Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A logisztikában is hódít a digitalizáció

A logisztikában is hódít a digitalizáció

 Növekvő ütemben modernizálnak a hazai logisztikai cégek. A legújabb informatikai megoldások nagyban elősegítik az erőforrások hatékony kihasználását. Az iparág aktuális trendjeiről Szekeres Zoltánt, az SAP digitális ellátási láncért felelős üzletág vezetőjét kérdeztük.

Szekeres Zoltán

– Az SAP egyik legújabb fejlesztése a SAP Logistics Business Network új lehetőségeket kínál a magyar logisztikai cégeknek. Ez egy olyan nyílt, biztonságos felhő alapú hálózat, amely a csatlakozóknak magasfokú együttműködést és átláthatóságot biztosít a szállítmányozásban.

Az integráció mellett lehetővé teszi a szállítmányozási folyamatok teljes körű kezelését az ajánlatkéréstől a számlázásig. A hálózathoz az eladó, a vásárló, a szállító és a szállítmányozó cégeken túl más hálózatok tagjai  – például követési szolgáltatást nyújtó cégek –  is csatlakozhatnak, így minden folyamat hatékonyan, egy platformon, rendszeren keresztül történik.

– Egy nemzetközi piaci jelentés szerint, az új IoT-bevezetések fő hajtóereje az ügyfél-interakciók támogatása lesz. Hogy látja, mi motiválja a hazai cégeket az IoT használatára?

– Már sok hazai cégnél megjelentek a szenzorok, a kamerák, de az adatok gyűjtésén túl eddig még nem volt jellemzően olyan elemzés, amely az üzleti folyamatokat segítette volna. Az új technológiák –mint a gépi tanulás, vagy éppen az IoT – széleskörű hazai elterjedésével a cégek is elgondolkodhatnak azon, hogyan aknázzák ki az ezekben rejlő lehetőségeket. Az egyik jellemző alkalmazási terület a karbantartás, ahol az adott időt/teljesítményt követő, tervezett karbantartásokat egyre nagyobb arányban helyettesítik állapotfüggő szervizeléssel.

Számos vállalat felismerte a technológia adta, új üzleti lehetőségeket, és a termékeikhez prémium szolgáltatásokat alakítanak ki, így például a hagyományos, egyösszegű értékesítési modell mellett a szenzorokkal mért használat alapján árazzák és adják bérbe az eszközeiket. Úgy tapasztalom, egyre nő a hazai cégek nyitottsága a legújabb technológiák fele, ugyanis felismerték, hogy a meglévő erőforrásaikból így tudnak még többet kihozni.

– Mivel érdemes indítani a logisztikai terület digitalizációját?

– Legtöbben a szállítmányozási folyamatok modernizálásával, a fuvaradatok transzparenssé tételével kezdenek, de a raktározás vagy éppen a járművek telephelyen belüli követésének modernizálása is elől szerepel e folyamatban. E feladatokra ugyanúgy lehet helyben telepített vagy felhő alapú megoldást igénybe venni. Utóbbi kifejezett előnye, hogy a szoftvermegoldás havidíjas előfizetés ellenében vehető igénybe, és a rendszer üzemeltetésével sem szükséges foglalkozni

– A költségek megtérülése fontos szempont a befektetéseknél. Milyen megtérüléssel számolhatnak a legújabb IT megoldásokat használó cégek?

– Egyrészt a felhőalapú megoldásoknak köszönhetően a beruházási költségek drasztikusan csökkennek, másrészt az olyan megoldásoknál, mint például az SAP fuvarszervező rendszere 5-15%-os költség-megtakarítás érhető el. A megtérülés másik – nehezebben számszerűsíthető – része a magasabb ügyfélkiszolgálási, ügyfélélmény szint. Ilyen például az, amikor a folyamatok ideje vagy az adminisztrációs feladatok száma lecsökken, bármikor, bárhonnan nyomon követhető, hol tart a küldemény, de természetesen az is, hogy a közreműködő felek az előre jelzett időben kapják kézhez a szállítmányt. Ezekben mind-mind segítenek a legújabb informatikai megoldások.

Friss

Fel a felhőbe – új vállalatirányítási rendszerrel

A vállalatirányítási rendszerekre is kihatással van a hazai felhőinformatikai piac dinamikus bővülése. A rendszerek cseréjénél ugyanis több mint érdemes megfontolni az üzleti folyamatok felhőbe költöztetését. A folyamatról Balogh Pétert, az SAP Hungary szakértőjét kérdeztük.  

Borteszt: Irsai Olivérek – van, amelyik csak névrokon

Harsány muskotályos illatával az Irsai Olivér a nyár egyik kedvenc bora. A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület* tesztelői 23 félét kóstoltak meg, és állítottak rangsorba. Érzékszervi vizsgálatukból kitűnt, számos Irsai Olivér elvesztette fajtajellegét, inkább csak névrokona társainak. Azaz csalódást okozhat a könnyed, de ízdús borok kedvelőinek.  Íme az eredmény. (Táblázat a cikk végén)

Újabb állami ingatlanok árverése

Újabb befektetési célú ingatlanokat tartalmazó, nagy értékű ingatlancsomagokat hirdetett meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt..

Kajszi lett a legpálinka – Márton mester életműdíja

A valószínűség számítás módszerét is alkalmazta az "Agrárminisztérium Pálinkája 2019" címmel jutalmazott pálinkafőző mester, Márton János, aki "Pálinka Életműdíj" elismerést is átvehetett nemrégiben.

Hírek

Földrengés rázta meg Athént

Rövid ideig tartó földrengés rázta meg pénteken kora délután Athén környékét - közölte az euromediterrán szeizmológiai központ.

Hőhullám. Itthon perzsel, nyugaton majd éget is

A jövő héten ismét hőhullám éri el Nyugat-Európát. Itthon a hét közepétől számíthatunk 30 fok feletti hőségre.

Vietnám. Oroszok vizsgálták a bebalzsamozott vezetőt

Közel ötven évvel a halála után orosz és vietnámi szakértők vizsgálták meg az egykori kommunista vezető, Ho Si Minh bebalzsamozott testét.

Pályázatírók hoztak milliárdokat a bűnbandának

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, akik 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg.

Kiotói gyújtogatás. Ellopták a novelláját – harminchárom halott

Ellopták a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült - írta pénteken a japán sajtó.

Összefirkálták Prága jelképét

Feltételes szabadságvesztésre és pénzbírságra ítélték, továbbá ideiglenesen kitiltották Csehországból azt a két német turistát, akik graffitit fújtak a prágai Károly híd egyik pillérére.

Energiaitalok. Veszélyesek, de isszák

Évről évre jobban fogynak a cukros energiaitalok. Különösen a fiatalok körében népszerűek, noha túlzott fogyasztásuk komoly veszélyekkel jár.

Olimpiai felkészülés – Japán halálos vírusokat vizsgál

Ebolavírus-törzseket és négy másik halálos betegség vírusát importálja kutatási célokra Japán, hogy diagnosztikai eljárást dolgozzanak ki a jövő évi tokiói olimpiára és paralimpiára való felkészülés jegyében - jelentette be hétfőn a japán egészségügyi minisztérium.

Gyújtogatás. Sokan meghaltak a japán filmstúdióban

Harmincra emelkedett azoknak az áldozatoknak a száma, akik meghaltak...

Új kikötőépületet kap Szeged

Negyvennyolc férőhelyes kishajókikötőt alakítanak ki a Tiszán Szeged belvárosában, a beruházás a Partfürdő 300 millió forintból megvalósuló fejlesztésének része - közölte a város gazdasági alpolgármestere csütörtökön.

Falusi csok – fővárosi árak a vonzóbb településeken

Fővárosi lakásárak jellemzők azokon a településeken, ahol a legnagyobb az érdeklődés a falusi csok iránt.

Németország: mindenkit be kell oltani

Kötelező lesz a kanyaró elleni védőoltás Németországban, miután a kormány szerdai ülésén jóváhagyta az erre vonatkozó törvényjavaslatot - jelentette az ARD német közszolgálati televízió.
Hirdetés

Gazdaság

A G7-ek a facebookos valutáról

A G7-ek pénzügyminiszterei szerint destabilizációs veszélyt jelent a nemzeti devizákra és több más kockázatot is rejt a Facebook tervezett kriptovalutája, a Libra.

Szaúd-Arábia. Magyar segítséggel hajtanák be az áfát

Az áfacsalás elleni magyar találmányokat tanulmányozták a szaúd-arábiai adóhivatal vezetői Budapesten. A közel-keleti országban tavaly vezették be az általános forgalmi adót.

Hatvanmillió eurórért vesz OTP-kötvényeket az EBRD

Az OTP 500 millió eurós kibocsátásából 60 millió euró értékben vásárol kötvényeket az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).

Újra felragyoghat az arany

Év eleje óta szűk sávban mozog az arany árfolyama, jelenleg unciája 1415 dollárt ér, de hónapokon belül egészen 1600 dollárig drágulhat.

Lemondott az IMF éléről Christine Lagarde

Benyújtotta lemondását Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, mert az Európai Unió tagállamainak állam-, és kormányfői őt jelölték az Európai Központi Bank élére.

Tovább apadt a befektetési alapok vagyona

Júniusban 2,2 százalékkal, 137 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, a hónap végén a BAMOSZ-tagok együttesen 6213 milliárd forintot kezeltek - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).
Hirdetés
Hirdetés