Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A logisztikában is hódít a digitalizáció

A logisztikában is hódít a digitalizáció

 Növekvő ütemben modernizálnak a hazai logisztikai cégek. A legújabb informatikai megoldások nagyban elősegítik az erőforrások hatékony kihasználását. Az iparág aktuális trendjeiről Szekeres Zoltánt, az SAP digitális ellátási láncért felelős üzletág vezetőjét kérdeztük.

Szekeres Zoltán

– Az SAP egyik legújabb fejlesztése a SAP Logistics Business Network új lehetőségeket kínál a magyar logisztikai cégeknek. Ez egy olyan nyílt, biztonságos felhő alapú hálózat, amely a csatlakozóknak magasfokú együttműködést és átláthatóságot biztosít a szállítmányozásban.

Az integráció mellett lehetővé teszi a szállítmányozási folyamatok teljes körű kezelését az ajánlatkéréstől a számlázásig. A hálózathoz az eladó, a vásárló, a szállító és a szállítmányozó cégeken túl más hálózatok tagjai  – például követési szolgáltatást nyújtó cégek –  is csatlakozhatnak, így minden folyamat hatékonyan, egy platformon, rendszeren keresztül történik.

– Egy nemzetközi piaci jelentés szerint, az új IoT-bevezetések fő hajtóereje az ügyfél-interakciók támogatása lesz. Hogy látja, mi motiválja a hazai cégeket az IoT használatára?

– Már sok hazai cégnél megjelentek a szenzorok, a kamerák, de az adatok gyűjtésén túl eddig még nem volt jellemzően olyan elemzés, amely az üzleti folyamatokat segítette volna. Az új technológiák –mint a gépi tanulás, vagy éppen az IoT – széleskörű hazai elterjedésével a cégek is elgondolkodhatnak azon, hogyan aknázzák ki az ezekben rejlő lehetőségeket. Az egyik jellemző alkalmazási terület a karbantartás, ahol az adott időt/teljesítményt követő, tervezett karbantartásokat egyre nagyobb arányban helyettesítik állapotfüggő szervizeléssel.

Számos vállalat felismerte a technológia adta, új üzleti lehetőségeket, és a termékeikhez prémium szolgáltatásokat alakítanak ki, így például a hagyományos, egyösszegű értékesítési modell mellett a szenzorokkal mért használat alapján árazzák és adják bérbe az eszközeiket. Úgy tapasztalom, egyre nő a hazai cégek nyitottsága a legújabb technológiák fele, ugyanis felismerték, hogy a meglévő erőforrásaikból így tudnak még többet kihozni.

– Mivel érdemes indítani a logisztikai terület digitalizációját?

– Legtöbben a szállítmányozási folyamatok modernizálásával, a fuvaradatok transzparenssé tételével kezdenek, de a raktározás vagy éppen a járművek telephelyen belüli követésének modernizálása is elől szerepel e folyamatban. E feladatokra ugyanúgy lehet helyben telepített vagy felhő alapú megoldást igénybe venni. Utóbbi kifejezett előnye, hogy a szoftvermegoldás havidíjas előfizetés ellenében vehető igénybe, és a rendszer üzemeltetésével sem szükséges foglalkozni

– A költségek megtérülése fontos szempont a befektetéseknél. Milyen megtérüléssel számolhatnak a legújabb IT megoldásokat használó cégek?

– Egyrészt a felhőalapú megoldásoknak köszönhetően a beruházási költségek drasztikusan csökkennek, másrészt az olyan megoldásoknál, mint például az SAP fuvarszervező rendszere 5-15%-os költség-megtakarítás érhető el. A megtérülés másik – nehezebben számszerűsíthető – része a magasabb ügyfélkiszolgálási, ügyfélélmény szint. Ilyen például az, amikor a folyamatok ideje vagy az adminisztrációs feladatok száma lecsökken, bármikor, bárhonnan nyomon követhető, hol tart a küldemény, de természetesen az is, hogy a közreműködő felek az előre jelzett időben kapják kézhez a szállítmányt. Ezekben mind-mind segítenek a legújabb informatikai megoldások.

Friss

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Javított gazdasági előrejelzését a szerbiai nemzeti bank

A szerbiai nemzeti bank (NBS) az eddig becsült 3,5 százalékról 3,6 százalékra emelte a 2019-es szerb gazdasági növekedés várt mértékét novemberi jelentésében  - közölte a belgrádi sajtó.

Drágul az orosz kőolajexport vámja decembertől

Oroszország decembertől emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját, miután az előző hónapban is növelte azt.

“Ezt a jó kis válságot el ne szalasszuk” – Változáskezelés, újratöltve 1.rész

Recesszió közeledik. Ezt állítja a Nemzetközi Valutaalap, az OECD, a Világbank, az Európai Unió, a Világkereskedelmi Szervezet is. A visszaesés tünetei már észlelhetők. Azok a gazdaságok és cégek lesznek (és már ma is azok) a kevésbé sérülékenyek, amelyek időben alkalmazkodnak a változásokhoz. AzÜzlet.hu bő egy éve foglalkozott cikksorozatában a változáskezeléssel és annak kommunikációjával. Most, amikor a vállalati szférának meg kell kezdenie a felkészülést az esetleges negatív változásokra, érdemes felfrissíteni a változásmenedzsment gyakorlatát és technikáit. Dr. Gonda György rovata.

Hírek

Hétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál

Hawaii partjainál, hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal egyes területeken - derül ki egy most nemzetközi tudósokból álló csoport publikált kutatásából.

Halálos szelfi. Újabb áldozatot szedett a thaiföldi vízesés

Szelfizés közben vízesésbe csúszott és meghalt egy francia turista a thaiföldi Ko Szamuj szigetén - közölte a helyi rendőrség.

Közúti ellenőrzés: a téli gumikat is vizsgálják

A téli átállás miatt fokozott ellenőrzést végeznek az autópályákon és a főutakon november 19. és 21. között a hatósági szakemberek.

Még napokig marad az enyhe idő

Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén.

Drágább lesz a balatoni pecázás

Kilenc év után, átlagosan tíz százalékot meghaladó mértékben emelkedik a balatoni horgászjegyek ára - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója Gyenesdiáson.

Egymilliárdot csaltak el gumiabroncsokkal

Egy héten belül két gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó dunántúli bűnbandát leplezett le a NAV. A szervezetek egymástól függetlenül működtek és együttesen több mint egymilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Puskás Aréna: készpénz helyett kártya vagy okostelefon

A Puskás Arénában nem lesz lehetőség készpénzzel fizetni már a pénteki nyitómérkőzésen sem, amikor a magyar labdarúgó-válogatott Uruguay ellen lép pályára.

Hókáosz Ausztriában – áramkimaradás, járhatatlan utak, bezárt üzletek

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Csalók támadják a Tesco vásárlóit

Ismeretlenek a Tesco nevével visszaélve, hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól. 

Ötven éve nem látott árvíz Velencében – ketten meghaltak

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán.

Ökológiai lábnyomot mér a finn mobilapp

A felhasználók által választott közlekedési módok ökológiai lábnyomát méri, a jól teljesítőket pedig virtuális kreditekkel jutalmazza a finnországi Lahtiban kifejlesztett mobilalkalmazás.

Fokozott rendőri ellenőrzés lesz a vonatokon

Szerda reggeltől csütörtök reggelig országszerte fokozott vasúti ellenőrzést tart a rendőrség.
Hirdetés

Gazdaság

Matolcsy: meg kell reformálni az eurót

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint meg kell újítani az európai közös pénzt, az új uniós vezetőknek pedig még van idejük megalkotni az euró reformját tartalmazó Maastricht 2.0 szerződést a következő válság előtt, legkésőbb 2022-ig.

Kriptovalutába fektette ügyfelei pénzét a Novis Biztosító

Szinte szerencsejátéknak tekinthető, hogy a befektetési életbiztosítást kötő ügyfelek pénzét kriptovalutába fektette a Novis Biztosító - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

A kápé ellen csomagot ajánl a Bankszövetség

A Magyar Bankszövetség 22 pontból álló digitalizációs javaslatcsomagot dolgozott ki: digitális fizetési megoldásokkal szorítanák vissza a készpénzhasználatot és csökkentenék a banki működés adminisztrációs költségeit is.

Infláció – MNB: meg kell reformálni a mérési módszert

A Magyar Nemzeti Bank vezetői szerint a fejlett országok jegybankjai közel egy évtizede jelentős erőfeszítéseik ellenére sem képesek elérni inflációs céljaikat. Matolcsy Györgyék tanulmányukban arra jutnak, ideje újragondolni az infláció mérését.

Csökkent az állampapír-állomány szeptemberben

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 90 milliárd forinttal csökkent szeptemberben. A 30 890 milliárd forintnyi összeg 2223 milliárd forinttal nőtt az idei első kilenc hónapban és 2384 milliárd forinttal egy év alatt - derült ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból.

Megduplázzák a bankadót Szlovákiában

Kivezetés helyett megtartják, sőt meg is duplázzák a bankadót Szlovákiában. Az erről szóló törvénymódosítást már jóváhagyta a szlovák kormány.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom