Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A kezdet? A francia óriásbank eladja oroszországi leánybankját egy oligarchának
No menu items!

A kezdet? A francia óriásbank eladja oroszországi leánybankját egy oligarchának

A Roszbank moszkvai székháza. Kép forrása: Wikipedia

A Societe Generale mintegy 3 milliárd eurós veszteséget szenved el, miután megállapodott orosz leánybankja, a Roszbank eladásáról. Az új tulajdonos Oroszország leggazdagabb emberének befektetési cége lesz.

A párizsi székhelyű bank a Bloomberg által idézett közlemény szerint megállapodást írt alá a Roszbankban és annak orosz biztosítási leányvállalataiban lévő teljes részesedésének eladásáról Vlagyimir Potanyin Interros Capital nevű cégének. A pénzügyi csapás ellenére a SocGen közölte, hogy ragaszkodik a 915 millió eurós részvény-visszavásárlási tervéhez és a 2021-es, részvényenként 1,65 eurós osztalékhoz.

Vlagyimir Potanyin

A SocGen kivonulása Oroszországból lehet az eddigi legfájóbb az orosz pénzügyi szektornak, de a Raiffeisen Bank és az UniCredit is mérlegeli jövőjét az országban. A három bank rendelkezik a legnagyobb oroszországi üzletággal.

A SocGen 8,2 százalékkal emelkedett a hétfői párizsi kereskedésben, mivel a bank oroszországi üzletágával kapcsolatos bizonytalanságot megszűnt. Az eladás várhatóan a következő hetekben zárul le, a szabályozó hatóságok és a trösztellenes hatóságok jóváhagyásától függően – közölte a bank.

A 61 éves Potanyin a világ 43. leggazdagabb embere a 29,6 milliárd dolláros nettó vagyonával a Bloomberg Billionaires Index szerint. Ő az elnöke az MMC Norilsk Nickelnek, amely a világ palládiumtermelésének mintegy 40 százalékát és a finomított nikkel 10 százalékát adja, és részesedése van az orosz Petrovax Pharm vállalatban.

Potanyin sokáig elkerülte a nyugati kormányok szankcióit, de Kanada nemrég felvette őt a szankciós listájára.

A SocGen 2 milliárd eurós leírást eszközöl az elidegenített tevékenységek nettó könyv szerinti értékére, valamint 1,1 milliárd eurós rendkívüli, nem készpénz jellegű tételt a csoport eredménykimutatásában az átváltási tartalék feloldásához kapcsolódóan. Az eladásnak mintegy 20 bázispontos hatása lesz a bank CET1 mutatójára – közölte a bank.

Frederic Oudea

A SocGen vezérigazgatója, Frederic Oudea a múlt hónapban jelezte, hogy a bank rugalmas kíván maradni Oroszországban, és nem csatlakozott az európai riválisokhoz, akik az inváziót követően az országban folytatott üzleti tevékenységük felülvizsgálatát vagy kivonulását ígérték.

A BNP Paribas és a Credit Agricole már korábban bejelentették, hogy nem maradnak Oroszországban, és ezzel csatlakoztak azon pénzintézetek egyre növekvő csoportjához, amelyek az országgal szemben bevezetett széles körű szankciók miatt kivonultak az országból. Az elmúlt hetekben a Goldman Sachs, a JPMorgan Chase, a Deutsche Bank és a Commerzbank is lépéseket tett az oroszországi üzleti tevékenység csökkentésére.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III....

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

IM-államtitkár: októberben indul a Feldolgozóipari kkv energiaköltség és beruházás támogatási program

A munkahelyek megőrzése érdekében a kormány elindítja októberben,...

Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni...

Hírek

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III....

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Gazdaság

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden...

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a keddi bejelentésére, hogy a leállítja az alapkamat-emelési  ciklust. A testület megítélése szerint az alapkamat jelenlegi szintjével...

Matolcsy György: a jegybank más eszközökkel folytatja az infláció elleni küzdelmet

Az alapkamatemelési ciklus lezárásával nincs vége az infláció elleni küzdelemnek, a jegybank más eszközökre nagyobb hangsúlyt fektetve folytatja a pénzügyi szigorítást és az infláció...

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők száma, a felszabadult munkaerőt pedig a kkv-szektor szippanthatja majd fel.Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom