Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A logisztikában is hódít a digitalizáció
No menu items!

A logisztikában is hódít a digitalizáció

 Növekvő ütemben modernizálnak a hazai logisztikai cégek. A legújabb informatikai megoldások nagyban elősegítik az erőforrások hatékony kihasználását. Az iparág aktuális trendjeiről Szekeres Zoltánt, az SAP digitális ellátási láncért felelős üzletág vezetőjét kérdeztük.

Szekeres Zoltán

– Az SAP egyik legújabb fejlesztése a SAP Logistics Business Network új lehetőségeket kínál a magyar logisztikai cégeknek. Ez egy olyan nyílt, biztonságos felhő alapú hálózat, amely a csatlakozóknak magasfokú együttműködést és átláthatóságot biztosít a szállítmányozásban.

Az integráció mellett lehetővé teszi a szállítmányozási folyamatok teljes körű kezelését az ajánlatkéréstől a számlázásig. A hálózathoz az eladó, a vásárló, a szállító és a szállítmányozó cégeken túl más hálózatok tagjai  – például követési szolgáltatást nyújtó cégek –  is csatlakozhatnak, így minden folyamat hatékonyan, egy platformon, rendszeren keresztül történik.

– Egy nemzetközi piaci jelentés szerint, az új IoT-bevezetések fő hajtóereje az ügyfél-interakciók támogatása lesz. Hogy látja, mi motiválja a hazai cégeket az IoT használatára?

– Már sok hazai cégnél megjelentek a szenzorok, a kamerák, de az adatok gyűjtésén túl eddig még nem volt jellemzően olyan elemzés, amely az üzleti folyamatokat segítette volna. Az új technológiák –mint a gépi tanulás, vagy éppen az IoT – széleskörű hazai elterjedésével a cégek is elgondolkodhatnak azon, hogyan aknázzák ki az ezekben rejlő lehetőségeket. Az egyik jellemző alkalmazási terület a karbantartás, ahol az adott időt/teljesítményt követő, tervezett karbantartásokat egyre nagyobb arányban helyettesítik állapotfüggő szervizeléssel.

Számos vállalat felismerte a technológia adta, új üzleti lehetőségeket, és a termékeikhez prémium szolgáltatásokat alakítanak ki, így például a hagyományos, egyösszegű értékesítési modell mellett a szenzorokkal mért használat alapján árazzák és adják bérbe az eszközeiket. Úgy tapasztalom, egyre nő a hazai cégek nyitottsága a legújabb technológiák fele, ugyanis felismerték, hogy a meglévő erőforrásaikból így tudnak még többet kihozni.

– Mivel érdemes indítani a logisztikai terület digitalizációját?

– Legtöbben a szállítmányozási folyamatok modernizálásával, a fuvaradatok transzparenssé tételével kezdenek, de a raktározás vagy éppen a járművek telephelyen belüli követésének modernizálása is elől szerepel e folyamatban. E feladatokra ugyanúgy lehet helyben telepített vagy felhő alapú megoldást igénybe venni. Utóbbi kifejezett előnye, hogy a szoftvermegoldás havidíjas előfizetés ellenében vehető igénybe, és a rendszer üzemeltetésével sem szükséges foglalkozni

– A költségek megtérülése fontos szempont a befektetéseknél. Milyen megtérüléssel számolhatnak a legújabb IT megoldásokat használó cégek?

– Egyrészt a felhőalapú megoldásoknak köszönhetően a beruházási költségek drasztikusan csökkennek, másrészt az olyan megoldásoknál, mint például az SAP fuvarszervező rendszere 5-15%-os költség-megtakarítás érhető el. A megtérülés másik – nehezebben számszerűsíthető – része a magasabb ügyfélkiszolgálási, ügyfélélmény szint. Ilyen például az, amikor a folyamatok ideje vagy az adminisztrációs feladatok száma lecsökken, bármikor, bárhonnan nyomon követhető, hol tart a küldemény, de természetesen az is, hogy a közreműködő felek az előre jelzett időben kapják kézhez a szállítmányt. Ezekben mind-mind segítenek a legújabb informatikai megoldások.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Maszkviselés: elrettentő bolti bírság jöhet

Emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszeg a kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Adóslista – Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amelynek teljes követelésállománya ugyanakkor egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

Aszály. Az egész országban jár a kárenyhítés

Az ország egész területére aszályhelyzetet hirdetett az agrárminiszter a 2020. kárenyhítési évre - közölte az Agrárminisztérium.

BÉT – Bizonytalan a befektetői hangulat

A közeledő amerikai elnökválasztás miatt bizonytalan maradhat a befektetői hangulat a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is a következő napokban az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője szerint.

Hírek

Maszkviselés: elrettentő bolti bírság jöhet

Emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszeg a kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Óvintézkedések – Svájc elhúzódó covid-válságra számít

Sokáig életben fognak maradni azok az új óvintézkedések, amelyeket szerdán jelent be Svájc a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében - mondta Alain Berset, az alpesi ország egészségügyi minisztere.

A tészta eladási és a covid fertőzöttségi görbéje együtt mozog

A tésztagyártók pandémia válság nagy nyertesei. Németországban különösen megy...

Klímaváltozás. Újabb segélykiáltás Afrikából

Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás, amely egyebek közt szélsőségesebb időjárást, hevesebb esőzést, ugyanakkor súlyos aszályt, forróbb hőmérsékletet és sáskajárást okoz - figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet.

Házi karantén. Megtriplázták a szabályszegők bírságát

Az Országgyűlés több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat. A hatósági házi karantén megsértése miatt kiszabható legmagasabb bírság összegét 50 ezer forintról 150 ezer forintra növelte.

Károlyi Lászlót Szentes Díszpolgárává avatták

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Károlyi László részére Szentes Város Díszpolgára címet adományozott.  

Antarktisz. Vérszívók megjelenése miatt kellett fertőtleníteni

Az Antarktisz turisták által kedvelt György király-szigetén megjelentek a közönséges szúnyogok - jelentette be Alekszandr Klepikov, a déli-sarkvidéki orosz expedíció vezetője.

Szerdától még olcsóbb lesz a benzin

Szerdától bruttó 5 forinttal csökken a 95-ös benzin literenkénti ára, a gázolajé viszont nem változik.

Újra zuhant az olaj ára

Több mint két százalékkal csökkent a kőolaj ára hétfőn reggel azokra az erősödő piaci félelmekre, hogy csökkenhet az energiahordozó iránti kereslet a koronavírussal fertőződöttek számának emelkedése miatt.

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Dél-koreai igen-nem. Vita az oltási kampányról

A dél-koreai orvosi kamara azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Brit aggodalom: idénymunkások nélkül veszélyben a karácsonyi ebéd

Sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatti karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a hagyományos karácsonyi pulykaebéd - közölte a brit baromfitenyésztők üzleti szervezete.

Gazdaság

Adóslista – Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak

Tavaly csaknem 540 milliárd forintot nem tudott behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amelynek teljes követelésállománya ugyanakkor egy év alatt 6,3 százalékkal, 1828 milliárd forintról 1712 milliárd forintra mérséklődött.

Digitális pénzügyek – új védjeggyel a nagyobb bizalomért

Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy Program indul, amelyben a magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkező pénzügyi intézmények, hitelintézetek és biztosítók szerezhetnek minősítést - jelentette be Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára.

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

Koronavírus – Már forog az EU-s SURE kötvény, nagy a túljegyzés

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró (mintegy 6200 milliárd forint) értékben kibocsátotta a koronavírus-járványból adódó munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvények (SURE) első sorozatát - közölte az uniós bizottság.

Bankszövetség – Moratórium és/vagy adósságrendező program

A törlesztési moratórium meghosszabbítása jó megoldás. Aki egy kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, részt vehet bankja adósságrendező programjában - véli a Magyar Bankszövetség elnöke.

Marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom