Hirdetés
Kezdőlap A német kapcsolat A DUIHK a bizalomra és megbízhatóságra építkezik
No menu items!

A DUIHK a bizalomra és megbízhatóságra építkezik

Foto / Pelsőczy Csaba

A bizalmat és a megbízhatóságot tartja az üzleti élet alapköveinek Barbara Zollmann a több mint 900 tagot tömörítő Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ügyvezető elnökségi tagja, aki az USA-ban és Koreában töltött megbizatásai után, 2021 júliusban érkezett pozíciójába, Magyarországra.

– Tapasztalt gazdasági diplomataként milyennek látja most a globális gazdaság helyzetet, a kihívásokat és ebben a német cégek szerepét?

– A világgazdaság ma több kihívással áll szemben. A covid-járvány még mindig érezteti negatív hatását a gazdaságra, a klímavédelem és a fenntartható gazdálkodás pedig egész iparágakat késztet átalakulásra. Éles globális verseny folyik a piacokért, a magasan képzett munkaerőért és Németország rendkívül szorosan be van integrálva a nemzetközi szállítási és értékteremtési láncolatokba – ami egyébként ugyanúgy érvényes Magyarországra is. Ez hatalmas üzleti lehetőségeket rejt magában az innovatív és mozgékony vállalatok számára, ha megfelelő üzleti környezetet biztosít a nemzeti és európai uniós gazdaságpolitika.

– Ars poeticája szerint mi a legfontosabb, ami az üzleti életben előmozdíthatja a kétoldalú kapcsolatokat?

a bizalom az egyik legfontosabb alapja a hosszútávon is sikeres üzleti kapcsolatoknak

– Szerintem a bizalom az egyik legfontosabb alapja a hosszútávon is sikeres üzleti kapcsolatoknak – nemcsak vállalkozók között, de országok között is. Németország és Magyarország között évtizedek, évszázadok alatt kialakult egy erős kölcsönös bizalom – ezt mi is tapasztaljuk a Kamara mindennapi munkájában. Erre építünk, amikor törekszünk a gazdaságpolitikai feltételrendszer továbbfejlesztésén, és amikor konkrét projektekben nyújtunk tanácsadást és szolgáltatásokat a magyar és német vállalatoknak.

– Ön szerint melyek a legfontosabb elvárásai azoknak a német cégeknek, akik a magyarországi piacra lépésben, letelepedésben, vagy további beruházásokban gondolkodnak?

– A Magyarországon üzleti kapcsolatokat kereső német vállalatok számára igen fontos elvárás a leendő partnerek megbízhatósága – mint termelő, mint vevő vagy mint beruházási partnerként egyaránt. A befektetők számára kiemelkedően fontos szempont a munkaerőpiac fejlettsége, például a dolgozók képzettsége, a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása, a költségszint és a munkatermelékenység, valamint az oktatási és képzési rendszerek színvonala is. Emellett a gazdaságpolitikai keretfeltételek is lényeges szerepet játszanak, az adózástól a jogbiztonságig.

– Ön szerint mire van szükség ahhoz, hogy egy magyar cég sikeres legyen a beszállítói kapcsolatokban?

– A beszállítói partnerek esetében is igen fontos a megbízhatóság. Ez nemcsak a szállítási határidőket jelenti, hanem főleg a minőség folyamatos biztosítását. Minél előbbre lép egy beszállító, annál inkább fontos, hogy nemcsak egyszerűen teljesítse a kapott rendeléseket, hanem folyamatosan együtt fejlődjön a vevővel, és proaktív módon szélesítse saját kutatási és fejlesztési tevékenységét, új termékeket, megoldásokat kínálva a megbízónak. A Német-Magyar Kamara például a kooperációs börzék vagy szakvásárok keretében rendszeresen összehozza a német vállalatcsoportok beszerzőit potenciális magyar beszállítókkal annak érdekében, hogy közvetlen tárgyalások során megismerhessék egymás elvárásait és lehetőségeit.

– Ön rövid ideje van hivatalban. Az egyik legfontosabb kamara ügyvezetőjeként milyen eddigi tapasztalatai vannak és milyen tervekkel kezdett munkába?

egyre jobban a magasabb hozzáadott értékű, és a fenntarthatóságra irányuló együttműködés a jellemző

– A Budapesten töltött első négy hónapom során számtalan német és magyar vállalatvezetővel, gazdáságpolitikai döntéshozóval találkoztam, és rengeteget tanultam az országról, valamint a magyar-német gazdasági kapcsolatokról. Azt tapasztaltam, hogy rendkívül szoros a két ország, illetve vállalataik közötti gazdasági kapcsolatrendszer, és hogy egyre jobban a magasabb hozzáadott értékű, és a fenntarthatóságra irányuló együttműködés a jellemző. Munkámban az utóbbiakra szeretnék még erősebb hangsúlyt fektetni, például a digitalizációt vagy a zöld gazdaságot érintő kérdések felkarolásával, de természetesen folytatjuk például a szak- és továbbképzési erőfeszítéseinket is, hiszen ezen a területen a Kamara csaknem három évtizede igen intenzív és sikeres tevékenységet folytat.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Minden negyedik magyar online keres rá a tüneteire

A magyarok többsége betegség jeleit észlelve elsősorban a háziorvosával konzultál. Ugyanakkor gyakran több forrásból is gyűjtenek információt a betegek: minden negyedik páciens az interneten keres rá tüneteire – derül ki a Dokio egészségügyi platform aktív internetező, felnőtt lakosság körében végzett reprezentatív kutatásából.

MKIK: egyre több iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni

Egyre több nyolcadik osztályos iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) pályaorientációs felméréséből.

Lassult a szlovákiai magyarok fogyása

Mintegy 36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, ám a fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult, számszerűen a felére esett vissza az előző évtizedhez képest - derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) adataiból.

Uniós infláció. A magyar már csak az ötödik legnagyobb

Rekordmagas éves fogyasztói árindex alakult ki az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 5,3 százalékra emelkedett az infláció decemberben. A legnagyobb áremelkedést Észtországban regisztrálták - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Hírek

Filmstúdió épül a világűrben

Sportarénát és filmstúdiót akar az űrbe küldeni a Space Entertainment Enterprise (SEE). A tervek szerint az űrkapszulát 2024 decemberére építené meg a Tom Cruise készülő űrmozijának készítésében közreműködő cég - írja a Variety.

Hollandia 175 millió eurót fizet egy Rembrandtért

A holland szenátus jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét - közölte az NL Times című angol nyelvű holland hírportál.

Az állam beszáll a debreceni repülőtérbe

Kormánydöntés értelmében a magyar állam 51 százalék tulajdonrészt szerez a debreceni nemzetközi repülőteret üzemeltető társaságban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és a város polgármestere.

Újra megjelent a madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Ismét megjelent a magas patogenitású madárinfluenza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A vírust ezúttal Csengerújfaluban, egy 37 ezer egyedet számláló pecsenyekacsa-tartó gazdaságban mutatta ki a Nébih laboratóriuma.

Amerikai repülőjáratokat töröltek az 5G miatt

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Máltai elnököt választott az Európai Parlament

Roberta Metsolát, az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének a testület strasbourgi plenáris ülésén.

Megújult a NAV honlapja

Néhány napja debütált a NAV új információs, illetve online ügyintézésre is alkalmas portálja, amely a magánszemélyek és a szakmabeliek számára is új megoldásokat kínál.

Horvátország újabb lépéssel készül az euró bevezetésére

Horvátországban szeptember elejétől már euróban is fel kell tüntetni a termékek árát - jeéentette be Andrej Plenkovic horvát kormányfő.

Gazdaság

MNB: változatlan az egyhetes betét kamata

A Magyar Nemzeti Bank - ahogy az előző három héten is - az előző hetivel megegyező 4,0 százalékon hirdette meg egyhetes betéti tenderét. Ezzel negyedik hete tarja ezen a szinten az effektív rátát, miután az első idei aukción megszakította a kamat emelésének november közepétől hat héten át tartó sorozatát. A jövő heti tenderre a monetáris tanács keddi ülése után kerül majd sor.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Támogatott tartalom

Profi segítség nélkül könnyű elvérezni a pénzpiacokon

Olyan időszakon vagyunk túl, amit még senki nem tapasztalt meg korábban. Az azonban világosan kiderült, hogy aki bizonytalan helyzetben hirtelen, vagy megalapozatlan döntést hozott, sokat veszíthetett – meséli Simon Péter, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit a zöld befektetésekről is kérdeztünk.

MNB: még mindig nem szerzett magyar banklicenszt a Revolut

A Revolut Bank Magyarországon továbbra is határon átnyúló intézményként működik, itthoni banklicenszt nem szerzett, noha ezt a jegybank folyamatosan szorgalmazza az ügyfelek biztonsága érdekében - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom