Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A G7-ek aranytilalma nem ér aranyat
No menu items!

A G7-ek aranytilalma nem ér aranyat

Az arany unciánkénti ára 0,6 százalékkal 1.838,17 dollárra emelkedett délelőtt Londonban. Illusztráció: Bigstock

Elemzők szerint a G7-csoport egyes országainak terve, hogy megtiltják az Oroszországból származó aranyimportot, “nagyrészt szimbolikus”, mivel a szankciók már eddig is korlátozták az orosz arany importját.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Japán és Kanada a vasárnap Németországban kezdődött G7-csúcstalálkozón tervezi bejelenteni a tilalmat. Míg a brit kormány a hétvégén azt mondta, hogy “ez az intézkedés globális hatállyal bír, és kizárja az árut a hivatalos nemzetközi piacokról”, az elemzők lebecsülték a lehetséges hatásokat, mivel a londoni aranypiaci szövetség (LBMA), amely meghatározza a piac szabványait, márciusban törölte az orosz aranyfinomítókat az akkreditáltak listájáról.

A dollár gyengülésével az arany ára hétfőn 0,8 százalékkal emelkedett. Az árak kaphattak némi kezdeti támogatást a hírektől, de a legtöbb elemző szerint a szankcióknak valószínűleg nincs hosszabb távú hatása.

“Az orosz arany importjára a G7-ek tiltásából származó hatás valószínűleg meglehetősen csekély lesz, mivel az iparág már tett lépéseket az orosz arany importjának korlátozására. Ez nagyrészt szimbolikus”

– mondta Warren Patterson, az ING Groep NV árupiaci stratégiáért felelős vezetője.

Az arany unciánkénti ára 0,6 százalékkal 1.838,17 dollárra emelkedett délelőtt Londonban. Az arany 0,7 százalékot esett a múlt héten, miután Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke azt mondta, hogy az infláció megfékezése iránti elkötelezettsége feltétel nélküli.

Bár az arany ára ma reggel pozitívan reagált a hírre, úgy látjuk, hogy a tilalomnak korlátozott hatása lesz. Ez a kínálat alacsony jelentőségének köszönhető” – mondta Carsten Menke, a Julius Baer Group Ltd. elemzője.

Míg az LBMA fellépése és az ukrajnai inváziót követően az orosz bankok ellen bevezetett szankciók nagyrészt elzárták az európai és amerikai piacokat a világ második legnagyobb bányászának aranya elől, a G7-ek ígérete teljes szakítást jelentene Oroszország és a világ két legfontosabb kereskedési központja, London és New York között. Az orosz arany már eddig is tabu volt a nyugati piacokon.

Vivek Dhar, a Commonwealth Bank of Australia árupiaci elemzője egy jegyzetben azt mondta, hogy “a tilalom is csak formalizálja azt, ami a szankciók révén nagyrészt már eddig is fennállt“, és nem számít arra, hogy ez érdemben felfelé mozdítja az arany árát.

Míg az arany márciusban rekord közelébe emelkedett, mivel az ukrajnai háború megnövelte a keresletet a menedékeszköz iránt, az árak idén alig változtak, mert a központi bankok szigorítják a monetáris politikát. Az ezüst, a platina és a palládium ára hétfőn emelkedett. (Bloomberg)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

Transznyefty: a szankciók miatt Oroszországból Magyarország felé is leállt az olaj

Az Ukrajnán keresztül Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz nyersolaj áramlása a múlt héten leállt, miután a szankciók megakadályozták a tranzitdíj megfizetését - közölte a Transznyefty orosz csővezeték-üzemeltető.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az üzemanyagkáosz miatt megugrott a villanyautók iránti kereslet

Több mint 20 százalékkal nőtt a kereslet a villanyautókra egy hét alatt - közölte a Használtautó.hu portál.

Hírek

Beleremegett a forint a Barátság kőolajvezeték leállásába

Gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon arra a hírre, hogy leállt a szállítás a Barátság kőolajvezetéken.

1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl

1901 óta a legszárazabb hét hónapon van túl Magyarország, az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik - közölte az Országos Vízügyi Felügyelőség (OVF).

Az oroszok is el akarják kerülni a zaporizzsjai atomkatasztrófát

Oroszország bejelentette, hogy kész nemzetközi megfigyelőket fogadni az ukrajnai Zaporizzsjai atomerőműben, amelynek biztonsága kétséges, miután a múlt héten támadás érte.

Titokzatos űreszközt lőtt fel Kína

Miközben növekszenek a feszültségek Kína, az Egyesült Államok és Tajvan között, egy kínai hordozórakéta nemrég ismeretlen céllal pályára állított egy titkos űreszközt - írta a Futura francia hírportál.  

Gyengült a forint kedd reggelre

Gyengült kissé a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,2 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.

Viharok és villámárvizek Amerikában – már több száz járatot töröltek

Az Egyesült Államokban hétfőn is több száz légijáratot töröltek, és számos útvonalon jelentősek a késések elsősorban az ország keleti és középső részét sújtó viharok miatt.

Megvan a világ TOP 10 városának listája. Budapest a legrosszabbak között sem szerepel

Az Economist Intelligence Unit (EIU) közzétette a Global Liveability Index rangsorát, amely a világ 10 legjobb és 10 legrosszabb helyét mutatja be 2022-ben. Az index 172 várost értékelt öt kategóriában: kultúra, egészségügy, oktatás, infrastruktúra és szórakozás.

Kína nem áll le a hadgyakorlatokkal. A tajvani képviselet vezetője válaszolt AzÜzletnek

A kínai hadsereg hétfőn újabb hadgyakorlatokat jelentett be a Tajvan körüli tengereken és légtérben, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti tajpeji látogatása ellen.

Gazdaság

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Újabb 1 százalékponttal emelte az alapkamatot az MNB

Keddi ülésén 100 bázisponttal 10,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom