Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A logisztikában is hódít a digitalizáció

A logisztikában is hódít a digitalizáció

 Növekvő ütemben modernizálnak a hazai logisztikai cégek. A legújabb informatikai megoldások nagyban elősegítik az erőforrások hatékony kihasználását. Az iparág aktuális trendjeiről Szekeres Zoltánt, az SAP digitális ellátási láncért felelős üzletág vezetőjét kérdeztük.

Szekeres Zoltán

– Az SAP egyik legújabb fejlesztése a SAP Logistics Business Network új lehetőségeket kínál a magyar logisztikai cégeknek. Ez egy olyan nyílt, biztonságos felhő alapú hálózat, amely a csatlakozóknak magasfokú együttműködést és átláthatóságot biztosít a szállítmányozásban.

Az integráció mellett lehetővé teszi a szállítmányozási folyamatok teljes körű kezelését az ajánlatkéréstől a számlázásig. A hálózathoz az eladó, a vásárló, a szállító és a szállítmányozó cégeken túl más hálózatok tagjai  – például követési szolgáltatást nyújtó cégek –  is csatlakozhatnak, így minden folyamat hatékonyan, egy platformon, rendszeren keresztül történik.

– Egy nemzetközi piaci jelentés szerint, az új IoT-bevezetések fő hajtóereje az ügyfél-interakciók támogatása lesz. Hogy látja, mi motiválja a hazai cégeket az IoT használatára?

– Már sok hazai cégnél megjelentek a szenzorok, a kamerák, de az adatok gyűjtésén túl eddig még nem volt jellemzően olyan elemzés, amely az üzleti folyamatokat segítette volna. Az új technológiák –mint a gépi tanulás, vagy éppen az IoT – széleskörű hazai elterjedésével a cégek is elgondolkodhatnak azon, hogyan aknázzák ki az ezekben rejlő lehetőségeket. Az egyik jellemző alkalmazási terület a karbantartás, ahol az adott időt/teljesítményt követő, tervezett karbantartásokat egyre nagyobb arányban helyettesítik állapotfüggő szervizeléssel.

Számos vállalat felismerte a technológia adta, új üzleti lehetőségeket, és a termékeikhez prémium szolgáltatásokat alakítanak ki, így például a hagyományos, egyösszegű értékesítési modell mellett a szenzorokkal mért használat alapján árazzák és adják bérbe az eszközeiket. Úgy tapasztalom, egyre nő a hazai cégek nyitottsága a legújabb technológiák fele, ugyanis felismerték, hogy a meglévő erőforrásaikból így tudnak még többet kihozni.

– Mivel érdemes indítani a logisztikai terület digitalizációját?

– Legtöbben a szállítmányozási folyamatok modernizálásával, a fuvaradatok transzparenssé tételével kezdenek, de a raktározás vagy éppen a járművek telephelyen belüli követésének modernizálása is elől szerepel e folyamatban. E feladatokra ugyanúgy lehet helyben telepített vagy felhő alapú megoldást igénybe venni. Utóbbi kifejezett előnye, hogy a szoftvermegoldás havidíjas előfizetés ellenében vehető igénybe, és a rendszer üzemeltetésével sem szükséges foglalkozni

– A költségek megtérülése fontos szempont a befektetéseknél. Milyen megtérüléssel számolhatnak a legújabb IT megoldásokat használó cégek?

– Egyrészt a felhőalapú megoldásoknak köszönhetően a beruházási költségek drasztikusan csökkennek, másrészt az olyan megoldásoknál, mint például az SAP fuvarszervező rendszere 5-15%-os költség-megtakarítás érhető el. A megtérülés másik – nehezebben számszerűsíthető – része a magasabb ügyfélkiszolgálási, ügyfélélmény szint. Ilyen például az, amikor a folyamatok ideje vagy az adminisztrációs feladatok száma lecsökken, bármikor, bárhonnan nyomon követhető, hol tart a küldemény, de természetesen az is, hogy a közreműködő felek az előre jelzett időben kapják kézhez a szállítmányt. Ezekben mind-mind segítenek a legújabb informatikai megoldások.

Friss

Sanghaji kapcsolat. Ideológia helyett a gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank már eddig is sokat tett Kína és Magyarország kapcsolatainak erősítéséért, és folyamatosan a magyar-kínai pénzügyi és gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésén dolgozik - mondta Patai Mihály.

Az állam nagy sebességgel hajt az 5G-re

Palkovics László szerint gyorsítja az 5G hálózatok infrastruktúrájának kiépítését az állami szerepvállalás, de egyik fontos feltételként kormánybiztos kinevezését említette az 5G Koalíció (5GK) plenáris ülésén.

Dollár kontra euró – Jön a jen is

Az USA kereskedelmi fegyverként használja a dollárt, ezért az EU az euró világgazdasági súlyának növelésén fáradozik.

Agrárpályázat – támogatás munkaerőköltségekhez

Támogatási konstrukciót dolgozott ki az agrártárca a baromfi- és sertéságazat számára, az ágazat szereplői a munkaerőköltségekhez igényelhetnek egyszeri, alkalmazottanként legfeljebb 200 ezer forint támogatást.

Hírek

Nőt küldene a Holdra a NASA

Női űrhajóst küldene a Holdra a NASA a 2024-es Artemis-misszió keretében. Az asztronauta kilétét illetően máris megkezdődtek a találgatások.

Őrizetbe vették Michel Platinit

A francia rendőrség őrizetbe vette Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét.

Vidékfejlesztési program. A keretösszeg harmadát kiutalták

A vidékfejlesztési program 1275 milliárd forintos keretösszegének több mint harmadát, 435 milliárd forintot már kifizették a pályázóknak - tájékoztatott Nagy István agrárminiszter.

Az ál George Clooney milliókat keresett a fiktív divatmárkán

Évekig tartó Interpol-körözés után elfogtak Thaiföldön egy férfit, aki George Clooney nevével visszaélve csalt ki áldozataitól 2 millió eurót (650 millió forint) egy, a hollywoodi filmsztár nevét viselő divatmárka állítólagos megalapítására.

ÉVOSZ: versenyképes bért kínál a magyar építőipar

Münchenben volt a magyar építőipari szakemberek hazahívó kampányának első állomása, ahol a legnagyobb hazai építőipari cégek konkrét ajánlatokkal igyekeztek hazavonzani a külföldön dolgozó munkaerőt.

Az MKB-nak csengettek a BÉT-en

Annak ellenére kezdődhetett a kereskedés az MKB Bank újonnan bevezetett részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), hogy a  bank elnök-vezérigazgatója szerint nincs igénye a pénzintézetnek tőkebevonásra. Az MKB 100 milliárd forint össznévértékű törzsrész vényeivel a BÉT standard kategóriájában folyhat a kereskedés.

Bankolás. A magyarok fele interneten intézi

Egyre népszerűbbek az online banki szolgáltatások. A magyarok 78 százaléka csak ritkán keresi fel a bankját személyesen, a töbség szerint pedig hamarosan már nem lesz szükség a hagyományos bankok szolgáltatásaira.

4iG: Jászai Gellért az új főrészvényes

Átalakult a 4iG tulajdonosi szerkezete, Jászai Gellért lett az informatikai társaság főrészvényese.

Duplájára drágulhat a meggy

A tavalyi duplájára is nőhet a meggy ára idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt.

BÉT – Már kereskednek az MKB részvényeivel

Elindult a kereskedés az MKB Bank Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén.

Nyitott gyárak hétvégéje: íme a Csepel Művek projekt

A Csepel művek eredeti profilját megtartó vállalkozások mellett a területen egyre több a szórakoztató- és kreatívipari szereplő, így a hétvége programjában szabadulószoba és szobrászműhely látogatásra, de akár DJ képzésre is fel lehet iratkozni.

Hőség – Zivatarokkal ér véget a kánikula

Vasárnap országszerte zivatarokkal ér véget a kánikula. Igaz, még a riasztás is érvényben marad.
Hirdetés

Gazdaság

Sanghaji kapcsolat. Ideológia helyett a gazdaság

A Magyar Nemzeti Bank már eddig is sokat tett Kína és Magyarország kapcsolatainak erősítéséért, és folyamatosan a magyar-kínai pénzügyi és gazdasági együttműködés szorosabbra fűzésén dolgozik - mondta Patai Mihály.

Dollár kontra euró – Jön a jen is

Az USA kereskedelmi fegyverként használja a dollárt, ezért az EU az euró világgazdasági súlyának növelésén fáradozik.

EKB-elnök: lazább monetáris politikára lehet szükség

Elképzelhető a pénzpolitika további lazítása, amennyiben a gazdasági kilátások nem javulnak és alacsony marad az infláció - mondta Mario Draghi.

Sorban zárnak be a hazai bankfiókok

Sokéves mélypontra zsugorodott a hitelintézeti szektor fiókhálózata az első negyedév végére, de az alkalmazottak száma nőtt.

A legnagyobb spanyol bank munkavállalóin spórol

Munkavállalóinak tíz százalékát építi le Spanyolországban a Santander bank a szakszervezetekkel hétfőn aláírt megállapodás alapján. A Santander, amely Spanyolország vezető és egyben piaci tőkeértéke alapján...

Bundesbank: ellenszélbe került a német gazdaság

A második negyedévben enyhén zsugorodik a német gazdaság, kifutnak azok a hatások, amelyek az első negyedévben figyelemre méltóan hozzájárultak a GDP növekedéséhez - írja havi jelentésében a Bundesbank.
Hirdetés
Hirdetés