Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A javítás joga - tilos lesz az "egyszerhasználatos" telefon
No menu items!

A javítás joga – tilos lesz az “egyszerhasználatos” telefon

Egymást követik a milliárdos csomagok a korona-krízis gazdasági következményeinek enyhítésére. Elsődleges cél a csődhullám és az munkanélküliség elszabadulásának megakadályozása. Az ökológia háttérbe szorult. Pedig a zöld szemlélettel gyorsabb és fenntarthatóbb lehetne a kilábalás.

A korona-járvány, mesterséges kómában tartott gazdaság miatta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az 1929/30-as nagy világgazdasági válság óta nem látott recesszióra számít. A hatások enyhítésére naponta jelentenek be új élénkítő csomagokat. Politikusok és közgazdászok lázasan gondolkodnak a legeffektívebb megoldásokon. Kérdés, mekkora szerepet kap ebben a fenntarthatóság.

Az Európai Bizottság eltökélt, hogy az összesen 2.000 milliárd euró volumenű programjait összeköti az év elején bejelentett ’zöld fordulat’ koncepciójával. A ’Green Deal’ 2050-ig klímasemlegessé tenné Európát. Ennek érdekében mélyrehatóan átalakítaná az energiaellátást, az ipart, a közlekedést és a mezőgazdaságot.

A közpénzből stimulált fellendülésnek fenntarthatónak kell lennie. Ezzel hosszú távon mindenki, a gazdasági szereplők és a lakosság is nyer” – nyilatkozta a Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen a zöld Európa vízióját állította politikai agendája középpontjába.

Ennek ellenére a ’zöld fordulat’ keretében elfogadott intézkedések egy részét a Covid 19-re hivatkozva visszavonta Brüsszel. Így például az év elején hatályba lépett szabályt, amely a tengeri fuvarozókat és a légitársaságokat jobb minőségű, kevesebb káros anyagot tartalmazó üzemanyag használatára kötelezte.

Patrick Graichen

Európa a világ legnagyobb nyersanyag és energia importőre. Évi 760 milliárd euró megy el erőforrás importra. 50 százalékkal több, mint az USA-ban. Jelentős versenyhátrány ez az európai vállalkozásoknak. A jó nevű tanácsadócég, a McKiensey tanulmánya szerint a ’körforgásos gazdaság’ akár évi 600 milliárd euró megtakarítást is hozhatna. „Minden invesztíció és támogatás, amely nem a 2050-re CO2-semleges Európát tartja szem előtt, csak a következő, klíma okozta válsághoz járul hozzá” – véli a berlini energiagazdálkodási agytröszt, az Agora vezetője. Patrick Graichen szerint Európa leszakadásához fog vezetni, ha nem sikerülni olcsó, saját, megújuló energiaforrásokból működtetni az iparát.

Németországban 189 cég és civil szervezet nyílt levélben fordult a berlini kormányhoz: „A gazdaságba folyó közpénzzel évtizedekre meg lehet határozni a fejlődés irányát. A járvány miatti kényszerleállást a gazdaság ökologikus újraindítására kell használni! Németországnak, Európának példát kellene mutatnia a világnak!” Így gondolja a kérdéssel sokat foglalkozó német kémikus, Michael Braungart is. „A jövő gazdasági kulcsterületein, például az IT-ben már elhúzott mellettünk a világ. A green economy lehet az a terület, ahol Európa az élre törhet.”

Nincs új a nap alatt

A világ évezredekig a ’körforgásos gazdaság’ elve szerint működött. Braungart érdekes példát hoz erre a német közszolgálati rádió, a DLF témával foglalkozó műsorában: „Kínában vidéken tradíció, hogy a vendég étkezés után felkeresi vendéglátója toalettjét. Udvariatlanság lenne úgy távozni, hogy magával viszi az értékes tápanyagot.” Német biogazdálkodók a csatornázással kezdődött intermezzo után, ismét hasznosítják a biomasszát.Nincs jobb és természetesebb tápanyag a földnek” – magyarázza Braungart.

A híres amerikai építész, William McDonough tollából 2002-ben megjelent könyv, a ’Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things’ (’Bölcsőtől ​bölcsőig. Környezettudatosság – a tervezéstől a gyártásig’) más meglepő példákat hoz a ’körforgásos gazdaságra’: egy ritka növény magjából származó, biológiai úton lebomló csomagolóanyag; ehető bútorhuzat; teljesen újrahasznosítható, a finom port magába szívó padlószőnyeg!

A szeméthegyek nőnek

A fenntartható fejlődés előmozdításáért dolgozó Ellen McArthur Alapítvány kutatása szerint Európában a javak termelése és elfogyasztása során egy főre vetítve 16 tonna melléktermék képződik és megy rögtön veszendőbe: a termeléskor keletkező selejttől a gyártási hulladékon és a megtermelt, de szemétbe kerülő élelmiszeren át az újra nem hasznosított hulladékig.

A ’körkörös gazdálkodás’ fontos része a hulladék újrahasznosítás. Az Ellen McArthur Alapítvány kutatása szerint Európában a hulladék 60 százalékát elégetik, szeméttelepeken elássák, vagy felhasználatlanul tárolják. A műanyagnál különösen rossz a helyzet. Csak 15 százalék újul meg. Ráadásul 1976 óta meghatszorozódott, 360 millió tonnára nőtt az évente termelt plasztik mennyisége! A papírnál és az üvegnél működik a rendszer. 88 és 87 százalék az újrahasznosítási arány. Viszont általában rossz az újrahasznosítás hatásfoka. A nyersanyagérték 75 százaléka veszendőbe megy! Tehát egyre alacsonyabb szintű termek áll elő: fénymásolóból újságpapír, polárkabátból szigetelés. A plasztiknál még rosszabb a helyzet, 90-95 százalék a veszteség!

A ’circular economy’ lényege a megtermelt javak újrahasznosítása. A termékek életciklusuk végén formát váltanak, majd tovább forognak a gazdaságban. Ezt valósítja meg a gyakorlatban az ’International Food Container Organisation’.

Wolfgang Orgeldinger a többször használatos ládákkal

A logisztikai cég speciális tárolóival élelmiszert szállít. Amibe belekerül a zöldség a termelőnél, abból veszi ki a vásárló a szupermarketben. Ha kiürült, visszakerül a termelőhöz, aki újból megpakolja. „Amiben tegnap eper jött Spanyolországból, abban a jövő héten saláta érkezhet Hollandiából” – magyarázza a koncepciót az ügyvezető, Wolfgang Orgeldinger. 50 országban 320 kereskedő 14 ezer termékét szállítják az ökologikus koncepcióval. A 300 millió tartó átlagos élettartalma 120 út. Teljesen újrahasznosítható anyagból készülnek, így élettartamuk végén is benne maradnak a körforgásában.

Szinte minden autógyártónak van ugyan ezen az elven működő saját konténerrendszere, amelyben az alkatrészek a beszállítóktól az autógyártóhoz kerülnek. Vissza üresen mennek, ezért újrahasznosítható anyagból készülő egyszerhasználatos tartóknak akár jobb is lehetne a környezeti mérlege.

A körkörös szállítás elvén alapszik az üvegvisszaváltás rendszere is. A tároló eszköz, tehát a konténer, az üveg más és más termékekkel megtöltve folyamatosan újrahasznosul.

A szerelés joga

Az EU idén két intézkedést is hozott a hulladék csökkentése érdekében. 2021-től tilos lesz az el nem adott tartós fogyasztási cikkek megsemmisítése. Meglepően hangzik, de különösen a nagy netes kereskedők, mint az Amazon számára gazdaságosabb a kicsomagolás után visszaküldött árukat megsemmisíteni, mint újracsomagolni és ismét értékesíteni.  Ugyancsak jövő évtől jön a ’szerelés joga’. Ennek értelmében csak javítható elektronikai eszközök kerülhetnek forgalomba. Tilos lesz például a nem kivehető akkumulátorú mobiltelefon.

Maja Göpel

Probléma, hogy az újrahasznosítás csak akkor lesz téma, amikor a termék a szemétben landolt. Már a termelést kellene úgy alakítani, hogy a termékek nagyobb arányban újrahasznosíthatók legyenek. „Ez lenne az igazi circular economy” – mondja a német kormány Állandó Környezetpolitikai Tudományos Tanácsadó Testületének (WBGU) ügyvezetője, Maja Göpel a DLF-nek.

Rugalmas rendszer

Göpel szerint a koncepció jól beilleszthető az uralkodó, növekedésen alapuló gazdaság személetbe. „Nem kellene búcsút vennünk a rosszul, vagy nem újrahasznosítható termékektől sem” – nyugtat meg. A körkörös gazdaság elméletének része a ’downcycling’, tehát, hogy a termékek egy idő után fizikai, azaz értékétveszteséget szenvednek el. Sőt, a ’körkörös gazdaság’ által preferált természetes alapanyagokból előállított termékek között is lehet olyan, amely gazdaságosan nem újrahasznosítható. Mint például a porcelán vagy a fából készült bútor.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Elemző: felülteljesített a budapesti tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 455,04 pontos, 1,01 százalékos emelkedéssel, 45 429,12 ponton zárt pénteken.

ÁSZ: megalapozott a 2022-es költségvetés – kockázatokkal

A tervezett bevételi előirányzatok teljesíthetők, a kiadási előirányzatok pedig elegendők a közfeladatok ellátására: megalapozott a 2022-es központi költségvetési törvényjavaslat - közölte az Állami Számvevőszék.

Kutatás – Fejlett a digitalis infrastruktúránk, de az előnyeit nem használjuk ki

Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Hírek

Megkéselte ápolóját a műtétre érkezett beteg egy borsodi kórházban

Egyelőre nincs információ arról, milyen körülmények vezettek késeléshez a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi és egyetemi oktató kórházban: betegágya mellett az őt ellátó ápolónőt szúrta meg egy műtétre érkező idős nő, súlyos sérüléseket okozva.

Covid 19 – Románia: zavarkeltő, 50 %-os eltérések a halálozást összegző adatbázisokban

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között.

Kiterjesztett vészhelyzet Japánban – a többség ellenzi az olimpiát

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Az ombudsman a védettségi igazolványt nem kifogásolja, de felülvizsgálatot is javasol

A védettségi igazolvány hatályos szabályozása összességében nem visszás, ám az egyes részletszabályokkal összefüggésben felmerülhetnek alapjogi szempontú korrekciós igények - állapította meg az alapvető jogok biztosa, aki az igazolvány kiállításáról szóló rendelkezések áttekintését javasolta.

Brexit – 5,4 millió EU-állampolgár kért letelepedési engedélyt. Kampányt indított a brit kormány

A brit belügyminisztérium csütörtökön ismertetett adatai szerint meghaladta az 5,4 milliót azoknak az EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A brit kormány csütörtökön széleskörű figyelemfelhívó kampányt indított, kérve, hogy minél több uniós állampolgár adja be letelepedési kérelmét, mivel másfél hónap múlva lejár a benyújtási határidő.

A bölények menthetik meg a spanyol erdőket

A bölények menthetnék meg a spanyol erdőket a tüzektől, mivel a korábban a kihalás szélére sodródott, de manapság újra növekedő populációjú növényevő faj az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkozik - hívják fel a figyelmet szakemberek.

Maezava Juszaku japán divatmágnás megkerüli a Holdat

Maezava Juszaku japán milliárdos, aki a tervek szerint Elon Musk SpaceX vállalatának első magánutasaként 2023-ban megkerüli a Holdat, a Nemzetközi Űrállomásra utazik idén.

Gulyás: május végére ötmillió beoltott lehet – újabb lazítások jönnek

A mostani számítások szerint a pünkösd utáni héten éri el Magyarország az ötmillió első oltást, ezért a kormány a jövő heti ülésén a korlátozó intézkedések további enyhítéséről tárgyal - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Elon Musk meggondolta magát – zuhan a bitcoin árfolyama

Zuhanni kezdett a bitcoin - ahogy az ether és a dogecoin jegyzése is - Elon Musk bejelentésére, miszerint környezetvédelmi megfontolásokból mostantól nem lehet kriptodevizával Teslát venni.

Kiütötték, mégis McGregor kereste a legtöbbet

A kevert harcművészet (MMA) egyik legnagyobb sztárja, Conor McGregor volt az elmúlt egy évben a világ legjobban kereső sportolója.

Hálót feszítettek ki a Gangesz folyón – holttesteket sodort a víz

India északi részén hálót feszítettek ki a Gangesz folyóban, miután a vízben több tucat sodródó holttestet - feltehetően koronavírus-fertőzötteket - fedeztek fel.

Kamubombával rabolt trafikot – felmentették

Igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján első fokon - nem jogerősen - felmentették azt a férfit, aki 2014 novemberében bombarobbantással fenyegetőzve rabolt ki egy nemzeti dohányboltot Székesfehérváron - közölte a Székesfehérvári Törvényszék.

Gazdaság

USA – emelkedtek az állampapírhozamok, erősödött a dollár, olcsóbb lett az arany

Egyheti mélypontra csökkent az arany ára az amerikai állampapírhozamok emelkedésének és a dollár erősödésének hatására.

PM-államtitkár: 15 százalékos adó jöhet a kriptodevizákra

Az új kriptodeviza-szabály - amely az eddiginél alacsonyabb elvonással fehérítené ki a hazai piacot - növelheti az érdeklődést Magyarország iránt. Több tízezer embernek lehet ilyen megtakarítása, összességében akár háromszázmilliárd forint értékben - mondta az adóügyi államtitkár.

Moratórium. A bankszövetség a célzott hosszabbítás mellett van

A Magyar Bankszövetség támogatja, hogy a moratórium meghosszabbításában a rászorulók, a koronavírus-járványban jelentős károkat elszenvedő családok és vállalkozások kaphassanak további, célzott segítséget - közölte Kovács Levente főtitkár.

Belgiumból érkezett a K&H új vezérigazgatója

Guy Libot-t, a KBC Csoport korábbi pénzügyi szenior ügyvezető igazgatóját nevezték ki a K&H Csoport vezérigazgatójává. Az új vezető korábban már dolgozott négy évig a K&H-nál.

OTP: minden fontos mutatóban javultak az eredmények

Nagyon jó eredményeket ért el az OTP csoport az idei első negyedévben, sikerült megfelelnie a kihívásoknak - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank negyedéves eredményeit ismertető sajtóbeszélgetésen.

Az OTP már a második Szerbiában

Sikeresen zárult az OTP Bank két szerbiai leánybankjának integrációja: a Vojvođanska banka és az OTP banka Srbija egy bankként, Szerbia második legnagyobb pénzintézeteként működik tovább.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom