Kezdőlap A német kapcsolat A DUIHK a bizalomra és megbízhatóságra építkezik
No menu items!

A DUIHK a bizalomra és megbízhatóságra építkezik

Foto / Pelsőczy Csaba

A bizalmat és a megbízhatóságot tartja az üzleti élet alapköveinek Barbara Zollmann a több mint 900 tagot tömörítő Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) ügyvezető elnökségi tagja, aki az USA-ban és Koreában töltött megbizatásai után, 2021 júliusban érkezett pozíciójába, Magyarországra.

– Tapasztalt gazdasági diplomataként milyennek látja most a globális gazdaság helyzetet, a kihívásokat és ebben a német cégek szerepét?

– A világgazdaság ma több kihívással áll szemben. A covid-járvány még mindig érezteti negatív hatását a gazdaságra, a klímavédelem és a fenntartható gazdálkodás pedig egész iparágakat késztet átalakulásra. Éles globális verseny folyik a piacokért, a magasan képzett munkaerőért és Németország rendkívül szorosan be van integrálva a nemzetközi szállítási és értékteremtési láncolatokba – ami egyébként ugyanúgy érvényes Magyarországra is. Ez hatalmas üzleti lehetőségeket rejt magában az innovatív és mozgékony vállalatok számára, ha megfelelő üzleti környezetet biztosít a nemzeti és európai uniós gazdaságpolitika.

– Ars poeticája szerint mi a legfontosabb, ami az üzleti életben előmozdíthatja a kétoldalú kapcsolatokat?

a bizalom az egyik legfontosabb alapja a hosszútávon is sikeres üzleti kapcsolatoknak

– Szerintem a bizalom az egyik legfontosabb alapja a hosszútávon is sikeres üzleti kapcsolatoknak – nemcsak vállalkozók között, de országok között is. Németország és Magyarország között évtizedek, évszázadok alatt kialakult egy erős kölcsönös bizalom – ezt mi is tapasztaljuk a Kamara mindennapi munkájában. Erre építünk, amikor törekszünk a gazdaságpolitikai feltételrendszer továbbfejlesztésén, és amikor konkrét projektekben nyújtunk tanácsadást és szolgáltatásokat a magyar és német vállalatoknak.

– Ön szerint melyek a legfontosabb elvárásai azoknak a német cégeknek, akik a magyarországi piacra lépésben, letelepedésben, vagy további beruházásokban gondolkodnak?

– A Magyarországon üzleti kapcsolatokat kereső német vállalatok számára igen fontos elvárás a leendő partnerek megbízhatósága – mint termelő, mint vevő vagy mint beruházási partnerként egyaránt. A befektetők számára kiemelkedően fontos szempont a munkaerőpiac fejlettsége, például a dolgozók képzettsége, a szakképzett munkaerő rendelkezésre állása, a költségszint és a munkatermelékenység, valamint az oktatási és képzési rendszerek színvonala is. Emellett a gazdaságpolitikai keretfeltételek is lényeges szerepet játszanak, az adózástól a jogbiztonságig.

– Ön szerint mire van szükség ahhoz, hogy egy magyar cég sikeres legyen a beszállítói kapcsolatokban?

– A beszállítói partnerek esetében is igen fontos a megbízhatóság. Ez nemcsak a szállítási határidőket jelenti, hanem főleg a minőség folyamatos biztosítását. Minél előbbre lép egy beszállító, annál inkább fontos, hogy nemcsak egyszerűen teljesítse a kapott rendeléseket, hanem folyamatosan együtt fejlődjön a vevővel, és proaktív módon szélesítse saját kutatási és fejlesztési tevékenységét, új termékeket, megoldásokat kínálva a megbízónak. A Német-Magyar Kamara például a kooperációs börzék vagy szakvásárok keretében rendszeresen összehozza a német vállalatcsoportok beszerzőit potenciális magyar beszállítókkal annak érdekében, hogy közvetlen tárgyalások során megismerhessék egymás elvárásait és lehetőségeit.

– Ön rövid ideje van hivatalban. Az egyik legfontosabb kamara ügyvezetőjeként milyen eddigi tapasztalatai vannak és milyen tervekkel kezdett munkába?

egyre jobban a magasabb hozzáadott értékű, és a fenntarthatóságra irányuló együttműködés a jellemző

– A Budapesten töltött első négy hónapom során számtalan német és magyar vállalatvezetővel, gazdáságpolitikai döntéshozóval találkoztam, és rengeteget tanultam az országról, valamint a magyar-német gazdasági kapcsolatokról. Azt tapasztaltam, hogy rendkívül szoros a két ország, illetve vállalataik közötti gazdasági kapcsolatrendszer, és hogy egyre jobban a magasabb hozzáadott értékű, és a fenntarthatóságra irányuló együttműködés a jellemző. Munkámban az utóbbiakra szeretnék még erősebb hangsúlyt fektetni, például a digitalizációt vagy a zöld gazdaságot érintő kérdések felkarolásával, de természetesen folytatjuk például a szak- és továbbképzési erőfeszítéseinket is, hiszen ezen a területen a Kamara csaknem három évtizede igen intenzív és sikeres tevékenységet folytat.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Bomba lehetőségeket rejt még az élelmiszeripar az agrárminisztérium szerint

A kormány hatalmas lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, ezért emelte...

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő...

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy...

Rezsicsökkentési tippek otthonra, a német szakminisztériumtól

A német Szövetségi Gazdasági és Éghajlatvédelmi Minisztérium közzé tette...

Hírek

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Idén jobban fizet a diákmunka

Az eddig meghirdetett nyári diákmunkákra a mezőgazdaságban átlagosan 1400 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi feladatok ellátása során 1600-1750 forint az órabér, üzleti kiszolgáló központokban, call centerekben vagy IT-területen pedig 2000 forint felett lehet keresni - derült ki az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet felméréséből.

Az ementáli sajtot nem hagyják kisajátítani

A svájci sajtgyártók azt szeretnék, ha az Emmentaler (magyarul ementáli) nevet kizárólag az ő sajtkülönlegességükre használnák. Az uniós bíróság most elutasította ezt a kérelmet.

Véleményezte a 2024-es büdzsé tervezetét a Költségvetési Tanács

A Költségvetési Tanácsnak (KT) a Magyarország 2024-es központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat tervezetének hitelességére és végrehajthatóságára nézve nincsenek alapvető ellenvetései - közölte a tanács.

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén

Felfüggesztik a kamionstopot éjszakára a pünkösdi hétvégén - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Újabb drágulás jön, péntek előtt érdemes tankolni

Péntektől tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak: a benzin esetében a változás mértéke bruttó 8 forint, a gázolaj ára pedig bruttó 4 forinttal emelkedik.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat.

Gazdaság

Igazi áttörés az online számláknál

Napokon belül a kétmilliárdot is eléri a jelentősen növekvő online számlák száma. Ezt Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára mondta az MTI-nek....

Szép kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már...

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.