Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A csábítás adókulcsa 7%. A mediterrán országok nyugdíjasokra vadásznak
No menu items!

A csábítás adókulcsa 7%. A mediterrán országok nyugdíjasokra vadásznak

Portugália után Görögország is speciális kedvezményekkel csalogatja a külföldi nyugdíjasokat. Komoly gazdasági potenciált látnak az idős középosztályban. Az otthon megadóztatott nyugdíjasok jelentős kedvezményt kaphatnak nem csak a jövedelemadóból,  vagyonszerzési illetékmentességet is kínálnak nyugati nyugdíjasokra vadászó déli államok.

A görög fiatalok mennek. A külföldi idősek jönnek?

Az elmúlt években legoptimistább becslések szerint is félmillió görög fiatal hagyta el  hazáját a jobb megélhetés reményében. Athén épp, hogy kikecmergett a gyakorlatilag államcsődhöz vezető adósságválságból, amikor lecsapott a COVID. Ismét súlyos recesszió és magas a munkanélküliség. A 2020-as idegenforgalmi szezon elúszott. A jövő nyári is bizonytalan. A kormány mentőötlete: nyugdíjasokat ’importálni’ Nyugat-Európából.

Demográfiai és gazdasági szempontból is jó ötlet. Nyugaton ezekben az évekbe mennek nyugdíjba a nagy lélekszámú háború utáni korosztályok. Az ifjú idősek többségének hosszú, folyamatos szolgálati ideje van és viszonylag sok járulékot fizetett. Tisztességes nyugdíjra számíthatnak. Sokuknak tekintélyes megtakarítása is van. Ha azonban a munkabérük helyett az időskori járandóságból akarnának változatlan színvonalon a drága nyugati városokban megélni, hamar kimerülnének a tartalékaik.

Fantasztikus a klíma, gyönyörű az ország, csodás a tenger. Miért nem élne bárki szívesen nálunk?” – tette fel a költői kérdést a miniszterelnök, Kyriakos Mitsotakis, amikor külföldi újságírók előtt maga is a nyugdíjas letelepedési program előnyeit ecsetelte.

Fira városa Santorini szigetén. A külföldi nyugdíjasoknak letelepedésre kínált kistelepülések egyike. Fotó: Aris Messinis / AFP

„Nincs más dolgunk, mint elmondani, hogy nálunk a hazai nyugdíjukból meg tudják őrizni a megszokott komfortjukat” – magyarázza program felelőse az athéni Pénzügyminisztériumban. Athina Kaliva osztálya marketingkampányt is szervezett, hogy megismertesse a nyáron elfogadott jogszabályt az európai “aranykorúakkal”.

Hét százalékos egységes jövedelemadókulcs a tőkejövedelemtől a lakáskiadáson át a vállalkozási nyereségig és illetékmentes ingatlanszerzés – a program két kulcselem.

Portugália – olasz példa

Nem Görögország az első, amely a 60 felettiektől remél több bevételt és a gazdasági élénkülést. Portugália évek óta sikeresen csábítja a nyugati seniorokat. Lisszabon korábban 10 éves szja-mentességet kínált. Időközben, az EU nyomására, 10 százalékos egységes adókulcsot vezetett be. Olaszország szintén egységes, 7 százalékos szja-at kínál az új otthonukat 20 ezernél lélekszámnál kisebb településekre költöztető külföldi nyugdíjasoknak. E közben a hazai öregek minden bevételük, így a nyugdíjuk után is legalább 23 százalékos, a legmagasabb összeg esetén akár 41 százalékos szja-t fizetnek! Nem csoda, hogy az utóbbi években sok idős olasz döntött a portugáliai újrakezdés mellett.

A kedvezmények igénybevételének szabályai a portugáloknál és a görögöknél szinte megegyeznek: a letelepedők az év legalább 183 napján nem tartózkodhat életvitelszerűen abban az országban, ahol az elmúlt 5 évben a lakóhelye volt, valamint uniós polgárnak kell lenniük, vagy olyan államból kell érkezniük, amelynek a kettős adóztatás elkerülését biztosító egyezménye van Görögországgal. A hatóságok 60 nap alatt döntenek a speciális kedvezményeket nyújtó státusz megadásáról.

Ingatlanpiac. Drágulás után – kivárás

Görögország turisztikailag frekventált helyekein a nyugdíjasok nélkül is pörög a piac. A szigeteken még a 2008-as világgazdasági krízist követő válság legsötétebb pillanataiban sem estek az árak. A közvetítők végig nagy külföldi érdeklődésről számoltak be. Adókedvezmények nélkül is felismerték a Görögországban rejlő lehetőségeket. Az elmúlt két évben a szigeteken és Athénban is kétszámjegyű áremelkedés volt. A fővárosban 2015-ben még a Partenon tőszomszédságában is megfizethetőek voltak a lakások. 2018 óta azonban 39 százalékkal emelkedtek az árak!

Athénben a legfontosabb vevők a rövid távú kiadás céljára egyszerre több ingatlant is vásárló nagyobb befektetők voltak. Az Airbnb-üzlet a COVID-krízis óta pang. Ezért tavasz óta be van fagyva a piac. Mindenki kivár.

A befogadás ára

A görög kormány az EU-n kívüli tehetős időseket is várja. Aki legalább 250 ezer eurót invesztál, határozatlan idejű tartózkodási engedélyt kap. Ez korlátlan Schengen-vízumot is jelent. Ezért Brüsszel – mint minden hasonló esetben – tiltakozott a jogszabály ellen. A Bizottság azonban visszafogottan gyakorol politikai és jogi nyomást. Nem lát igazi veszélyt: 2019-ben mindössze 3.800 ’aranyvízumot’ adott ki Athén, a 75 százalékát kínaiaknak. A letelepülők összesen 2 milliárd eurót invesztáltak, fejenként átlagosan a minimum dupláját, fél millió eurót.

Tömeges nyugdíjas vándorlás egyelőre nem fenyegeti a gazdagabb államokat. A déli államok gazdaságinak nagy szükségük lenne a nyugdíjasok költésére Kép/Forrás: IBNA

A turizmusért mindent

„Tavaly év végén reálisan vártunk 3 százalékos GDP növekedést 2020-ra. A korona-válság miatt most 9 százalékos csökkenéssel számolunk. Mindent meg kell próbálnunk, hogy csökkentsük a recesszió mértékét, és hogy részben pótoljuk az elmaradó költségvetési bevételeket” – ismétli szinte naponta Christos Staikouras gazdasági miniszter.

Ezért a külföldieket pozitívan diszkrimináló programot elfogadja a görögök többsége. Úgy hoz új fogyasztókat az országba, hogy azok nem jelennek meg a munkaerőpiac keresleti oldalán. Ez ugyanis ez elmúlt évek javulása után, a korona válság miatt ismét drámai képet fest: 17 százalékos a munkanélküliség. Még távol van az adósságválság alatti 28 százalékos csúcstól. Viszont ismét a fiatalok vannak a legrosszabb helyzetben: 28 százalékuk nem talál munkát.

A külföldi letelepedők a várakozások és az elmúlt évek tapasztalata szerint a turisztikai régiókat preferálják, és sok nyaralókat megcélzó szolgáltatást vesznek igénybe. Ha szignifikánsan növekedne a számok, megnyújtanák az idegenforgalmi szezont. Az ágazat prosperálása extrém fontos az ország számára. A legfontosabb gazdasági ág. A GDP 18 százalékáról gondoskodik közvetlenül.

Gyere haza idős!

A kormány nem csak az észak- és nyugat-európaiakat szeretné az országba csábítani a kedvezőbb klímaviszonyokkal, alacsonyabb megélhetési költségekkel és közterhekkel. Bízik benne, hogy az évek, évtizedek óta külföldön élő, sőt az ott született görögök egy része is visszatér. Németországban például jelenleg 360 ezer görög, illetve görög-német kettős állampolgár él. Ehhez még hozzájönnek azok a becslések szerinti százezrek, akik görög származásúak, de nincs már hivatalos kapcsolatuk az anyaországgal. Athénban 7 millióra becsülik a világszerte diaszpórában élő görögök számát. Mindez 10 milliós anyaországi népesség mellett! Lenne tehát miből meríteni.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom