Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Edukáció A joghallgatók már a fesztiválokra is kiviszik a pénzügyi tudást

A joghallgatók már a fesztiválokra is kiviszik a pénzügyi tudást

Abban nincs újdonság, hogy a pénzügyi tudatosság Magyarországon igen gyenge lábakon áll. Ezt ismerték fel azok a jogi egyetemisták is, akik a világ legnagyobb, független, joghallgatókat tömörítő szervezete, az ELSA keretében kívánnak ezen változtatni.

– Az ELSA Hungary tavaly, a budapesti és a vidéki helyi szervezeteivel, valamint a Pénzügyi Békéltető Testület (PKT) és a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatóságának szakmai segítségével mérte fel a magyarországi jogi karokon a pénzügyi jogi oktatás helyzetét – elemez Tüttő Péter, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves joghallgatója az European Law Students’ Association (ELSA) magyarországi szervezetének elnöke.

Kifejtette: felmérésük eredménye annak ellenére nem volt túl rózsás, hogy sehol sem kívánták minősíteni az oktatás színvonalát. Az viszont egyértelműen kitűnt, hogy a magyar pénzügyi jogász oktatásban nincs egységes tudás: azt tapasztalták, hogy ahány magyar jogi kar, annyiféle tanterv szerint folyik a képzés. Ráadásul van, ahol erre a másodéveseknél, míg másutt a negyedéveseknél kerül sor. A legnagyobb gond talán mégsem ez, hanem az, hogy mivel az oktatás két szemeszteres, vagyis egy éves, pont a diákok szakmai előmenetelét leginkább érintő gyakorlati tapasztalatok megszerzésére nem marad idő.

– Mindezek után, a felmérés eredményeit, valamint az MNB által becsatornázott munkaerő piaci igényeket is figyelembe véve alakítottuk ki azt az újfajta, gyakorlatorientált koncepciót, amit az egyetemi tananyag kiegészítéseként javasolunk megtanulni, az általunk, az MNB, a PKT és piaci szereplők – köztük üzleti tanácsadók és ügyvédi irodák -, bevonásával tartott órákon.

A program egyik első elemeként tavaly ősszel került megrendezésre az a Kreatív Pénzügyi Esetverseny, mely a PBT, illetve másik támogatójuk, a KPMG praxisán alapuló, a valóságban megtörtént eseteket adott versenyfeladatként a résztvevő joghallgató csapatoknak. Akiktől az így felvetett problémákra vártak kreatív, ügyfélközpontú megoldásokat, a tényleges tárgyi jogi tudás megkövetelése nélkül, a képességekre és hozzáállásra építve. A zsűri segítségével az első fordulóban a pénzügyi fogyasztóvédelem körében, majd pedig egy több országon átívelő adótanácsadási kérdésben kellett „ügyfeleiket” – a zsűri tagjait – kiszolgálniuk.

Tüttő Péter szerint a verseny megtartásával nemcsak a sokak szerint száraznak tartott pénzügyi jog hallgatóbarát bemutatására nyílott mód, hanem a résztvevők személyes készségeinek fejlesztésére is (mint amilyen a problémamegoldás, az ügyfél kommunikáció, a csapatmunka). Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a hallgatókat és az adott  területek legnagyobb munkáltatóival összekötve, a résztvevők gyakornoki pozíciókon keresztül is lehetőséget kaphassanak az olyan, kevésbé klasszikus jogászi karrierutak kipróbálására, mint amilyen az adótanácsadás vagy éppen a pénzügyi békéltetés.

A European Law Students’ Association a világ legnagyobb, független, joghallgatókat tömörítő szervezete, mely jelenleg 43 ország, több mint 300 egyetemén van képviseltetve. 1981-ben alakult meg a joghallgatók közötti nemzetközi együttműködés céljából és napjainkban Európa-szerte körülbelül 40 000 tagja van. Magyarországon helyi szervezetek Budapesten, Pécsen, Győrött és Szegeden működnek a jogi karokon, az ezeket átfogó országos ELSA Hungary koordinálásával. Az ELSA a hazai és nemzetközi programjain keresztül az egyetemi lehetőségeket kiegészítve a modern igényeknek megfelelő, gyakorlati képzéseket nyújt a joghallgatóknak.

– Miután a kezdeményezést útnak indítottuk, azt is célul tűztük, hogy a pénzügyi ismeretek keretében nem kizárólag a joghallgatókat szeretnénk elérni – tette hozzá az ELSA elnöke. – Mert a pénzügyi ismeretterjesztés, a pénzügyi tudatosság társadalmi szinten is rendkívül fontos, nemzetgazdasági szinten kezelt terület. Gondoljunk csak bele a pénzügyi szolgáltatások tudatos választása, használata, a hitelek, biztosítások, a pénzügyi tervezés már mid-mind olyan terület, mely a diákszervezetek célközönségét a fiatal, egyetemista generációt is komolyan érintik. Intézményi támogatók segítségével pedig arra is kiváló lehetőség mutatkozik, hogy kezdeményezéseinkkel egy olyan generáció oktatásában vegyünk részt, akik remélhetőleg már körültekintően, objektíven, a releváns tények ismeretében, egyszóval tudatosan fogják kezelni pénzügyeiket. Ugyanakkor azt gondolom, felelősségünk is, hogy az ilyen lehetőségekben részt vegyünk, mert a diákszervezetek jelentik azt a csoportot a felsőoktatásban, akik a legjobban le tudják vinni az ilyen üzeneteket hallgatótársaikhoz. Ezt a képességet pedig egyre többen kezdik felfedezni és kiaknázni: nézzük csak végig hány cég alakít ki junior munkaerő-toborzással kapcsolatos együttműködéseket diákszervezetekkel.

Természetesen a lehetőségek és diákszervezeti működésük behatárolja azt a területet és azt a célközönséget, akik számára a leghatékonyabban tudnak „kampányolni” – magyarázza a Tüttő Péter – de a keretek szélesítésére törekedve ezért a generációjuk tagjait már az oktatási intézményeken kívül is igyekeznek megszólítani. Éppen ezért a nyári fesztiválokra is elmennek, ahol a legközvetlenebb kapcsolatépítésre kerülhet sor. Budapesti szervezetünk például már évek óta sikeresen vesz részt a Sziget Fesztiválon a különböző jogi ismeretterjesztő programokkal. Idén pedig a pénzügyi tudatosságot zászlajára tűző kampányukat az EFOTT Fesztiválon fogják megszervezni, ahol a hazai közepes méretű fesztiválok közül még mindig túlnyomó többségben hazai közönség van jelen.

– Mivel minél több embert szeretnénk elérni, ezért a munkánkhoz is minél több partnerrel alakítunk ki kapcsolatot – magyarázza az ELSA elnöke. – Kampányunkban több nemzetközi diákszervezettel más tudományterületekről is együttműködünk, ami azt is megmutatja, hogy ez a téma mennyire szerteágazó és fontos mind a jogi mellett például a közgazdasági, de akár mérnöki vagy más egyéb területeken is.

Friss

Baj van a józan britekkel: túl nagy a söradó – aláírást gyűjtenek

Nagy-Britanniában egymás után zárnak be a pubok. A brit kultúra szerves részét képező kocsmák megszűnése mögött több ok húzódik. Az egyik a sört terhelő magas jövedéki adó. Ennek csökkentését követelik a túlélésért küzdő üzemeltetők és a pubokba járók is.

A vízipipa veszélyesebb

Egy úttörő amerikai kutatás szerint a vízipipa szívása sokkal veszélyesebb, mint hitték. Egyetlen szippantás egy cigaretta káros anyagát juttatja a szervezetbe - számolt be róla a Science Daily tudományos hírportál.

Tárgyalási praktikák – Ki nyer ma? 2. rész

A tárgyalási helyzetekre, a tárgyalási folyamat szakaszaira koncentráló első részre építkezve, ezúttal közelebbről, a taktikai és stratégiai szempontokra figyelve tekinti át a sikeres tárgyalás követendő praktikáit vezetési tanácsadónk, dr. Gonga György írása.

Kereskedelmi háború – Vámokkal vág vissza Kína

A kínai árucikkekre kivetett amerikai büntetővámok ellenlépéseként Peking két ütemben mintegy 75 milliárd dollár értékű amerikai importcikkekre vet ki pótvámot.

Hírek

A vízipipa veszélyesebb

Egy úttörő amerikai kutatás szerint a vízipipa szívása sokkal veszélyesebb, mint hitték. Egyetlen szippantás egy cigaretta káros anyagát juttatja a szervezetbe - számolt be róla a Science Daily tudományos hírportál.

Sziklát kapott a Rolling Stones a Marson

A Rolling Stones-szikla nevet kapta a NASA-tól egy golflabda méretű kő a Mars bolygó felszínén.

Bizonyítékokat vár nem létezéséről egy német város

Bielefeld illetékesei egymillió euróval jutalmazzák azt, aki megcáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál arra, hogy a város nem létezik.

Nemzetközi Beatles fesztivál Liverpoolban. Magyarok a Cavern Clubban

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Week-en (Nemzetközi Beatles hét).

A hétvégén is marad a kánikula

A hétvégén is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok. Marad a meleg is, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal.

Lisztériás hús. Egy spanyol nő meghalt, százak kórházban

Spanyolország nemzetközi egészségügyi figyelmeztetéseket adott ki a lisztériás megbetegedések növekvő száma miatt. Turisták is megfertőződhettek.

Vendégeire támadt, ledózerolták az éttermét

Albániában ledózeroltak egy tengerparti vendéglőt, amelynek tulajdonosa a múlt...

Korongvadász-verseny lesz Magyarországon

Csütörtökről vasárnapig Galgamácsa és környéke ad otthont a 16....

A bitcoin árfolyama csaknem 8 százalékkal esett

Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

Magyarország – Tizenhét fokos hőmérséklet-különbség

Az ország nyugati és keleti része között 17 Celsius-fokos hőmérséklet-különbség alakult ki. Alig számíthatunk enyhülésre.

Bölcsődei támogatást. Ha nincs hely – ötszáznál több igényelő

A következő három évben mintegy tízezer bölcsődei férőhelyet támogathat a rendelkezésre álló uniós forrásból az EMMI.

Készül a Mátrix 4

Keanu Reeves és Lana Wachowski visszatér a Mátrix világába - közölte kedden Toby Emmerich, a Warner Bros. Picture csoport igazgatója, bejelentve, hogy készül a népszerű sci-fi negyedik filmje.
Hirdetés

Gazdaság

A bitcoin árfolyama csaknem 8 százalékkal esett

Szerda kora délután nyolc százalékkal gyengült, öt napja legalacsonyabb szintre került a bitcoin árfolyama a dollárhoz képest, később azonban minimálisan mérséklődött a veszteség.

Horvát privatizáció – az euró mielőbbi bevezetése érdekében

A horvát állam az euró mielőbbi bevezetése érdekében újabb privatizációs hullámot indít, és eladja részesedését azokban a vállalatokban, amelyekben mindössze néhány százalék tulajdonjoggal rendelkezik - írta a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap szerdán.

Trump: a kereskedelmi vita Kínával árthat az amerikai gazdaságnak

A kereskedelmi vita Kínával árthat is az amerikai gazdaságnak, de a viszály hosszú távon előnyöket hoz majd az Egyesült Államoknak - mondta Donald Trump amerikai elnök kedden újságíróknak.

Nőtt a befektetési alapok vagyona

Júliusban 0,2 százalékkal, 12 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6225 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Többet fizettek be a munkáltatók – nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

Fokozták befizetéseiket a munkáltatók, kiemelkedő vagyongyarapodást értek el a második negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak, éves összevetésben az állami adóvisszatérítéssel támogatott befizetések csökkentek. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (ÖPOSZ) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona június végére 1398 milliárd forintra nőtt.

Lakástakarék. Az Aegon átadja ügyfeleit, az Erste fogadja

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyta, hogy az Erste Lakástakarék október 25-ével átvegye az Aegon Lakástakarék portfólióját. A tranzakció mintegy ötvenezer ügyfelet érint.
Hirdetés
Hirdetés