Kezdőlap A német kapcsolat A DUIHK a bizalomra és megbízhatóságra építkezik

A DUIHK a bizalomra és megbízhatóságra építkezik

Foto / Pelsőczy Csaba

A bizalmat és a megbízhatóságot tartja az üzleti élet alapköveinek Barbara Zollmann a több mint 900 tagot tömörítő Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ügyvezető elnökségi tagja, aki az USA-ban és Koreában töltött megbizatásai után, 2021 júliusban érkezett pozíciójába, Magyarországra.

– Tapasztalt gazdasági diplomataként milyennek látja most a globális gazdaság helyzetet, a kihívásokat és ebben a német cégek szerepét?

– A világgazdaság ma több kihívással áll szemben. A covid-járvány még mindig érezteti negatív hatását a gazdaságra, a klímavédelem és a fenntartható gazdálkodás pedig egész iparágakat késztet átalakulásra. Éles globális verseny folyik a piacokért, a magasan képzett munkaerőért és Németország rendkívül szorosan be van integrálva a nemzetközi szállítási és értékteremtési láncolatokba – ami egyébként ugyanúgy érvényes Magyarországra is. Ez hatalmas üzleti lehetőségeket rejt magában az innovatív és mozgékony vállalatok számára, ha megfelelő üzleti környezetet biztosít a nemzeti és európai uniós gazdaságpolitika.

– Ars poeticája szerint mi a legfontosabb, ami az üzleti életben előmozdíthatja a kétoldalú kapcsolatokat?

a bizalom az egyik legfontosabb alapja a hosszútávon is sikeres üzleti kapcsolatoknak

– Szerintem a bizalom az egyik legfontosabb alapja a hosszútávon is sikeres üzleti kapcsolatoknak – nemcsak vállalkozók között, de országok között is. Németország és Magyarország között évtizedek, évszázadok alatt kialakult egy erős kölcsönös bizalom – ezt mi is tapasztaljuk a Kamara mindennapi munkájában. Erre építünk, amikor törekszünk a gazdaságpolitikai feltételrendszer továbbfejlesztésén, és amikor konkrét projektekben nyújtunk tanácsadást és szolgáltatásokat a magyar és német vállalatoknak.

– Ön szerint melyek a legfontosabb elvárásai azoknak a német cégeknek, akik a magyarországi piacra lépésben, letelepedésben, vagy további beruházásokban gondolkodnak?

– A Magyarországon üzleti kapcsolatokat kereső német vállalatok számára igen fontos elvárás a leendő partnerek megbízhatósága – mint termelő, mint vevő vagy mint beruházási partnerként egyaránt. A befektetők számára kiemelkedően fontos szempont a munkaerőpiac fejlettsége, például a dolgozók képzettsége, a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása, a költségszint és a munkatermelékenység, valamint az oktatási és képzési rendszerek színvonala is. Emellett a gazdaságpolitikai keretfeltételek is lényeges szerepet játszanak, az adózástól a jogbiztonságig.

– Ön szerint mire van szükség ahhoz, hogy egy magyar cég sikeres legyen a beszállítói kapcsolatokban?

– A beszállítói partnerek esetében is igen fontos a megbízhatóság. Ez nemcsak a szállítási határidőket jelenti, hanem főleg a minőség folyamatos biztosítását. Minél előbbre lép egy beszállító, annál inkább fontos, hogy nemcsak egyszerűen teljesítse a kapott rendeléseket, hanem folyamatosan együtt fejlődjön a vevővel, és proaktív módon szélesítse saját kutatási és fejlesztési tevékenységét, új termékeket, megoldásokat kínálva a megbízónak. A Német-Magyar Kamara például a kooperációs börzék vagy szakvásárok keretében rendszeresen összehozza a német vállalatcsoportok beszerzőit potenciális magyar beszállítókkal annak érdekében, hogy közvetlen tárgyalások során megismerhessék egymás elvárásait és lehetőségeit.

– Ön rövid ideje van hivatalban. Az egyik legfontosabb kamara ügyvezetőjeként milyen eddigi tapasztalatai vannak és milyen tervekkel kezdett munkába?

egyre jobban a magasabb hozzáadott értékű, és a fenntarthatóságra irányuló együttműködés a jellemző

– A Budapesten töltött első négy hónapom során számtalan német és magyar vállalatvezetővel, gazdáságpolitikai döntéshozóval találkoztam, és rengeteget tanultam az országról, valamint a magyar-német gazdasági kapcsolatokról. Azt tapasztaltam, hogy rendkívül szoros a két ország, illetve vállalataik közötti gazdasági kapcsolatrendszer, és hogy egyre jobban a magasabb hozzáadott értékű, és a fenntarthatóságra irányuló együttműködés a jellemző. Munkámban az utóbbiakra szeretnék még erősebb hangsúlyt fektetni, például a digitalizációt vagy a zöld gazdaságot érintő kérdések felkarolásával, de természetesen folytatjuk például a szak- és továbbképzési erőfeszítéseinket is, hiszen ezen a területen a Kamara csaknem három évtizede igen intenzív és sikeres tevékenységet folytat.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom