Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban A háború Európa éléskamrájában dúl, amit az egész világ megérez
No menu items!

A háború Európa éléskamrájában dúl, amit az egész világ megérez

Ukrajna a világ negyedik, illetve ötödik legnagyobb kukorica- és búzaexportőre, és a terményexport 85 százaléka tengeri úton halad. Illusztráció: Bigstock

Az ukrajnai háború már most megviseli a globális élelmiszer-ellátást: az orosz invázió okozta üzemanyag-, műtrágya- és munkaerőhiány miatt csökken a termelés, amelyre az országok világszerte támaszkodnak.

Igor Boriszov ukrán gazdálkodó 2000 tonna kukoricát rejteget az őszi betakarításból egy raktárban az orosz harcvonalak mögött. Más ukrajnai gazdákhoz hasonlóan az ő idei termése is veszélyben van.

A globális aggodalmak, miszerint az orosz invázió miatt Ukrajna 2022-es termése csökkenhet, beigazolódtak. A terméskiesés számos olyan országra is kiterjed, amely búzát, kukoricát és étolajat szállít Ukrajnából.

Bár a búza már a földben van, és már csak néhány hét maradt a kukorica vetésére, az ukrajnai gazdák nem jutnak hozzá a szükséges műtrágyákhoz és vegyszerekhez. Kevés az üzemanyag a traktorokhoz és más mezőgazdasági berendezésekhez. A munkások felmondanak, hogy csatlakozzanak a harcokhoz, vagy elhagyják az országot, így a gazdaságokban nem marad munkaerő.

Boriszov a The Wall Street Journalnak elmondta, hogy neki és más gazdáknak áprilisban és májusban kell elkezdeniük a kukorica, napraforgó és árpa vetését. Ez most már kétséges, márpedig ennek az élelmiszer-ellátásra és az árakra gyakorolt hatása világszerte érezhető lesz.

“Reméljük, hogy vetni fogunk, és vetni is akarunk, de a helyzet teljesen kiszámíthatatlan. Vlagyimir Putyinra nem lehet előrejelzést építeni” – mondta Boriszov.

Ukrajna tápanyagban gazdag talaja adja a világ búzakivitelének 10 százalék, a kukoricaexport 14 százalékát és a világ napraforgóolajának mintegy felét az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint. De a háború megzavarta Ukrajna mezőgazdaságát, ami magasabb árakat, valamint globális hiány veszélyét idézte elő. Az export nagy része a fejlődő gazdaságokba megy, amelyek már most is az élelmiszerár-inflációval küzdenek.

Boriszov farmja az orosz határ közelében van, egy olyan területen, amelyet a harcok első napján lerohantak. Az oroszok bevonulásakor nem volt otthon. A szülei, akik a farmja közelében élnek, felhívták, hogy tankok százai haladnak el a földek mellett.

Oroszország tengeri blokádja és az ukrán kikötők körüli harcok miatt a tengeri hajózás szinte teljesen leállt, és az áruszállításra is csak korlátozott lehetőségek maradtak. A búza ára rekordszintre emelkedett az ukrán és orosz szállítmányokra gyakorolt hatás miatt.

Ha az orosz erők azonnal távoznának, Dmitrij Szkornyakov szerint négy gazdasága még mindig küszködne a munka folytatásával. Az egyik, az ostromlott Mariupol városhoz közeli farmon traktorok, vegyszeres permetezőgépek és egy gabonasiló semmisült meg – mondta. Munkásai közül néhányan elmentek, hogy csatlakozzanak az ország védelméhez.

A Fekete-tenger partja mentén Larissa Boden spárgafarmja, Ukrajna legnagyobb spárgafarmja, a jelenleg Oroszország által birtokolt területen található. A szomszédos farmokon, Ukrajna egyik legfontosabb termesztési régiójában a tankok és a tüzérség tüze szétmarcangolta a földeket – mondta.

Boden 340 ezer spárgakorona szállítását tervezte Hollandiából, hogy áprilisra további növényeket ültethessen. Előlegként 78 ezer eurót fizetett. Az invázió után lemondta a megrendelést, és megkérte a szállítót, hogy próbálja meg máshol értékesíteni a növényeket.

Szkornyakovhoz hasonlóan ő is attól tart, hogy nem lesz elég munkása. “Nekünk nincsenek embereink” – mondta Boden – “nekünk tankjaink vannak”.

Ukrajna kormánya – amelynek zászlaja kék égboltot ábrázol sárga mező felett – a mezőgazdasági dolgozókat nagyrészt mentesíti a sorkatonai szolgálat alól. Sokan mégis csatlakoznak.

Még Szkornyakov farmján is, a viszonylag békés lengyel határ közelében, a megmaradt mezőgazdasági munkások a munka kevesebb mint 60 százalékát képesek elvégezni. Szkornyakov szerint a műtrágyát és a vegyszereket nem szállították ki. Az üzemanyag, amelyet általában Oroszországból és Fehéroroszországból vásárol, elérhetetlen.

Ez egy katasztrófa” – mondta.

Kerülőutakon, drágábban

Ukrajna a világ negyedik, illetve ötödik legnagyobb kukorica- és búzaexportőre, és a terményexport 85 százaléka tengeri úton halad – mondta Tarasz Viszockij, az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterhelyettes a The Wall Street Journalnak.

Mivel a kikötők zárva vannak, az ország megpróbálja az export egy részét a nyugati határain keresztül irányítani. Viszockij elmondta, hogy körülbelül 25-30 százaléka vonattal Romániába, Lengyelországba és Szlovákiába, majd onnan más kikötőkbe kerül.

De ez nem tökéletes megoldás. Az ukrán vasút nem képes olyan nagy mennyiségű terményt szállítani, mint a kikötők, és a gabonát a határon át kell rakni különböző vasúti kocsikba, mivel Ukrajna szovjet korabeli vasútjai más nyomtávot használnak, mint az Európai Unióéi.

Viszockij szerint a szállítási kerülőutak 10-15 százalékkal növelik a termények árát.

Az ukrajnai háború felpörgeti a globális élelmiszerárakat, amelyek már így is évtizedes csúcson vannak, ami nagyrészt a járvány okozta elhúzódó ellátási problémáknak tudható be. A búza határidős jegyzései idén eddig 42 százalékkal, a kukorica ára 27 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer-ellátási kilátásokat rontja, hogy Oroszország, amely szintén jelentős gabonaexportőr, nehezen tudja kijuttatni terményeit a Fekete-tengeren túlra. A JPMorgan Chase & Co. becslése szerint március második hetében az orosz gabonaszállítmányok 60 százalékkal csökkentek az elmúlt évek hasonló időszakában jellemző mennyiséghez képest.

A gabonát állati takarmányozásra használják, és az ellátási zavarok már most is sújtják a húsipart. “A tej és a hús árának hatalmas emelkedését látjuk, és ez nem rövid távú” – mondta Chris Elliott, a belfasti Queens Egyetem professzora és a nemzetközi élelmiszer-ellátási láncok szakértője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Uniós biztos: előfordulhat áramkimaradás az EU-ban télen

Előfordulhat áramkimaradás az Európai Unióban télen az energiaválság és Oroszország Ukrajna elleni háborújának következtében - mondta az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja egy német lapinterjúban.

A Toyota Kazahsztánba vinné oroszországi gyártását

Kazah járműgyártó cégek autó-összeszerelő üzem megnyitásáról tárgyalnak a Toyotával - jelentette be Kairbek Uskenbajev kazah ipari és infrastruktúrafejlesztési miniszter.

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Az EU elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló uniós jogszabályt

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta a megfelelő minimálbérekről szóló jogszabályt az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülmények biztosítására. Az irányelv nem ír elő konkrét minimálbérszintet, amelyet a tagállamoknak el kell érniük - közölte az uniós tanács.

Hírek

Sztrájk kezdődött az FKF-nél, leállhat a hulladékszállítás

A BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. keretein belül önállóan működő FKF Hulladékgazdálkodási Divízióban kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött - közölte az FKF sajtószervezete.

Döntött a parlament: jön az Integritás Hatóság a korrupció elleni küzdelem jegyében

Autonóm államigazgatási szervként létrejön az Integritás Hatóság az európai uniós források felhasználásával kapcsolatos csalás, összeférhetetlenség, korrupció vagy más jogsértés kivizsgálása érdekében.

Putyin a világvége fegyverét is bevetheti Ukrajnában

Vlagyimir Putyin nukleáris katonai vonatot rendelt Ukrajnába. Szakértők szerint az orosz elnök arra készül, hogy egy nukleáris kísérlettel demonstrálja, kész tömegpusztító fegyvereket használni Ukrajna határainál.

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Negyedével nőtt a katonák fizetése

A kormány döntése alapján 2022 szeptemberétől mintegy egynegyedével nőtt a katonák illetménye, amelyet október első napjaiban kapott kézhez a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tényleges szolgálatát teljesítő tartalékos állománya - mondta a honvédelmi miniszter. Hozzátette: az illetményemelés állománykategóriánként eltérő, átlagosan 26 százalékos.

Halasztva fizet az MVM a Gazpromnak a téli időszakra

A téli időszakra halasztott fizetésben állapodott meg a Gazprommal az MVM csoport, amely tárolókapacitása átalakításáról és energetikai fejlesztésekről is döntött: egyebek mellett növelnék a Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) zsanai tárolójának kapacitását, a hajdúszoboszlói tárolóban 800 millió köbméter párnagázt termelnek le és vizsgálják a szén-dioxid tárolásának lehetőségeit - közölte az energetikai vállalatcsoport.

Újabb mélypontra gyengült a forint, emelkedik az olajár és csökken a gázár

Hétfőn gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, az euróhoz képest történelmi mélypontra került, miközben jelentősen emelkedett a kőolaj jegyzése, míg az európai gázár csökkent.

Rossz hír a piaci áron tankolóknak: szerdán nagyot drágulnak az üzemanyagok

Szerdától jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is. A 95-ös benzinért bruttó 25 forinttal kérnek majd többet, a gázolaj ára pedig bruttó 18 forinttal emelkedik. 

Gazdaság

Az MNB szerdán kezdi a likviditás szűkítését

A változó kamatozású likviditáslekötő betéti eszköz első tenderét szerdán, míg a rendszeresen meghirdetendő diszkontkötvény első aukcióját csütörtökön tartja a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be a jegybank a honlapján.

Kriptovalutával segítenének Oroszországnak

Oroszbarát csoportok kriptovalutában gyűjtenek pénzt, hogy az amerikai szankciókat kikerülve támogassák Oroszország háborúját Ukrajnában - derült ki egy friss kutatásból.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom