Hirdetés
Kezdőlap Francia kapcsolat A francia és magyar kétoldalú gazdasági kapcsolat egy sikertörténet

A francia és magyar kétoldalú gazdasági kapcsolat egy sikertörténet

Illusztráció: Bigstock

A francia-magyar kereskedelmi kapcsolatok hosszú évek óta folyamatosan és dinamikusan fejlődnek. A magyarországi Francia Nagykövetség Gazdasági Osztályának adatai szerint a francia cégek a korábbinál is erőteljesebben érdeklődnek a Magyarországon előállított termékek iránt.

A kereskedelem élénkülése 2021-ben

A Franciaország és Magyarország közötti kereskedelem hosszú évek óta nagyon dinamikusan fejlődik. 17 év alatt több mint kétszeresére nőtt, 2003 és 2021 között 3,8 milliárd euróról 8,6 milliárd euróra emelkedett. 2020 azonban a Covid-19 járvány miatt atipikus év volt, és a kereskedelem 3,3%-os, 8 milliárd euróra történő visszaesését eredményezte (szemben a 2019-es 4,4%-os növekedéssel).

A francia export a magyar gazdaság rugalmasságát mutatja: a 2020-as, az egészségügyi válság miatt igen különleges év után Franciaország 2021-ben fellendülést tapasztalt a Magyarországra irányuló exportjában, amely 1,7%-kal 3,85 milliárd euróra (+66 millió euró) emelkedett.

A korábbi évekhez hasonlóan az ipari termékek jelentik ennek a legfontosabb tételét (1,65 milliárd euró). Ezek megelőzik a mechanikai, elektromos, elektronikus és számítástechnikai berendezéseket (1,42 milliárd euró) és a közlekedési eszközöket (481,97 millió euró).

Az elektromos és háztartási berendezések tétele 2021-ben 9,4%-kal nőtt (497 millió euró). Az elektromos elosztó- és vezérlőberendezések szállítása 8,8%-kal (238,69 millió euróra), az elektromos szerelőberendezéseké pedig 16,9%-kal (97,11 millió euróra) nőtt.

Az ipari és mezőgazdasági gépek és egyéb gépek értékesítése 21,3%-kal, 479,93 millió euróra nőtt. Ez a siker különösen az általános célú gépek és berendezések (346,97 M€), valamint a mezőgazdasági és erdészeti gépek (58,29 M€) értékesítésének köszönhető.

A vegyipari termékek, illatszerek és kozmetikumok exportja szintén dinamikusan nőtt (+19,75%), és 2021-ben 478,49 millió eurót tesz ki, a vegyipari termékek értékesítése 8%-kal (261 millió euró), az illatszerek, kozmetikumok és tisztítószereké pedig 18,47%-kal (46 millió euró). Míg a gyógyszeripari termékek tétel, amely a francia export egyik hagyományos erőssége (a Magyarországra irányuló eladásaink 12%-a), visszaesést (-6,38%) tapasztal, és 2021-ben 357,5 millió eurót ér el.

A szállítóeszközök tétele 2021-ben összességében jelentősen csökkent (-31,1%), de ellentétesen alakult. A gépjárművek szállítása jelentősen, 17,9%-kal, 230,91 millió euróra, a gépjárműtartozékoké pedig 14,7%-kal, 167,31 millió euróra nőtt. A repülőgép-szállítások viszont jelentősen visszaestek (50,99 millió euró a 2020-as 333,57 millió euróhoz képest).

Erős növekedés a Magyarországról származó francia importban

A Magyarországról származó francia import 2021-ben 14,8%-kal nőtt, miután 2020-ban 5,3%-kal csökkent, 2019-ben pedig mérsékelten, 2,4%-kal emelkedett. A francia cégek magyarországi értékesítése a hagyományosan sikeres ipari ágazatokra (gyógyszeripar, elektromos, elektronikus és számítástechnikai gépek), valamint az autóiparra koncentrálódik. Ez utóbbi a magyar gazdaság egyik legfontosabb ipari területét jelenti, az Audi, a Mercedes, a PSA/OPEL és a Suzuki gyárak jelenlétével, valamint az általuk generált alvállalkozói tevékenységgel.

Így a mechanikai, elektromos, elektronikus és számítástechnikai berendezések ágazata 1 695 millió euróval (+15% éves összehasonlításban) a Franciaországba irányuló magyarországi értékesítés 35%-át teszi majd ki 2021-ben. Az egyéb ipari termékek, amelyek jelenleg Magyarország 2. legnagyobb exportcikke (a Franciaországba irányuló magyar export 32,9%-a), 12,8%-kal, 1589 millió euróra emelkedtek. Ezek megelőzik a közlekedési eszközöket (a Franciaországba irányuló magyar export 24,5%-a), 17,5%-kal, 1184,3 millió euróra emelkedve).

A francia befektetések Magyarországon jelentősek és diverzifikáltak

Magyarországon a külföldi befektetők között Franciaország a 4. helyen áll a Magyar Nemzeti Bank által 5 milliárd euróra becsült befektetési állományával Németország, az Egyesült Államok és Ausztria után, és megelőzi Dél-Koreát. A befektetések nagyon szerteágazóak, az energiaipar (VEOLIA), az ipar (Valeo, Schneider-Electric, Michelin, PSA, Lafarge, Legrand) vagy az agrárágazat (Bonduelle, Eureden, Axéréal), a pénzügyi szektor (Groupama, BNP Paribas), a forgalmazás (Auchan, Décathlon), a gyógyszeripar (Sanofi, Servier, Ceva) és a környezetvédelem (Veolia, Suez, Ereco) területén.

A 491 francia vállalat (forrás: CCI FH / Gazdasági Főosztály) több mint 45 600 embert foglalkoztat 9 milliárd eurós forgalom mellett. Összességében ezek főként a nagyvállalatok beruházásai, de néhány éve jelentősen megerősödött a kkv-k szerkezete. Meg kell jegyezni, hogy Magyarországon nincs francia autógyártó összeszerelő egységgel, hanem csak a nagy európai gyártóknak dolgozó felszerelésgyártók, akik nagyon jelen vannak a területen (Audi-Volkswagen, Mercedes és hamarosan a BMW), valamint a japán Suzuki számára. Amióta a PSA-csoport átvette az OPEL-t Európában, a francia vállalatnak Magyarországon is van motorgyára.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.