Hirdetés
Kezdőlap Menedzservélemény A fenntarthatóság kihívása - egyedül nem megy!
No menu items!

A fenntarthatóság kihívása – egyedül nem megy!

„A víz és a levegő, a Föld két leglényegesebb eleme, amiken az életünk múlik, globális szemétlerakóvá váltak.” (Jacques-Yves Cousteau)

Sokszor beszélünk a fenntarthatóságról, trendi lett, ami mára már egyben kényszerpálya is, ha meg akarjuk őrizni a Földet az unokáinknak. Kérdés, teszünk-e érte eleget. A Legrand Zrt. vezérigazgatója, Károlyi László írása AzÜzlet.hu-n.

Az üzleti célok sokszor, vélten vagy valósan, ellentétesek a fenntarthatósági elvárásokkal, ezért is akadozik a megvalósítás. A gazdasági környezet nem segít, az energiaárak az egekben, már ezt sem egyszerű kigazdálkodni egy vállalkozásnak, de ha fenntarthatósági elkötelezettség miatt mondjuk a zöld (nap, szél stb.) energiát részesítjük előnyben, az még hozzá tesz az árhoz pár százalékot. Hasonlóképpen, ha dízel kamionok helyett zöld szállítási alternatívát keresünk a közúti szállításra, az akár a duplájába is kerülhet. Felvetődik a kérdés, ki fizeti meg ennek az árát és hogyan maradhatnak versenyképesek azok a vállalkozások, amelyek a zöld(ebb) utat választják.

A Világtanács a Fenntartható Fejlődésért (WBCSD) a 2010-es, mérföldkőnek számító jelentésében, a VISION 2050 dokumentumban fogalmazta meg először egy fenntartható világ jövőképét, hogyan lehet azt elérni, és milyen szerepet kell az üzleti világnak vállalnia ennek létrehozásában. Sajnos a jelentés céljai eléréséhez szükséges átalakulások elmaradtak, és az említett erős költséghatások miatt talán nem véletlen.

Károlyi László

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) megkongatta a vészharangot, a számos ország és meghatározó vállalat által elfogadott 2015-ös Párizsi Klímamegállapodásban megjelölt célok, hogy 2050-re maximum 1,5 százalékkal emelkedjen a Föld éves átlaghőmérséklete, nem tartható. A 2020-as év 1,2 Celsius-fokkal volt melegebb a XIX. század átlagánál. Az IPCC legújabb elemzései azt mutatják, hogy a legjobb esetben is 1,6 Celsius-fokos lesz az emelkedés, mielőtt megállna ez a trend. A Föld 2100-ig terjedő átlaghőmérséklet változására jelenleg három lehetőséget valószínűsítenek. Ha semmit sem teszünk, ez plusz 4,5 Celsius-fokos emelkedést jelent, az eddig már jelentett kötelezettségvállalások teljesülése esetén pedig csak 2,9 Celsius-fokos növekedés lenne. Ha a jelenlegi politika folytatódik, azaz többet beszélünk, mint teszünk, az vélelmezhetően 3,5 Celsius-fokos növekedést jelent. (Forrás: Climate Action Tracker) Az átalakulás gyorsítása érdekében született a Time to Transform 2030 program.

A Legrand globálisan és Magyarországon is aktív szerepet vállal a klímasemlegeségért folyó küzdelemben. A Legrand az elsők között csatlakozott az ENSZ Global Compact kezdeményezéséhez 2007-ben és része az FTSE4Good indexnek. Csatlakozott a 2020 júliusi Párizsi klíma megállapodáshoz is, amely maximum 1,5 százalékos átlag hőmérséklet emelkedést határozott meg célként 2050-re. A globális célok beépültek és beépülnek az üzleti célok közé. A hároméves CSR tervek a tudományos alapú (SBTi) külső minősítés alapján kerültek meghatározásra.

A Science Based Target Initiative SBTi, a CDP, az ENSZ Global Impact, a World Ressources Institue WR, és a World Wide Fund for Nature WWF közötti partnerség és globálisan több mint 1000 vállalat már csatlakozott ehhez a programhoz.

A Legrand Csoport 2022-2024-re vonatkozó CSR célkitűzés programja immár ötödik, amely a fenntarthatóságot egyértelműen beemeli az üzleti célok közé és ösztönöz az üzleti modellváltásra. A célok, amelyeket 2024-re el kell érni, komoly kihívások, egyeben hatalmas lépések a fenntarthatóság és a karbonsemlegesség felé. Ilyenek például:

  • a bevétel 80 százalékát tervezés vagy felhasználás szempontjából zöld termékeknek kell adniuk
  • a felhasznált elektromos energia 80 százalékának zöld előállításból kell keletkeznie
  • a fajlagos energia felhasználás csökkentésére tett akciók kiterjesztése a teljes üzleti körre (scope 1&2 és 3) – így például az készárú kiszállításokhoz kötődő szén-dioxid-kibocsátás – csökkentése 4 százalékkal

Az biztosan állítható, hogy ezek a célok komoly kihívások, és ha nincs globális elköteleződés, egyedül nem fog menni. Szükség van a fogyasztói elköteleződésre a fenntarthatóság iránt és nem csak elvekben, hanem a pénztárcába nyúló döntésekkel is. Kell a vállalati tulajdonosi kör részéről elfogadás arról, hogy a profit egy részét újra invesztálják a fenntarthatósági programok megvalósításába. Végezetül pedig kell a kormányzatok és nemzetközi szövetségek szabályozási következetessége, ami a már előzekben említett két szereplőt a fenntarthatóág irányába motiválja. És kell még nagyon sok innováció, mert a cirkuláris gazdaság a jövő kulcsa. Csak tudatosítania kell Mark Stevenson gondolatait mindenkinek:

„A hulladék létrehozása nem feltétlenül rossz dolog. Az a helytelen, ha nem kezdünk vele semmit.”

Az biztosan állíthatjuk, hogy a fenntarthatóság sokba fogy kerülni, de az élhető Föld szerintem megéri. De egyedül nem megy, csak együtt érhetünk célba!

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Németország: 200 milliárd eurós tehercsökkentési program

Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be Berlinben.

A vártnál is rosszabb a gazdasági hangulat az eurózónában

A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) jelentéséből.

MNB: az infláció a jövő év elejétől lassulni kezd

Az infláció üteme ez év végéig, döntően szeptemberben tovább emelkedik a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők miatt, utána jövő év elejétől lassulás várható, a dezinflációs hatások 2023 második felében erősödnek - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank Inflációs jelentését bemutatva.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Hírek

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje és a Pilisi Pálos Utak projektben vele együttműködő Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt közös célja volt a környezettudatos és természetközpontú gondolkodásmód kialakítása, annak népszerűsítése, a köztudatban való elmélyítése a pálos kulturális emlékek, valamint a Pilis felbecsülhetetlen természeti értékei által nyújtott élményeken keresztül.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom