Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A javítás joga - tilos lesz az "egyszerhasználatos" telefon
No menu items!

A javítás joga – tilos lesz az “egyszerhasználatos” telefon

Egymást követik a milliárdos csomagok a korona-krízis gazdasági következményeinek enyhítésére. Elsődleges cél a csődhullám és az munkanélküliség elszabadulásának megakadályozása. Az ökológia háttérbe szorult. Pedig a zöld szemlélettel gyorsabb és fenntarthatóbb lehetne a kilábalás.

A korona-járvány, mesterséges kómában tartott gazdaság miatta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az 1929/30-as nagy világgazdasági válság óta nem látott recesszióra számít. A hatások enyhítésére naponta jelentenek be új élénkítő csomagokat. Politikusok és közgazdászok lázasan gondolkodnak a legeffektívebb megoldásokon. Kérdés, mekkora szerepet kap ebben a fenntarthatóság.

Az Európai Bizottság eltökélt, hogy az összesen 2.000 milliárd euró volumenű programjait összeköti az év elején bejelentett ’zöld fordulat’ koncepciójával. A ’Green Deal’ 2050-ig klímasemlegessé tenné Európát. Ennek érdekében mélyrehatóan átalakítaná az energiaellátást, az ipart, a közlekedést és a mezőgazdaságot.

A közpénzből stimulált fellendülésnek fenntarthatónak kell lennie. Ezzel hosszú távon mindenki, a gazdasági szereplők és a lakosság is nyer” – nyilatkozta a Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a zöld Európa vízióját állította politikai agendája középpontjába.

Ennek ellenére a ’zöld fordulat’ keretében elfogadott intézkedések egy részét a Covid 19-re hivatkozva visszavonta Brüsszel. Így például az év elején hatályba lépett szabályt, amely a tengeri fuvarozókat és a légitársaságokat jobb minőségű, kevesebb káros anyagot tartalmazó üzemanyag használatára kötelezte.

Patrick Graichen

Európa a világ legnagyobb nyersanyag és energia importőre. Évi 760 milliárd euró megy el erőforrás importra. 50 százalékkal több, mint az USA-ban. Jelentős versenyhátrány ez az európai vállalkozásoknak. A jó nevű tanácsadócég, a McKiensey tanulmánya szerint a ’körforgásos gazdaság’ akár évi 600 milliárd euró megtakarítást is hozhatna. „Minden invesztíció és támogatás, amely nem a 2050-re CO2-semleges Európát tartja szem előtt, csak a következő, klíma okozta válsághoz járul hozzá” – véli a berlini energiagazdálkodási agytröszt, az Agora vezetője. Patrick Graichen szerint Európa leszakadásához fog vezetni, ha nem sikerülni olcsó, saját, megújuló energiaforrásokból működtetni az iparát.

Németországban 189 cég és civil szervezet nyílt levélben fordult a berlini kormányhoz: „A gazdaságba folyó közpénzzel évtizedekre meg lehet határozni a fejlődés irányát. A járvány miatti kényszerleállást a gazdaság ökologikus újraindítására kell használni! Németországnak, Európának példát kellene mutatnia a világnak!” Így gondolja a kérdéssel sokat foglalkozó német kémikus, Michael Braungart is. „A jövő gazdasági kulcsterületein, például az IT-ben már elhúzott mellettünk a világ. A green economy lehet az a terület, ahol Európa az élre törhet.”

Nincs új a nap alatt

A világ évezredekig a ’körforgásos gazdaság’ elve szerint működött. Braungart érdekes példát hoz erre a német közszolgálati rádió, a DLF témával foglalkozó műsorában: „Kínában vidéken tradíció, hogy a vendég étkezés után felkeresi vendéglátója toalettjét. Udvariatlanság lenne úgy távozni, hogy magával viszi az értékes tápanyagot.” Német biogazdálkodók a csatornázással kezdődött intermezzo után, ismét hasznosítják a biomasszát.Nincs jobb és természetesebb tápanyag a földnek” – magyarázza Braungart.

A híres amerikai építész, William McDonough tollából 2002-ben megjelent könyv, a ’Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’ (’Bölcsőtől ​bölcsőig. Környezettudatosság – a tervezéstől a gyártásig’) más meglepő példákat hoz a ’körforgásos gazdaságra’: egy ritka növény magjából származó, biológiai úton lebomló csomagolóanyag; ehető bútorhuzat; teljesen újrahasznosítható, a finom port magába szívó padlószőnyeg!

A szeméthegyek nőnek

A fenntartható fejlődés előmozdításáért dolgozó Ellen McArthur Alapítvány kutatása szerint Európában a javak termelése és elfogyasztása során egy főre vetítve 16 tonna melléktermék képződik és megy rögtön veszendőbe: a termeléskor keletkező selejttől a gyártási hulladékon és a megtermelt, de szemétbe kerülő élelmiszeren át az újra nem hasznosított hulladékig.

A ’körkörös gazdálkodás’ fontos része a hulladék újrahasznosítás. Az Ellen McArthur Alapítvány kutatása szerint Európában a hulladék 60 százalékát elégetik, szeméttelepeken elássák, vagy felhasználatlanul tárolják. A műanyagnál különösen rossz a helyzet. Csak 15 százalék újul meg. Ráadásul 1976 óta meghatszorozódott, 360 millió tonnára nőtt az évente termelt plasztik mennyisége! A papírnál és az üvegnél működik a rendszer. 88 és 87 százalék az újrahasznosítási arány. Viszont általában rossz az újrahasznosítás hatásfoka. A nyersanyagérték 75 százaléka veszendőbe megy! Tehát egyre alacsonyabb szintű termek áll elő: fénymásolóból újságpapír, polárkabátból szigetelés. A plasztiknál még rosszabb a helyzet, 90-95 százalék a veszteség!

A ’circular economy’ lényege a megtermelt javak újrahasznosítása. A termékek életciklusuk végén formát váltanak, majd tovább forognak a gazdaságban. Ezt valósítja meg a gyakorlatban az ’International Food Container Organisation’.

Wolfgang Orgeldinger a többször használatos ládákkal

A logisztikai cég speciális tárolóival élelmiszert szállít. Amibe belekerül a zöldség a termelőnél, abból veszi ki a vásárló a szupermarketben. Ha kiürült, visszakerül a termelőhöz, aki újból megpakolja. „Amiben tegnap eper jött Spanyolországból, abban a jövő héten saláta érkezhet Hollandiából” – magyarázza a koncepciót az ügyvezető, Wolfgang Orgeldinger. 50 országban 320 kereskedő 14 ezer termékét szállítják az ökologikus koncepcióval. A 300 millió tartó átlagos élettartalma 120 út. Teljesen újrahasznosítható anyagból készülnek, így élettartamuk végén is benne maradnak a körforgásában.

Szinte minden autógyártónak van ugyan ezen az elven működő saját konténerrendszere, amelyben az alkatrészek a beszállítóktól az autógyártóhoz kerülnek. Vissza üresen mennek, ezért újrahasznosítható anyagból készülő egyszerhasználatos tartóknak akár jobb is lehetne a környezeti mérlege.

A körkörös szállítás elvén alapszik az üvegvisszaváltás rendszere is. A tároló eszköz, tehát a konténer, az üveg más és más termékekkel megtöltve folyamatosan újrahasznosul.

A szerelés joga

Az EU idén két intézkedést is hozott a hulladék csökkentése érdekében. 2021-től tilos lesz az el nem adott tartós fogyasztási cikkek megsemmisítése. Meglepően hangzik, de különösen a nagy netes kereskedők, mint az Amazon számára gazdaságosabb a kicsomagolás után visszaküldött árukat megsemmisíteni, mint újracsomagolni és ismét értékesíteni.  Ugyancsak jövő évtől jön a ’szerelés joga’. Ennek értelmében csak javítható elektronikai eszközök kerülhetnek forgalomba. Tilos lesz például a nem kivehető akkumulátorú mobiltelefon.

Maja Göpel

Probléma, hogy az újrahasznosítás csak akkor lesz téma, amikor a termék a szemétben landolt. Már a termelést kellene úgy alakítani, hogy a termékek nagyobb arányban újrahasznosíthatók legyenek. „Ez lenne az igazi circular economy” – mondja a német kormány Állandó Környezetpolitikai Tudományos Tanácsadó Testületének (WBGU) ügyvezetője, Maja Göpel a DLF-nek.

Rugalmas rendszer

Göpel szerint a koncepció jól beilleszthető az uralkodó, növekedésen alapuló gazdaság személetbe. „Nem kellene búcsút vennünk a rosszul, vagy nem újrahasznosítható termékektől sem” – nyugtat meg. A körkörös gazdaság elméletének része a ’downcycling’, tehát, hogy a termékek egy idő után fizikai, azaz értékétveszteséget szenvednek el. Sőt, a ’körkörös gazdaság’ által preferált természetes alapanyagokból előállított termékek között is lehet olyan, amely gazdaságosan nem újrahasznosítható. Mint például a porcelán vagy a fából készült bútor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

Rekorderedménnyel zárt 2020-ban a 4iG

A növekedési dinamikát megőrizve minden korábbit meghaladó üzleti eredményességgel zárt 2020-ban a 4iG, adózott eredménye 21 százalékkal 3,4 milliárd forintra nőtt - közölte a vállalat a gyorsjelentésében a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Müller Cecília: változik az oltási stratégia. A felbukkant mutációk újrafertőzést okozhatnak

Változik az oltási stratégia, a célja, hogy minél több ember minél rövidebb időn belül kapja meg a védőoltás első adagját - közölte az országos tisztifőorvos.

Hírek

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Csődvédelmet kért a Cseh Légitársaság

Fizetésképtelenség miatt csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság, amely egyelőre zavartalanul üzemelteti tovább járatait.

Magyarország étele – jelentkezés. Külhonban élőknek is

Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre, amelyre a világ minden tájáról, a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Alstom-ügy, vesztegetési büntetőper. Fellebbezett a budapesti főügyészség

Fellebbezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az Alstom-ügyben indult büntetőeljárás...

NAV-os kapcsolatot ígértek tízmilliókért – két férfi őrizetben

A gyanú szerint két férfi adóhatósági és bankfelügyeleti segítség ígéretével akarta becsapni egy gazdasági társaság képviselőit. Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

Koronavírus – EU. A németek elégedetlenek

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványa elleni védekezésben - mutatta ki egy ZDF-ben közölt felmérés.

Észak-Amerika – Halálos klímaváltozás. A lehűlés a felelős a legnagyobb ősemlősök kipusztulásáért

Nem a túlvadászat pusztította ki a legnagyobb ősemlősöket Észak-Amerikában, a mamutok, óriáslajhárok és más nagytestű ősemlősök kihalásáért a korabeli klímaváltozás okolható egy új kutatás szerint.

Kényszermunka, emberkereskedelem, prostitúció. Hatszázmilliót bezsebelő szervezet

Nőket prostituáltként dolgoztató szervezet 16 tagja ellen emeltek vádat emberkereskedelem miatt, a banda a nőket "egyszerű értéktárgyként adták-vették".

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik az egykori lakók csontjai

A középkori Cambridge társadalmi egyenlőtlenségeinek nyomait viselik magukon az egykori lakók csontjai - állapították meg brit kutatók, akik a város történelmi központjának három különböző temetkezési helyszínén feltárt több száz emberi maradványt elemeztek.

Koleszterincsökkentők mellékhatásai – lehullt a lepel a sztatinokról

Nem okoznak izomfájdalmat a koleszterinszint csökkentésére használt sztatinok egy új kutatás szerint.

Csalók új módszere – főleg időseket céloznak

A fővárosban is elterjedtek az unokázós típusú csalásokhoz hasonló, úgynevezett végrehajtós csalások. A csalók pszichés nyomásgyakorlással igyekeznek pénzt kicsalni, elsősorban idősektől - közölte a fővárosi főügyész.

Gazdaság

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Elemzők: a várakozásoknak megfelelően maradt változatlan az alapkamat

Nem számított a piac a jegybanki alapkamat módosítására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi döntése megfelel az elemzői várakozásoknak - vélik az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

Kamatdöntés – Monetáris tanács: továbbra is az árstabilitás a legfontosabb szempont

A Magyar Nemzeti Bank szerint a koronavírus-járvány okozta válságból elhúzódó a kilábalás, Magyarországon a vártnál kedvezőbben alakult a múlt év vége, és 2021 második negyedévében normalizálódhat a helyzet, a jegybank továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből.

Monetáris tanács: marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosón sem változtatott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa - közölte az MNB.

Tállai András: 70 ezer vállalkozó utoljára nyújt be önálló áfabevallást a héten

A NAV jövőre 70 ezer vállalkozásnak küld áfabevallási tervezetet, az ideit még e nélkül kell a héten benyújtaniuk a cégeknek - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Javította a Moody’s a Budapest Bank és az MKB minősítéseit

Javította a Budapest Bank és az MKB Bank egyes minősítéseit, illetve betétosztályzati kilátásukat a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a második legnagyobb magyarországi pénzügyi szolgáltatási csoport létrejöttét eredményező bankrészvény-tranzakció potenciális előnyeivel indokolta a lépést.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom