Hirdetés
Kezdőlap Edukáció A joghallgatók már a fesztiválokra is kiviszik a pénzügyi tudást

A joghallgatók már a fesztiválokra is kiviszik a pénzügyi tudást

Abban nincs újdonság, hogy a pénzügyi tudatosság Magyarországon igen gyenge lábakon áll. Ezt ismerték fel azok a jogi egyetemisták is, akik a világ legnagyobb, független, joghallgatókat tömörítő szervezete, az ELSA keretében kívánnak ezen változtatni.

– Az ELSA Hungary tavaly, a budapesti és a vidéki helyi szervezeteivel, valamint a Pénzügyi Békéltető Testület (PKT) és a Magyar Nemzeti Bank Oktatási Igazgatóságának szakmai segítségével mérte fel a magyarországi jogi karokon a pénzügyi jogi oktatás helyzetét – elemez Tüttő Péter, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának harmadéves joghallgatója az European Law Students’ Association (ELSA) magyarországi szervezetének elnöke.

Kifejtette: felmérésük eredménye annak ellenére nem volt túl rózsás, hogy sehol sem kívánták minősíteni az oktatás színvonalát. Az viszont egyértelműen kitűnt, hogy a magyar pénzügyi jogász oktatásban nincs egységes tudás: azt tapasztalták, hogy ahány magyar jogi kar, annyiféle tanterv szerint folyik a képzés. Ráadásul van, ahol erre a másodéveseknél, míg másutt a negyedéveseknél kerül sor. A legnagyobb gond talán mégsem ez, hanem az, hogy mivel az oktatás két szemeszteres, vagyis egy éves, pont a diákok szakmai előmenetelét leginkább érintő gyakorlati tapasztalatok megszerzésére nem marad idő.

– Mindezek után, a felmérés eredményeit, valamint az MNB által becsatornázott munkaerő piaci igényeket is figyelembe véve alakítottuk ki azt az újfajta, gyakorlatorientált koncepciót, amit az egyetemi tananyag kiegészítéseként javasolunk megtanulni, az általunk, az MNB, a PKT és piaci szereplők – köztük üzleti tanácsadók és ügyvédi irodák -, bevonásával tartott órákon.

A program egyik első elemeként tavaly ősszel került megrendezésre az a Kreatív Pénzügyi Esetverseny, mely a PBT, illetve másik támogatójuk, a KPMG praxisán alapuló, a valóságban megtörtént eseteket adott versenyfeladatként a résztvevő joghallgató csapatoknak. Akiktől az így felvetett problémákra vártak kreatív, ügyfélközpontú megoldásokat, a tényleges tárgyi jogi tudás megkövetelése nélkül, a képességekre és hozzáállásra építve. A zsűri segítségével az első fordulóban a pénzügyi fogyasztóvédelem körében, majd pedig egy több országon átívelő adótanácsadási kérdésben kellett „ügyfeleiket” – a zsűri tagjait – kiszolgálniuk.

Tüttő Péter szerint a verseny megtartásával nemcsak a sokak szerint száraznak tartott pénzügyi jog hallgatóbarát bemutatására nyílott mód, hanem a résztvevők személyes készségeinek fejlesztésére is (mint amilyen a problémamegoldás, az ügyfél kommunikáció, a csapatmunka). Mindez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy a hallgatókat és az adott  területek legnagyobb munkáltatóival összekötve, a résztvevők gyakornoki pozíciókon keresztül is lehetőséget kaphassanak az olyan, kevésbé klasszikus jogászi karrierutak kipróbálására, mint amilyen az adótanácsadás vagy éppen a pénzügyi békéltetés.

A European Law Students’ Association a világ legnagyobb, független, joghallgatókat tömörítő szervezete, mely jelenleg 43 ország, több mint 300 egyetemén van képviseltetve. 1981-ben alakult meg a joghallgatók közötti nemzetközi együttműködés céljából és napjainkban Európa-szerte körülbelül 40 000 tagja van. Magyarországon helyi szervezetek Budapesten, Pécsen, Győrött és Szegeden működnek a jogi karokon, az ezeket átfogó országos ELSA Hungary koordinálásával. Az ELSA a hazai és nemzetközi programjain keresztül az egyetemi lehetőségeket kiegészítve a modern igényeknek megfelelő, gyakorlati képzéseket nyújt a joghallgatóknak.

– Miután a kezdeményezést útnak indítottuk, azt is célul tűztük, hogy a pénzügyi ismeretek keretében nem kizárólag a joghallgatókat szeretnénk elérni – tette hozzá az ELSA elnöke. – Mert a pénzügyi ismeretterjesztés, a pénzügyi tudatosság társadalmi szinten is rendkívül fontos, nemzetgazdasági szinten kezelt terület. Gondoljunk csak bele a pénzügyi szolgáltatások tudatos választása, használata, a hitelek, biztosítások, a pénzügyi tervezés már mid-mind olyan terület, mely a diákszervezetek célközönségét a fiatal, egyetemista generációt is komolyan érintik. Intézményi támogatók segítségével pedig arra is kiváló lehetőség mutatkozik, hogy kezdeményezéseinkkel egy olyan generáció oktatásában vegyünk részt, akik remélhetőleg már körültekintően, objektíven, a releváns tények ismeretében, egyszóval tudatosan fogják kezelni pénzügyeiket. Ugyanakkor azt gondolom, felelősségünk is, hogy az ilyen lehetőségekben részt vegyünk, mert a diákszervezetek jelentik azt a csoportot a felsőoktatásban, akik a legjobban le tudják vinni az ilyen üzeneteket hallgatótársaikhoz. Ezt a képességet pedig egyre többen kezdik felfedezni és kiaknázni: nézzük csak végig hány cég alakít ki junior munkaerő-toborzással kapcsolatos együttműködéseket diákszervezetekkel.

Természetesen a lehetőségek és diákszervezeti működésük behatárolja azt a területet és azt a célközönséget, akik számára a leghatékonyabban tudnak „kampányolni” – magyarázza a Tüttő Péter – de a keretek szélesítésére törekedve ezért a generációjuk tagjait már az oktatási intézményeken kívül is igyekeznek megszólítani. Éppen ezért a nyári fesztiválokra is elmennek, ahol a legközvetlenebb kapcsolatépítésre kerülhet sor. Budapesti szervezetünk például már évek óta sikeresen vesz részt a Sziget Fesztiválon a különböző jogi ismeretterjesztő programokkal. Idén pedig a pénzügyi tudatosságot zászlajára tűző kampányukat az EFOTT Fesztiválon fogják megszervezni, ahol a hazai közepes méretű fesztiválok közül még mindig túlnyomó többségben hazai közönség van jelen.

– Mivel minél több embert szeretnénk elérni, ezért a munkánkhoz is minél több partnerrel alakítunk ki kapcsolatot – magyarázza az ELSA elnöke. – Kampányunkban több nemzetközi diákszervezettel más tudományterületekről is együttműködünk, ami azt is megmutatja, hogy ez a téma mennyire szerteágazó és fontos mind a jogi mellett például a közgazdasági, de akár mérnöki vagy más egyéb területeken is.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Környezeti katasztrófával fenyeget a San Diegóban lángoló amerikai hadihajó

Második napja tombolnak a lángok a San Diegó-i flottatámaszponton kigyulladt amerikai hadihajón, és a tűz a hatóságok szerint környezeti katasztrófával fenyeget, ha a lángok elérik a hajó tartályaiban lévő 3,7 millió liter üzemanyagot.

Fordulat. Júniusban többen dolgoztak, mint januárban

Óvatos fordulat valósult meg a munkaerőpiacon: júniusban 12 ezerrel dolgoztak többen, mint januárban - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Versace asztal, BMW szék – hamis bútorokat foglalt le a NAV

Több mint négymillió forint értékben foglaltak le hamis bútorokat a pénzügyőrök egy Pest megyei családi házban. Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indult eljárás - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Nébih – visszahívás: szivárog a Bonduelle konzervje

A Bonduelle visszahívta Bon Menu Curry 425 grammos fehérbab konzervét. Az intézkedés kizárólag két időpont között gyártott termékeket érint - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Hírek

Környezeti katasztrófával fenyeget a San Diegóban lángoló amerikai hadihajó

Második napja tombolnak a lángok a San Diegó-i flottatámaszponton kigyulladt amerikai hadihajón, és a tűz a hatóságok szerint környezeti katasztrófával fenyeget, ha a lángok elérik a hajó tartályaiban lévő 3,7 millió liter üzemanyagot.

Versace asztal, BMW szék – hamis bútorokat foglalt le a NAV

Több mint négymillió forint értékben foglaltak le hamis bútorokat a pénzügyőrök egy Pest megyei családi házban. Az ügyben iparjogvédelmi jogok megsértése miatt indult eljárás - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

A Mol gázt talált Pakisztánban

A Mol-csoport ismét gázt és gázkondenzátumot talált Pakisztánban, ez tovább erősíti a cég kutatás-termelési nemzetközi tevékenységét - közölte a társaság.

Szerdán drágul a benzin

Szerdán a benzin ára bruttó 3 forinttal emelkedik literenként, a gázolaj ára viszont nem változik.

Johnson: Nagy-Britannia ellenőrzése alá vonta a járványhelyzetet

Nagy-Britannia mára jórészt ellenőrzése alá vonta az új típusú koronavírus okozta járványt, de az óvatosság továbbra is indokolt - mondta hétfőn a brit miniszterelnök.

Közép-Európából Hongkongba. Árverésen egy 3 milliárdot érő kínai váza

Hetvenmillió hongkongi dollárért (2,8 milliárd forintért) cserélt gazdát a Sotheby's aukciósház szombati árverésén egy ritka 18. századi kínai porcelán váza, amely egy szekrény tetején porosodva, szabadon kószáló macskák között töltötte az elmúlt csaknem fél évszázadot.

Koronavírus – Cseh illetékes: Szlovákiában és Magyarországon is megfertőződtek cseh turisták

Eddig hat országban - köztük Szlovákiában és Magyarországon - kapták meg a koronavírus-fertőzést cseh turisták, akik júliusban tértek vissza nyári külföldi üdülésükről. A cseh külügyminisztérium július elsejétől Svédország kivételével az összes európai országot biztonságos vagy alacsony kockázatú turisztikai célnak minősítette.

Lengyelország. Az erdőbe menekített egy pumát a hatóságok elől

Pumáját az erdőbe menekülve rejtegette egy lengyel férfi. Két napon át bujkált, drónokat és helikoptert is bevetettek a rendőrök a megtalálásukra.

Légtérsértés. Csehek érkeztek Rétságra kisrepülőkön

Öt kisrepülőgép szállt le engedély nélkül Rétság külterületén a hét végén, mint kiderült, a csehországi utasok egy rendezvényre tartottak.

Budapest. Naponta már 10 ezren repülnek

A járvány előttinek a töredéke még a forgalom, de hétről hétre több járat és utas fordul meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Négy év börtön. El akarta lopni a Magna Cartát

Négy év börtönbüntetésre ítéltek Nagy-Britanniában egy 47 éves férfit, aki 2018 őszén megpróbálta ellopni a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentuma, a 800 éves brit Magna Carta kevés fennmaradt eredeti példányának egyikét a salisbury-i katedrálisból.

Balatoni nyár – Covid fenyegetés idején

A Balaton mellett is figyelni kell a "tisztes távolságra". Így nyaralnak 2020 júliusában a vízparton.

Gazdaság

Eltűnt a magyar bankok nyeresége

A bankszektor konszolidált nettó eredménye az egy évvel korábbi 2,7 százalékára, 3 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, főként a jóval magasabb értékvesztés és céltartalékképzés miatt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

OTP: százból heten nem tudnak pénzt félretenni

A koronavírus-járvány felértékelte a pénzügyi tudatosság szerepét, és bebizonyította, hogy érdemes rendszeres megtakarítással felkészülni a váratlan helyzetekre - derült ki az OTP Bank megbízásából készített kutatásból.

Takarékbank: hét év alatt 126 takarékszövetkezet egyesült

Az informatikai átállással befejeződött a Takarék Csoport hétéves integrációs folyamata, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzpiaci átalakítása volt Magyarországon.

Két ország is az euró előszobájába léphet

Bulgária és Horvátország karnyújtásnyira áll attól, hogy megkapja az engedélyt az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz.

Újabb milliárddal gazdagodott az MNB-alapítvány

A Pallas Athéné Alapítvány eredményesen zárta a második negyedévet, több mint egymilliárd forinttal növelte az alapítványi összvagyont.

Érintéses fizetés – MNB: maradjon a 15 ezres limit!

A Magyar Nemzeti Bank a PIN-kód nélküli érintőkártyás fizetések 15 ezer forintos értékhatárának megtartását javasolja hosszú távon is - mondta Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom