Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Edukáció Sexting, megfélemlítés, zaklatás - Gyerekek a neten

Sexting, megfélemlítés, zaklatás – Gyerekek a neten

Ma már nem elég, ha a megtanulják a gyerekek, hogy ne álljanak szóba idegennel. Ki sem kell mozdulniuk, a baj beoson a szobába, és sok szülő sem tudja, miféle veszélyek fenyegetik a számítógép előtt ülő csemetéjüket. Nem csak ők, az iskola is sokat segíthet a megelőzésben. Erről szól AzÜzlet írása.

Az Internet térhódításával megjelent a sexting (intim fotókkal visszaélés), a grooming (behálózás), a cyberbullying (internetes megfélemlítés), az online harassment (online zaklatás), és az adathalászat. A felsorolt jelenségek azonban csak kis szeletét teszik ki a minket és gyermekeinket érintő negatív hatásoknak.

Egy  film, amely bemutatja a visszaélés egyet sok visszaélési lehetőségből

A szakemberek már évek óta próbálják megelőzni a bajt azzal, hogy felhívják a figyelmet a tudatos internethasználatra és adatkezelésre. Ehhez kapcsolódik az Új Nemzedék Központ speciális Digitális Immunerősítő Programja és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács filmje is, amit október eleji bemutatója után, öt nap alatt több mint százezren néztek meg.

A filmben a csali, mintha a valóság lenne, egy csábító utazás ígérete, melyet mosolygó, elbájoló fiatal lányok hirdetnek egy népszerű mozi előterében. A nyereményjátékhoz csak néhány adatot kell megadni, s Fortuna istennő talán kegyeibe fogadja a próbatevőket.

Kis idő elteltével a mit sem sejtő „győzteseket” külön irodában fogadja a megnyerő ügyvezető. De nem a kívánt utazás vár rájuk, hanem a megdöbbentő tapasztalat, hogy önként elárult adataik révén életük legbizalmasabb területére engedtek be idegeneket. Nemcsak a párjuk és gyermekük kilétét fedték fel, de korlátlan hozzáférést biztosítottak e-mail fiókjukhoz is. Ízelítőt kapnak abból, miként élhetnek vissza adataikkal, s vádolhatják meg őket el nem követett bűncselekménnyel.

A film rámutat arra, milyen könnyen engedjük ki kezünkből a kontrollt, minden fontos adatot, hogyan élnek vissza vele, és milyen csapda vár a hiszékenyekre a nyeremény reményében. A számok döbbenetesek. A felvételen 250 emberből 207-en válaszolják meg a kérdéseket. Elgondolkodtató mennyiség, mely tükrözi a reális veszélyt.

Ebben a filmben a „nyertesek” és a nézők fontos tapasztalatokkal lettek gazdagabbak. A film azonban csak egyike a fiatalok digitális biztonságát segítő programnak, amelyen száz szakértő több mint egy éven keresztül dolgozott.

A film

Megdöbbentő adatkísérlet!

Nézd meg, hogyan szereztük meg több mint 200 ember féltve őrzött adatait és hogyan tudtunk meg szinte mindent róluk a közösségi médiából. Egy megdöbbentő videó arról, mennyire könnyen adjuk át a kontrollt a személyes adataink felett. www.mydip.xyz

Posted by DIP on Wednesday, October 3, 2018

A program szervezői novemberre ígérik a tanárok számára kidolgozott tananyagot és óravázlatot is, öt különböző témában.

Több intézmény pedagógusait, szülőket kérdeztünk a programról, a veszélyforrásokról. A válaszok azt tükrözik, hogy a program nem jutott el a célzott réteghez, a felnőttek sincsenek tisztában a tennivalóikkal. A fontos felkészítő, védelmi színtérré így az iskolák válhatnak, ahol a diákok napjaik nagy részét töltik.

A kiközösítés félelmével

Korábban az egyik fenyegetést, az iskola pedagógusai az intézményen belül tartva kezelhették. Mára nem csupán a „hagyományos” kiközösítéssel kell megküzdeni. A tapasztalatlan gyerekek könnyen áldozatlanul eshetnek mobiltelefonjuk, internetes elérhetőségük révén az online zaklatásnak (online harassment) vagy az internetes megfélemlítésnek (cyberbullying), ami napi 24 órás fenyegetést, rettegést is jelenthet, hiszen az iskolaidővel szemben az Internet bármikor elérhető. Szerencsére ez a cselekmény bizonyítható, a zaklató visszakereshető, a szövegek lementhetőek.

Akadnak, akik a megvonást találják a leghathatósabb eszköznek. A gyereklélek azonban sérülékeny, gondot jelenthet az is, ha a többieknek van telefonjuk, a mi gyermekünknek pedig nincsen. Kirekesztettnek érezheti magát, ha nem lesz tagja az osztály internetes csoportjának. Persze, az is előfordulhat, hogy van telefonja, mégsem fogadja be az adott online társaság. Viszont, ha sokat mobilozik, akkor függővé válhat, mondjuk azért, mert aggódik, hogy kimarad valamiből, ami fontos a közössége számára.

Virtuális élettér léphet az igazi helyére

A fiatalok, főként, ha perifériára szorulnak,  könnyen belesodródnak abba, hogy a saját valós életük helyett az általuk választható, mesterséges színtéren szeretnék folytatni életüket, virtuális barátokkal, a neten szerzett ismerősökkel, akik jobban megértik őket, akikkel több a közös téma.

Vigyázat! A grooming veszélyes. Internetes álarc mögé bújva rossz szándékú felnőttek is lesnek áldozataikra. A tizenéves fiú, aki ismerkedni szeretne, a valóságban lehet egy középkorú férfi is, aki épp áldozatra vadászik. Amikor már elnyerte az áldozat bizalmát, arra is ráveheti a gyanútlan és tapasztalatlan fiatalt, hogy magáról lenge öltözetű vagy kihívó fotókat küldjön. És ennek birtokában már jöhet is a zsarolás!

A selfizés segít a bűnözőknek

És ha már a fotóknál tartunk. Az okostelefonok megjelenésével fotódömping indult. Mindent posztolunk. Ilyenkor nem árt figyelni arra sem, hogy mi a háttér. A bűnözők ebből is le tudnak vonni következtetéseket. Pláne, ha még azt is fennen hirdetjük, hogy most épp a Kanári-szigeteken nyaralunk. Milyen jó nekünk! De a betörőknek még inkább, mert a címünk és a nyaralási időpont birtokában már szabaddá is tettük az utat számukra.

Nem ez a selfi egyetlen hátulütője. Persze, küldünk életünk szerelmének mindenféle képet magunkról, de egy dologra itt is figyelni kell. A lenge öltözetű, kihívó képeket lehet, hogy a nagy Ő-nek szánjuk, de ha megmutatja a barátainak, ne adj ’Isten megosztja egy közösségi hálón, akkor már a sexting vétségét követi el. Nekünk többé nem lesz uralmunk a kép felett, ami sok kínos pillanatot okozhat még.

Van kiút!

Talán jelent némi vigaszt, hogy tudatos internethasználattal, a szülő-gyerek beszélgetésekkel, a szabályok tisztázásával ezek a veszélyek megelőzhetők. A legfontosabb pedig az, hogy az áldozatok számára van kiút.

Segítséget kérni nem szégyen!

Fábián Beátrix

Friss

Oroszok az olajpaktumról. Az amerikai szankcióktól is függ az ár

A július 1-jén kezdődő bécsi ülésen döntenek az olajpaktum meghosszabbításáról a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal. Az orosz energetikai miniszter, Alekszandr Novak szerint több tényező is nehezíti a döntést.

Élelmiszeripar, agrárexport – nem csökken a támogatás

Az élelmiszeripar stratégiai ágazatnak minősül, ezért az a 2014-2020-as támogatási időszakban 300 milliárd forint támogatásban részesül - fejtette ki Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén.

Kassán egy évben ezren halnak meg a légszennyezettség miatt

Évente több mint 4000 ember hal meg a szlovákiai megyeszékhelyek légszennyezettsége miatt. Csak Kassán például 990-en esnek áldozatul a rossz levegőnek.

Nagyra nő Esztergomban a Suzuki

Idén az eredeti tervekben foglaltaknál hatezerrel több, 185 ezer autó gyártását tervezi Esztergomban a Suzuki. Az autógyártó magyarországi zászlóshajója a Vitara, amelyből tavaly 122 ezer készült.

Hírek

Kassán egy évben ezren halnak meg a légszennyezettség miatt

Évente több mint 4000 ember hal meg a szlovákiai megyeszékhelyek légszennyezettsége miatt. Csak Kassán például 990-en esnek áldozatul a rossz levegőnek.

Rendkívüli hőhullám a németeknél, itthon is kánikula

Rendkívül erős és tartós hőhullámra figyelmeztet a német szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD), előrejelzése szerint akár a több mint 70 éve felállított meleg rekord is megdőlhet a következő napokban. Plusz 40 Celsius fokra is felmelegedhet a levegő. Magyarországon 35 fok körüli meleget várnak a meteorológusok.

Újraindult a Boyan Slat-féle óceán-nagytakarítás

Másodszor is elindult a nagy szemételtakarítás, hogy a Kalifornia és Hawaii között a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétszigetet felszámolják.

Internetes aukción az eladósodott Boris Becker trófeái

Online árverésen kerül kalapács alá az anyagi gondokkal küzdő Boris Becker több mint nyolcvan érme, kupája és személyes emléktárgya. A német teniszcsillag adósságai egy részét rendezi majd a befolyt összegből.

Huawei-telefon miatt lehet feketelistás a FedEx

Nem szállított le egy Huawei okostelefont tartalmazó csomagot, ezért felkerülhet a megbízhatatlan vállalatok kínai listájára a FedEx.

Time – Freddie Mercury eddig nem hallott felvétele

Freddie Mercury eddig nem hallott felvétele, a Time című dal egyetlen zongorával előadott változata jelent meg.

Iráni konfliktuszóna – európai légitársaságok is elkerülik

Az Egyesült Államok és Irán kiéleződő konfliktusa miatt több európai légitársaság is úgy döntött, elkerüli a Hormuzi-szoros és az Ománi-öböl feletti légteret.

Tilos az állatszállítás légkondicionálás nélkül

Megtiltotta az Agrárminisztérium az állatok szállítását a klímaberendezéssel nem rendelkező járművekben. Az előrejelzett rendkívüli hőség miatt ismét tilos a hosszú távú, Magyarországról Törökországba tartó kérődzőállat-szállítmányok indítása.

Hibrid a tengerben: 54 százalékban beluga és 46 százalékban narvál

Egy dániai múzeumban őrzött szokatlan alakú cetkoponyán végzett DNS-elemzésnek köszönhetően először találtak bizonyítékot kutatók az arktiszi vizek két fenséges teremtménye, a narvál és a beluga kereszteződésére.

Nincs kegyelem: nyakunkon az újabb felhőszakadás

Több keleti megyében másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadás veszélye miatt. 

Esztergom. Fegyverarzenál a számlagyárosnál – videó

Strómanok és könyvelők segítettek egy esztergomi vállalkozót, akinek céghálózata fiktív számlákkal több mint 600 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. A házkutatás során több tucat világháborús fegyvert is találtak.

Űrkutatás. Nincs jele idegen civilizációnak a Föld közelében

Több ezer különös jelet észleltek, ám intelligens földönkívüli életre nem bukkantak a kutatók, akik ezidáig 1327 szomszédos csillagrendszert vizsgáltak meg.
Hirdetés

Gazdaság

Libra, a Facebook kriptovalutája. Bízhatunk benne?

A Facebook 2020-ra tervezi saját digitális pénzének, a Librának világhódító útjára indítását. Legalábbis egyes lapokban megjelent írások azt sugallják, hogy új globális világpénzről van szó, amely tulajdonosa pedig mint értékőr átveheti a világbanjának szerepét.

Devizahitelek – Kúria: értelmezés a pert nyert devizahiteleseknek

A devizahitelekről a Kúria konzultációs testületének legutóbbi állásfoglalása a kúria szóvivője szerint könnyíthet a devizahitelesek terhein. Igaz Simonné Gombos Katalin, a Kúria Polgári Kollégiumának szóvivője, kúriai bíró egy háttérbeszélgetésen a károsultak megnyert pereiről beszélt.

Maradt a brit alapkamat – a Brexittől függ a drágítás

A Bank of England igazgatósága egyhangúlag úgy döntött, hogy nem emeli a 0,75 százalékos alapkamatot, de rendezett Brexit esetén megkezdi a hitel fokozatos és korlátozott drágítását.

Mégsem zárolják számláikat – hosszabbítást kér a Bankszövetség

A bankszámlák azonosítására előírt június 26-ai határidő meghosszabbítását kéri a bankszövetség szeptember 30-ig.

PM: drága a készpénz

Nagyon magas, több mint 6000 milliárd forint a Magyarországon forgalomban lévő készpénz mennyisége, ami mintegy 400-450 milliárd forintba kerül évente az országnak - mondta Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára Budapesten egy szakmai konferencián.

Váltani kell! Készpénz? Átutalás? Kriptopénz?

A készpénzhasználat visszaszorítását hozhatja az azonnali átutalások rendszere, de a jövőben több megoldás is kiválhatja a most ismert fizetési módokat.
Hirdetés
Hirdetés