Hirdetés
Kezdőlap Francia kapcsolat A francia és magyar kétoldalú gazdasági kapcsolat egy sikertörténet

A francia és magyar kétoldalú gazdasági kapcsolat egy sikertörténet

Illusztráció: Bigstock

A francia-magyar kereskedelmi kapcsolatok hosszú évek óta folyamatosan és dinamikusan fejlődnek. A magyarországi Francia Nagykövetség Gazdasági Osztályának adatai szerint a francia cégek a korábbinál is erőteljesebben érdeklődnek a Magyarországon előállított termékek iránt.

A kereskedelem élénkülése 2021-ben

A Franciaország és Magyarország közötti kereskedelem hosszú évek óta nagyon dinamikusan fejlődik. 17 év alatt több mint kétszeresére nőtt, 2003 és 2021 között 3,8 milliárd euróról 8,6 milliárd euróra emelkedett. 2020 azonban a Covid-19 járvány miatt atipikus év volt, és a kereskedelem 3,3%-os, 8 milliárd euróra történő visszaesését eredményezte (szemben a 2019-es 4,4%-os növekedéssel).

A francia export a magyar gazdaság rugalmasságát mutatja: a 2020-as, az egészségügyi válság miatt igen különleges év után Franciaország 2021-ben fellendülést tapasztalt a Magyarországra irányuló exportjában, amely 1,7%-kal 3,85 milliárd euróra (+66 millió euró) emelkedett.

A korábbi évekhez hasonlóan az ipari termékek jelentik ennek a legfontosabb tételét (1,65 milliárd euró). Ezek megelőzik a mechanikai, elektromos, elektronikus és számítástechnikai berendezéseket (1,42 milliárd euró) és a közlekedési eszközöket (481,97 millió euró).

Az elektromos és háztartási berendezések tétele 2021-ben 9,4%-kal nőtt (497 millió euró). Az elektromos elosztó- és vezérlőberendezések szállítása 8,8%-kal (238,69 millió euróra), az elektromos szerelőberendezéseké pedig 16,9%-kal (97,11 millió euróra) nőtt.

Az ipari és mezőgazdasági gépek és egyéb gépek értékesítése 21,3%-kal, 479,93 millió euróra nőtt. Ez a siker különösen az általános célú gépek és berendezések (346,97 M€), valamint a mezőgazdasági és erdészeti gépek (58,29 M€) értékesítésének köszönhető.

A vegyipari termékek, illatszerek és kozmetikumok exportja szintén dinamikusan nőtt (+19,75%), és 2021-ben 478,49 millió eurót tesz ki, a vegyipari termékek értékesítése 8%-kal (261 millió euró), az illatszerek, kozmetikumok és tisztítószereké pedig 18,47%-kal (46 millió euró). Míg a gyógyszeripari termékek tétel, amely a francia export egyik hagyományos erőssége (a Magyarországra irányuló eladásaink 12%-a), visszaesést (-6,38%) tapasztal, és 2021-ben 357,5 millió eurót ér el.

A szállítóeszközök tétele 2021-ben összességében jelentősen csökkent (-31,1%), de ellentétesen alakult. A gépjárművek szállítása jelentősen, 17,9%-kal, 230,91 millió euróra, a gépjárműtartozékoké pedig 14,7%-kal, 167,31 millió euróra nőtt. A repülőgép-szállítások viszont jelentősen visszaestek (50,99 millió euró a 2020-as 333,57 millió euróhoz képest).

Erős növekedés a Magyarországról származó francia importban

A Magyarországról származó francia import 2021-ben 14,8%-kal nőtt, miután 2020-ban 5,3%-kal csökkent, 2019-ben pedig mérsékelten, 2,4%-kal emelkedett. A francia cégek magyarországi értékesítése a hagyományosan sikeres ipari ágazatokra (gyógyszeripar, elektromos, elektronikus és számítástechnikai gépek), valamint az autóiparra koncentrálódik. Ez utóbbi a magyar gazdaság egyik legfontosabb ipari területét jelenti, az Audi, a Mercedes, a PSA/OPEL és a Suzuki gyárak jelenlétével, valamint az általuk generált alvállalkozói tevékenységgel.

Így a mechanikai, elektromos, elektronikus és számítástechnikai berendezések ágazata 1 695 millió euróval (+15% éves összehasonlításban) a Franciaországba irányuló magyarországi értékesítés 35%-át teszi majd ki 2021-ben. Az egyéb ipari termékek, amelyek jelenleg Magyarország 2. legnagyobb exportcikke (a Franciaországba irányuló magyar export 32,9%-a), 12,8%-kal, 1589 millió euróra emelkedtek. Ezek megelőzik a közlekedési eszközöket (a Franciaországba irányuló magyar export 24,5%-a), 17,5%-kal, 1184,3 millió euróra emelkedve).

A francia befektetések Magyarországon jelentősek és diverzifikáltak

Magyarországon a külföldi befektetők között Franciaország a 4. helyen áll a Magyar Nemzeti Bank által 5 milliárd euróra becsült befektetési állományával Németország, az Egyesült Államok és Ausztria után, és megelőzi Dél-Koreát. A befektetések nagyon szerteágazóak, az energiaipar (VEOLIA), az ipar (Valeo, Schneider-Electric, Michelin, PSA, Lafarge, Legrand) vagy az agrárágazat (Bonduelle, Eureden, Axéréal), a pénzügyi szektor (Groupama, BNP Paribas), a forgalmazás (Auchan, Décathlon), a gyógyszeripar (Sanofi, Servier, Ceva) és a környezetvédelem (Veolia, Suez, Ereco) területén.

A 491 francia vállalat (forrás: CCI FH / Gazdasági Főosztály) több mint 45 600 embert foglalkoztat 9 milliárd eurós forgalom mellett. Összességében ezek főként a nagyvállalatok beruházásai, de néhány éve jelentősen megerősödött a kkv-k szerkezete. Meg kell jegyezni, hogy Magyarországon nincs francia autógyártó összeszerelő egységgel, hanem csak a nagy európai gyártóknak dolgozó felszerelésgyártók, akik nagyon jelen vannak a területen (Audi-Volkswagen, Mercedes és hamarosan a BMW), valamint a japán Suzuki számára. Amióta a PSA-csoport átvette az OPEL-t Európában, a francia vállalatnak Magyarországon is van motorgyára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Kína nem akar globális krízist, nem fog összeveszni Amerikával Tajvan miatt

Négy nappal Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása előtt Hszi Csin-ping kínai vezető telefonon beszélt Biden elnökkel, és azt mondta: most nincs itt az ideje egy teljes körű válságnak.

A LED világításra átállás komoly lépés az otthoni rezsicsökkentés felé

Nagymértékben csökkenthető az otthoni villamosenergia-felhasználás a LED-es fényforrásokra való átállással. Jó hír, hogy miközben a LED lámpák környezetkímélőek, ma már kifejezetten megfizethető áron kaphatók. Ráadásul energiatakarékoságuknak köszönhetően akár már fél év alatt megtérülhet a cserére fordított pénz.

Hírek

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

A hiány ellenére tovább csökken a benzin piaci ára

Pénteken tovább csökken a 95-ös benzin ára, ami különös jelenség üzemanyaghiányos helyzetben. A csökkenés mértéke bruttó 8 forint, ami várhatóan hatással lesz a piaci árak alakulására. A gázolaj ára a héten már nem változik.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom