztelgő emlékév.

Üzleti utazások: új időszámítást hozott a covid

Az AmEx vezérigazgatója szerint az üzleti utazások már soha nem lesznek ugyanazok a koronavírus után, mivel a fogyasztók bárhová elmennek, kivéve az irodába.

A GVH javasolja: ne csak a patikákban lehessen gyorstesztet venni

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek piacán, ahol a magas árak mellett számos más problémát is feltárt. Ezek orvoslására több, a versenyt serkentő javaslatot tett a hatóság. Így például javasolja a gyorstesztek áruházláncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének ideiglenes engedélyezését.

Az Equilor 4,5 százalékos idei növekedésre számít

Az első félévben a belső fogyasztás húzza felfelé a gazdasági növekedést, ezt követően az ellátási láncok helyreállásával a külső kereslet is kedvezően befolyásolhatja az adatokat, így a növekedés idén 4,5 százalékon, jövőre 3,8 százalékon alakulhat - hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. sajtótájékoztatóján.

Hírek

Üzleti utazások: új időszámítást hozott a covid

Az AmEx vezérigazgatója szerint az üzleti utazások már soha nem lesznek ugyanazok a koronavírus után, mivel a fogyasztók bárhová elmennek, kivéve az irodába.

Meteorit robbant szét Horvátország felett

Egy kisebb meteorit hullott szét a horvátországi Zára (Zadar) felett - adta hírül a horvát meteoritfigyelő hálózat (HMM).

A GVH javasolja: ne csak a patikákban lehessen gyorstesztet venni

A Gazdasági Versenyhivatal lezárta gyorsított ágazati vizsgálatát a koronavírus-gyorstesztek piacán, ahol a magas árak mellett számos más problémát is feltárt. Ezek orvoslására több, a versenyt serkentő javaslatot tett a hatóság. Így például javasolja a gyorstesztek áruházláncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének ideiglenes engedélyezését.

Rangsor – márkák és értékek. Amerikai fölény az ötszázas klubban

Az Apple már a második egymást követő évben lett a legértékesebb márka a világon a brit Brand Finance 2022-es Global 500 ranglistája alapján. A cégek teljes márkaértékének több mint kétharmada két országhoz köthető, az Egyesült Államok részesedése 48,64 százalék.

Prémium Magyar Állampapír – magasabb kamatprémiummal

Már lehet jegyezni az újabb ötéves Prémium Magyar Állampapírt, a PMÁP-ot, amelynek kamatprémiuma 1,25 százalékról 1,5 százalékra emelkedett, éves kamata így eléri a 6,6 százalékot - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszer.

A fizikai dolgozók órabére 1400 forint fölé emelkedett

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1441 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, ez 9 százalékos növekedés az előző év azonos időszakában mért 1322 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder és a Moore Hungary.

Így védhetők ki a téli munkavégzés veszélyei

Az átlagosnál hidegebb időjárás miatt fokozottan ügyelni kell a biztonságos munkavégzésre, a téli körülményekből fakadó egészségi ártalmak megelőzésére - hívta fel a figyelmet az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az EU újabb pénzügyi támogatást nyújt Ukrajnának

Az Európai Unió új, sürgősségi kölcsönökből és támogatásokból álló pénzügyi támogatási csomagot nyújt Ukrajnának - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Gazdaság

Londoni elemzők: tartja a januári kamatemelési ütemet az MNB

Londoni pénzügyi elemzők szerint a következő pár hónapban fenntartja a kedden váratlanul felgyorsított kamatemelési ütemet a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: nagyobb sebességre kapcsol a monetáris szigorítás

A tavaly decemberinél gyorsabb ütemben folytatódik a monetáris szigorítás, nemcsak az alapkamat, hanem az egyhetes betéti eszköz kamatának emelésével is. A következő hónapokban a januári lépés lesz a kiindulási pont - mondta Virág Barnabás.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

Monetáris tanács – 2,90 százalék az új alapkamat

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 50 bázisponttal 2,90 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, és ugyanekkora mértékben emelte a kamatfolyosó két szélét is. Az egynapos betét kamata így 2,90 százalék, az egynapos és az egyhetes fedezett hitel kamata pedig 4,90 százalék lett.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom