Hirdetés
Kezdőlap Tech A Microsoft rájött, hogy lépni kell: nagy frissítés érkezett a Windows 11-re
No menu items!

A Microsoft rájött, hogy lépni kell: nagy frissítés érkezett a Windows 11-re

Illusztráció: Bigstock

A Microsoft kiadta a Windows 11 operációs rendszeréhez készült első nagyobb frissítést. Az ingyenes update telepítésével a PC-k kezelhetőbbé, kényelmesebbé, biztonságosabbá és talán még zöldebbé is válhatnak.

Az elmúlt évtizedben a Microsoft diverzifikálta üzletágát az Azure nyilvános felhőszolgáltatás bővítésével és olyan platformok felvásárlásával, mint például a LinkedIn üzleti közösségi hálózat. De a Windows még mindig a vállalat bevételének 12%-át termeli.

A frissítésekkel a Microsoft bizonyítja, hogy nem mondott le a Windows modernizálásáról, amely az 1980-as évekből származik, és népszerűbb, mint bármely más személyi számítógépes operációs rendszer. A vállalat azonban évente csak egy nagyobb frissítést szállít a Windowshoz. Kivétel ez alól a Windows 11 elődje, a Windows 10, amelyre évente két update jön.

A munkánk sosem ér véget, hogy a Windows fejlődjön és alkalmazkodjon önökhöz” – írta Panos Panay, a Microsoft termékfőnöke a változásokról szóló blogbejegyzésében.

A Windows verziók közül továbbra is a Windows 10 a legnépszerűbb, mintegy 72%-os részesedéssel a StatCounter magáncég által gyűjtött adatok szerint. Ennek az operációs rendszernek a támogatása 2025-ben ér véget, és sok vállalkozás még mindig erre támaszkodik PC-állománya esetében. A 2021 októberében először kiadott Windows 11 azonban egyre népszerűbb, részesedése augusztusban 13% volt, szemben a januári 2,6%-kal.

A Windows 11 2022 Update, ahogy az új változatot nevezik, videoszerkesztő programot, a Start menü új testreszabási lehetőségeit és további androidos alkalmazásokhoz való hozzáférést tartalmaz. A CNBC összegyűjtött néhányat a legnagyobb változások közül:

A Start menü változásai. A felhaszbálók már tudnak appokat kitűzni a Start menübe, amely ezentúl a képernyő közepén jelenik meg. Mostantól lehetőség nyílik alkalmazásokból álló mappát létrehozni ebben a Start menüben, az egyik alkalmazás ikonjának a másikra történő ráhúzásával. Emellett az alkalmazások rácsának sűrűsége is változhat a Start menüben. A Beállítások alkalmazás Start részében a “Több kitűző” feliratú gombra lehet kattintani. Alternatívaként a “További ajánlások” gombra kattintva további javasolt fájlokat láthat a Start menüben.

Az ablakok rendszerezésének új módja. A Windows 11 egy olyan módszerrel érkezett, amellyel az ablakok rendezetten rendezhetők a képernyőn. Az új frissítés ennél tovább megy. Ahelyett, hogy egy ablak maximalizálás gombja fölé kelljen mozgatni a Microsoft által Snap Layout opciónak nevezett lehetőségek megjelenítéséhez, az ablakot a képernyő tetejére lehet majd húzni, majd a képernyőn megjelenő zónára dobni. Ezután további ablakokat helyezhet el más zónákban. Ez a funkció mostantól érintőképernyővel is működik.

Új videószerkesztő alkalmazás. Egy évvel ezelőtt a Microsoft felvásárolta a Clipchamp nevű startupot, amely egy videószerkesztő alkalmazást készített. Mostantól ez előre telepítve van a Windowsban. Az ingyenes verzió lehetővé teszi a videók forgatását és vágását, egy sor szűrő alkalmazását, stock képek és videók rajzolását, valamint a vízjelek nélküli exportálást.

Energiatakarékosság. A Windows Update, az operációs rendszer frissítéseinek letöltésére és telepítésére szolgáló eszköz akkor tervezheti a frissítések telepítését, amikor a helyi közművek alacsonyabb kibocsátású energiaforrásokra támaszkodnak. A funkció használatához a számítógépet be kell dugni, be kell kapcsolni és csatlakoztatni kell az internethez, valamint rendelkeznie kell a terület szén-dioxid-intenzitására vonatkozó információkkal. A Microsoft közölte, hogy frissítette az “Alvó” és a “Képernyő ki” üzemmódok alapértelmezett energiaellátási beállítását is, amely csökkenti a kibocsátást, amikor a PC-k nem csinálnak semmit.

Kibővített Android-alkalmazás-hozzáférés. A Windows 11 egyik legjelentősebb funkciója az Android-alkalmazások futtatásának képessége, köszönhetően az Amazon Appstore beépítésének. Ez már 31 országban érhető el, több mint 20 ezer Android-alkalmazással. A Microsoft az appok jobb grafikai megjelenítését ígéri.

Ne nyissa meg azt az alkalmazást! A Smart App Control nevű funkció automatikusan megakadályozhatja, hogy megnyissunk egy nem biztonságos alkalmazást vagy fájlt. A funkciót kikapcsolhatja, de a Microsoft lebeszéli erről, és a Windows újratelepítése nélkül nem tudja majd újra engedélyezni.

Jobb grafika a régebbi játékokhoz. A grafikai javulás a régebbi DirectX 10 vagy DirectX 11 alkalmazásprogramozási interfészekre támaszkodó és nem teljes képernyős módban futó játékok esetében is megjelenik. Ez magában foglalja a változó frissítési sebességet, ami azt eredményezheti, hogy a magasabb frissítési sebességgel rendelkező eszközökön másodpercenként több új kép jelenik meg.

Jobb videohívások a fejlett PC-kkel. Egyes új PC-k mesterséges intelligenciával ellátott chipekkel vannak felszerelve, és ha ön rendelkezik ilyennel, a Windows 11 képes lesz arra, hogy a videohívások során eltávolítsa a háttérzajt, a kamera kövesse önt, amikor a hívás során mozog, és úgy változtassa meg a videótovábbítást, hogy úgy tűnjön, mintha a hívás során szemkontaktust létesítene másokkal.

Jobb keresés. Amikor a tálcán található keresőmezőben keres alkalmazásokat és beállításokat, a találatok gyorsabban és pontosabban jelennek meg.

Zárt felirat mindenre. Az emberek egyre gyakrabban kapcsolják be a zárt feliratokat, amikor videókat néznek, és a Windows új, Live Captions nevű hozzáférhetőségi funkciója lehetővé teszi ezt bármely alkalmazásban lévő hang vagy videó esetében.

Hangparancsok. Egy másik akadálymentesítési funkció, a Voice Access (hangvezérlés) lehetővé teszi, hogy a számítógépet beszéddel irányítsa. Néha ez egyszerűbb módja lehet a navigációnak, mint a billentyűzettel gépelés vagy az egérrel való kattintás.

Több hangvezérlési lehetőség. Nem mindenkinek tetszett a Windows Narrator hozzáférhetőségi funkciójában a képernyőn megjelenő szöveget felolvasó hang, ezért a Microsoft most három természetes hangzású, mesterséges intelligenciára épülő hangot kínál.

A frissítés beszerzése

A Windows 11-et futtatók úgy telepíthetik az új frissítést, hogy megnyitják a Beállítások alkalmazást, a Windows frissítésre navigálnak, és a “Frissítések keresése” feliratú gombra kattintanak. A Windows 10-et használók a PC Health Check alkalmazással ellenőrizhetik, hogy a számítógépük képes-e a Windows 11 futtatására, és a Windows Update megmutatja, hogy jogosultak-e a Windows 11 2022 Update, azaz a Windows 11 22H2-es verziójának frissítésére.

Nem minden olyan Windows-funkció lesz azonnal elérhető, amelyhez a korai alkalmazók a Microsoft Windows Insider programján keresztül jutottak hozzá. A File Explorerben több mappa lapként való megtekintésének lehetősége – amely funkció az Apple
MacOS 2013-ban jelent meg – várhatóan októberben érkezik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Januárban csökkentek a globális élelmiszerárak

Csökkentek az élelmiszerek világpiaci árai januárban decemberhez képest - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kormányszóvivő: nincs kibúvó az árstopszabályok alól

Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

A zöld hidrogén helyett lehet, hogy a rózsaszín lesz a nyerő?

Az elmúlt években Elon Musktól Ursula von der Leyenig számos nagynevű személyiség beszélt arról, hogy a hidrogén milyen szerepet játszhat - vagy nem játszhat - a bolygó fenntarthatóbb jövő felé való elmozdulásában. És bár a legnagyobb felhajtás a zöld hidrogén körül van, az atomenergiával előállított rózsaszín hidrogénnek is hatalmas szerepe lehet a jövőben.

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Hírek

Változások az egységes kérelemnél: több mint százezer gazdálkodó érintett

Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt közel 110 ezer gazdálkodónak meg kell újítani az egységes kérelmek benyújtásához szükséges meghatalmazásokat - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Új felsővezetőket választottak a Vodafone élére

A Vodafone Magyarország Zrt. igazgatósága Blénessy Lászlót, a 4iG csoport üzleti folyamataiért felelős általános vezérigazgató-helyettesét választotta meg új vezérigazgatónak, és változott a vezérigazgató-helyettesek személye is a nemrég felvásárolt telekommunikációs cégnél - közölte a 4iG távközlési és informatikai vállalat.

Műszakiztató kormánytisztviselőket gyanúsítanak korrupcióval

Őrizetbe vettek nyolc kormánytisztviselőt, akik a gyanú szerint vesztegetési pénzt fogadtak el egy műszakivizsga-állomáson az ügyfelektől - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

Kazah olaj jöhet a Barátság vezetéken

A Transznyefyt készen áll arra, hogy februárban megkezdje 20 ezer tonna kazah olaj tranzitját Németországba a Barátság vezetéken keresztül - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a vállalatra hivatkozva.

Pénteken nagyot csökken a gázolaj ára – olcsóbb lesz a benzin is

Péntektől a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 5 forinttal, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz alacsonyabb, így várhatóan a kiskereskedelmi árak is hasonló mértékben csökkennek.

Lezárult a Vodafone felvásárlása, a magyar állam is tulajdont szerzett

Sikeresen zárult a Vodafone Magyarország felvásárlása, a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

Gazdaság

Magyarországra is befutott a hitelkártya alternatívája – minden előnyével és hátrányával

Néhány éve indult el a "vásárolj most, fizess később", azaz Buy Now Pay Later (BNPL) pénzügyi szolgáltatás az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában, ma már több mint 30 országban, többek között Magyarországon is van ilyen fizetési lehetőség a piacon - hívta fel a figyelmet a Deloitte könyvvizsgáló.

Változások jönnek a lakásbiztosítási piacon

A kormány február 1-jei ülésén elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) javaslatát és a lakásbiztosítások szabályozásának átalakításáról döntött, a vonatkozó jogszabály a Magyar Közlönyben kihirdetésre került - közölte a tárca.

Zöld lámpát kapott az OTP – piacvezető lesz Szlovéniában

Az OTP Bank megkapta a Nova KBM szlovén pénzintézet megvásárlásának lezárásához szükséges utolsó engedélyt a helyi versenyvédelmi hatóságtól - közölte a magyar bankcsoport.

Hatalmas a tolongás a kormány új hitelprogramja körül

A kereskedelmi bankok kivétel nélkül részt akarnak venni a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban (BGH). A Gazdaságfejlesztési Minisztérium alig egy hete bejelentett programja még el sem indult, de már sorban állnak a cégek az olcsó hitelért - írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom