Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban A háború Európa éléskamrájában dúl, amit az egész világ megérez
No menu items!

A háború Európa éléskamrájában dúl, amit az egész világ megérez

Ukrajna a világ negyedik, illetve ötödik legnagyobb kukorica- és búzaexportőre, és a terményexport 85 százaléka tengeri úton halad. Illusztráció: Bigstock

Az ukrajnai háború már most megviseli a globális élelmiszer-ellátást: az orosz invázió okozta üzemanyag-, műtrágya- és munkaerőhiány miatt csökken a termelés, amelyre az országok világszerte támaszkodnak.

Igor Boriszov ukrán gazdálkodó 2000 tonna kukoricát rejteget az őszi betakarításból egy raktárban az orosz harcvonalak mögött. Más ukrajnai gazdákhoz hasonlóan az ő idei termése is veszélyben van.

A globális aggodalmak, miszerint az orosz invázió miatt Ukrajna 2022-es termése csökkenhet, beigazolódtak. A terméskiesés számos olyan országra is kiterjed, amely búzát, kukoricát és étolajat szállít Ukrajnából.

Bár a búza már a földben van, és már csak néhány hét maradt a kukorica vetésére, az ukrajnai gazdák nem jutnak hozzá a szükséges műtrágyákhoz és vegyszerekhez. Kevés az üzemanyag a traktorokhoz és más mezőgazdasági berendezésekhez. A munkások felmondanak, hogy csatlakozzanak a harcokhoz, vagy elhagyják az országot, így a gazdaságokban nem marad munkaerő.

Boriszov a The Wall Street Journalnak elmondta, hogy neki és más gazdáknak áprilisban és májusban kell elkezdeniük a kukorica, napraforgó és árpa vetését. Ez most már kétséges, márpedig ennek az élelmiszer-ellátásra és az árakra gyakorolt hatása világszerte érezhető lesz.

“Reméljük, hogy vetni fogunk, és vetni is akarunk, de a helyzet teljesen kiszámíthatatlan. Vlagyimir Putyinra nem lehet előrejelzést építeni” – mondta Boriszov.

Ukrajna tápanyagban gazdag talaja adja a világ búzakivitelének 10 százalék, a kukoricaexport 14 százalékát és a világ napraforgóolajának mintegy felét az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint. De a háború megzavarta Ukrajna mezőgazdaságát, ami magasabb árakat, valamint globális hiány veszélyét idézte elő. Az export nagy része a fejlődő gazdaságokba megy, amelyek már most is az élelmiszerár-inflációval küzdenek.

Boriszov farmja az orosz határ közelében van, egy olyan területen, amelyet a harcok első napján lerohantak. Az oroszok bevonulásakor nem volt otthon. A szülei, akik a farmja közelében élnek, felhívták, hogy tankok százai haladnak el a földek mellett.

Oroszország tengeri blokádja és az ukrán kikötők körüli harcok miatt a tengeri hajózás szinte teljesen leállt, és az áruszállításra is csak korlátozott lehetőségek maradtak. A búza ára rekordszintre emelkedett az ukrán és orosz szállítmányokra gyakorolt hatás miatt.

Ha az orosz erők azonnal távoznának, Dmitrij Szkornyakov szerint négy gazdasága még mindig küszködne a munka folytatásával. Az egyik, az ostromlott Mariupol városhoz közeli farmon traktorok, vegyszeres permetezőgépek és egy gabonasiló semmisült meg – mondta. Munkásai közül néhányan elmentek, hogy csatlakozzanak az ország védelméhez.

A Fekete-tenger partja mentén Larissa Boden spárgafarmja, Ukrajna legnagyobb spárgafarmja, a jelenleg Oroszország által birtokolt területen található. A szomszédos farmokon, Ukrajna egyik legfontosabb termesztési régiójában a tankok és a tüzérség tüze szétmarcangolta a földeket – mondta.

Boden 340 ezer spárgakorona szállítását tervezte Hollandiából, hogy áprilisra további növényeket ültethessen. Előlegként 78 ezer eurót fizetett. Az invázió után lemondta a megrendelést, és megkérte a szállítót, hogy próbálja meg máshol értékesíteni a növényeket.

Szkornyakovhoz hasonlóan ő is attól tart, hogy nem lesz elég munkása. “Nekünk nincsenek embereink” – mondta Boden – “nekünk tankjaink vannak”.

Ukrajna kormánya – amelynek zászlaja kék égboltot ábrázol sárga mező felett – a mezőgazdasági dolgozókat nagyrészt mentesíti a sorkatonai szolgálat alól. Sokan mégis csatlakoznak.

Még Szkornyakov farmján is, a viszonylag békés lengyel határ közelében, a megmaradt mezőgazdasági munkások a munka kevesebb mint 60 százalékát képesek elvégezni. Szkornyakov szerint a műtrágyát és a vegyszereket nem szállították ki. Az üzemanyag, amelyet általában Oroszországból és Fehéroroszországból vásárol, elérhetetlen.

Ez egy katasztrófa” – mondta.

Kerülőutakon, drágábban

Ukrajna a világ negyedik, illetve ötödik legnagyobb kukorica- és búzaexportőre, és a terményexport 85 százaléka tengeri úton halad – mondta Tarasz Viszockij, az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi miniszterhelyettes a The Wall Street Journalnak.

Mivel a kikötők zárva vannak, az ország megpróbálja az export egy részét a nyugati határain keresztül irányítani. Viszockij elmondta, hogy körülbelül 25-30 százaléka vonattal Romániába, Lengyelországba és Szlovákiába, majd onnan más kikötőkbe kerül.

De ez nem tökéletes megoldás. Az ukrán vasút nem képes olyan nagy mennyiségű terményt szállítani, mint a kikötők, és a gabonát a határon át kell rakni különböző vasúti kocsikba, mivel Ukrajna szovjet korabeli vasútjai más nyomtávot használnak, mint az Európai Unióéi.

Viszockij szerint a szállítási kerülőutak 10-15 százalékkal növelik a termények árát.

Az ukrajnai háború felpörgeti a globális élelmiszerárakat, amelyek már így is évtizedes csúcson vannak, ami nagyrészt a járvány okozta elhúzódó ellátási problémáknak tudható be. A búza határidős jegyzései idén eddig 42 százalékkal, a kukorica ára 27 százalékkal emelkedett.

Az élelmiszer-ellátási kilátásokat rontja, hogy Oroszország, amely szintén jelentős gabonaexportőr, nehezen tudja kijuttatni terményeit a Fekete-tengeren túlra. A JPMorgan Chase & Co. becslése szerint március második hetében az orosz gabonaszállítmányok 60 százalékkal csökkentek az elmúlt évek hasonló időszakában jellemző mennyiséghez képest.

A gabonát állati takarmányozásra használják, és az ellátási zavarok már most is sújtják a húsipart. “A tej és a hús árának hatalmas emelkedését látjuk, és ez nem rövid távú” – mondta Chris Elliott, a belfasti Queens Egyetem professzora és a nemzetközi élelmiszer-ellátási láncok szakértője.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A kutatók találtak egy növényt, amely megél a holdi talajon

Először sikerült növényt termeszteni Holdról származó talajon: a Floridai Egyetem kutatói lúdfüvet neveltek az Apollo-11 asztronautái által hazahozott talajmintán.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

Hírek

Így áll fel az ötödik Orbán-kormány

Orbán Viktor miniszterelnök a köztársasági elnök felkérésének eleget téve lefolytatta konzultációit a kormányalakításról, és megállapodott leendő kormányának minisztereivel a következő négy év közös munkájáról - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Egyszerűbbé vált a társasházi parkolóhelyek eladása

Egyszerűbbé vált a társasházban lévő gépkocsibeállók értékesítése május 2-tól egy jogszabálymódosítás következtében - hívta fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Óriásdarazsak inváziójára kell készülni Magyarországon

Májustól a nyár végéig lehet számítani a termetes tőrösdarazsak feltűnésére amint a kertek, parkok gyepén, egy korhadó fa közelében, a komposztnál keringenek, akár nagy tömegben is. A látvány ellenére nem kell félni tőlük, mert az emberre ártalmatlanok.

A magyar ellenállás miatt elhalasztják az uniós olajembargót?

Az Európai Unió egyes országai szerint ideje megfontolni az orosz olaj betiltásának elhalasztását, ha a blokk vezetése nem tudja meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról. Erre azért lehet szükség, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét mielőbb életbe léptethessék.

Jerome Powell marad a Federal Reserve élén

Az amerikai szenátus megerősítette Jerome Powell második mandátumát az Egyesült Államok központi bankjának szerepét ellátó szövetségi tartalékrendszer, a Fed élén.

Finnország nagyobb biztonságot akar, haladéktalanul belépne a NATO-ba

Sauli Niinistö finn elnök és Sanna Marin miniszterelnök kijelentette, hogy Finnországnak "haladéktalanul" kérelmeznie kell a NATO-csatlakozást.

Észak-Korea lezárt – a párt elismerte, hogy az országban megjelent a koronavírus

Kim Dzsong Un elrendelte az összes észak-koreai város lezárását, miután a kommunista állam először elismerte, hogy a koronavírus megjelent a határain belül.

Ennyibe kerülne péntektől az üzemanyag az ársapka nélkül

Pénteken tovább csökken a gázolaj beszerzési ára, a csökkenés mértéke bruttó 12 forint. A benzin esetében a hét második felében már nem lesz változás.

Gazdaság

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.

Javította a magyar Raiffeisen osztályzatát a Moody’s

Az elsőrendű "A" osztályzati kategóriába sorolta át a magyarországi Raiffeisen Bankot a Moody's Investors Service. Elsősorban azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy a magyar Raiffeisen-érdekeltség új adósság-kibocsátásokkal eleget tesz a szavatoló tőkére és a leírható vagy átalakítható kötelezettségekre vonatkozó minimumkövetelményeknek (MREL).

Az MNB az infláció gyorsulásáról: minden drágult

Az előző hónaphoz képest az infláció 1,0 százalékponttal emelkedett, amit elsősorban a maginflációs tételek árindexének 1,2 százalékpontos emelkedése magyaráz. Ehhez mindhárom termékcsoport áremelkedésének gyorsulása hozzájárult - állapította meg a jegybank.

Megjelentek a profik, bezuhant a bitcoin árfolyama

A bitcoin árfolyama a novemberi csúcsának felére, 34 ezer dollár alá esett a hétvégén. A többi kriptovaluta is több százalékot zuhant a napokban. Az ok látszólag egyszerű.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom