Hirdetés
Kezdőlap Tech A Microsoft rájött, hogy lépni kell: nagy frissítés érkezett a Windows 11-re
No menu items!

A Microsoft rájött, hogy lépni kell: nagy frissítés érkezett a Windows 11-re

Illusztráció: Bigstock

A Microsoft kiadta a Windows 11 operációs rendszeréhez készült első nagyobb frissítést. Az ingyenes update telepítésével a PC-k kezelhetőbbé, kényelmesebbé, biztonságosabbá és talán még zöldebbé is válhatnak.

Az elmúlt évtizedben a Microsoft diverzifikálta üzletágát az Azure nyilvános felhőszolgáltatás bővítésével és olyan platformok felvásárlásával, mint például a LinkedIn üzleti közösségi hálózat. De a Windows még mindig a vállalat bevételének 12%-át termeli.

A frissítésekkel a Microsoft bizonyítja, hogy nem mondott le a Windows modernizálásáról, amely az 1980-as évekből származik, és népszerűbb, mint bármely más személyi számítógépes operációs rendszer. A vállalat azonban évente csak egy nagyobb frissítést szállít a Windowshoz. Kivétel ez alól a Windows 11 elődje, a Windows 10, amelyre évente két update jön.

A munkánk sosem ér véget, hogy a Windows fejlődjön és alkalmazkodjon önökhöz” – írta Panos Panay, a Microsoft termékfőnöke a változásokról szóló blogbejegyzésében.

A Windows verziók közül továbbra is a Windows 10 a legnépszerűbb, mintegy 72%-os részesedéssel a StatCounter magáncég által gyűjtött adatok szerint. Ennek az operációs rendszernek a támogatása 2025-ben ér véget, és sok vállalkozás még mindig erre támaszkodik PC-állománya esetében. A 2021 októberében először kiadott Windows 11 azonban egyre népszerűbb, részesedése augusztusban 13% volt, szemben a januári 2,6%-kal.

A Windows 11 2022 Update, ahogy az új változatot nevezik, videoszerkesztő programot, a Start menü új testreszabási lehetőségeit és további androidos alkalmazásokhoz való hozzáférést tartalmaz. A CNBC összegyűjtött néhányat a legnagyobb változások közül:

A Start menü változásai. A felhaszbálók már tudnak appokat kitűzni a Start menübe, amely ezentúl a képernyő közepén jelenik meg. Mostantól lehetőség nyílik alkalmazásokból álló mappát létrehozni ebben a Start menüben, az egyik alkalmazás ikonjának a másikra történő ráhúzásával. Emellett az alkalmazások rácsának sűrűsége is változhat a Start menüben. A Beállítások alkalmazás Start részében a “Több kitűző” feliratú gombra lehet kattintani. Alternatívaként a “További ajánlások” gombra kattintva további javasolt fájlokat láthat a Start menüben.

Az ablakok rendszerezésének új módja. A Windows 11 egy olyan módszerrel érkezett, amellyel az ablakok rendezetten rendezhetők a képernyőn. Az új frissítés ennél tovább megy. Ahelyett, hogy egy ablak maximalizálás gombja fölé kelljen mozgatni a Microsoft által Snap Layout opciónak nevezett lehetőségek megjelenítéséhez, az ablakot a képernyő tetejére lehet majd húzni, majd a képernyőn megjelenő zónára dobni. Ezután további ablakokat helyezhet el más zónákban. Ez a funkció mostantól érintőképernyővel is működik.

Új videószerkesztő alkalmazás. Egy évvel ezelőtt a Microsoft felvásárolta a Clipchamp nevű startupot, amely egy videószerkesztő alkalmazást készített. Mostantól ez előre telepítve van a Windowsban. Az ingyenes verzió lehetővé teszi a videók forgatását és vágását, egy sor szűrő alkalmazását, stock képek és videók rajzolását, valamint a vízjelek nélküli exportálást.

Energiatakarékosság. A Windows Update, az operációs rendszer frissítéseinek letöltésére és telepítésére szolgáló eszköz akkor tervezheti a frissítések telepítését, amikor a helyi közművek alacsonyabb kibocsátású energiaforrásokra támaszkodnak. A funkció használatához a számítógépet be kell dugni, be kell kapcsolni és csatlakoztatni kell az internethez, valamint rendelkeznie kell a terület szén-dioxid-intenzitására vonatkozó információkkal. A Microsoft közölte, hogy frissítette az “Alvó” és a “Képernyő ki” üzemmódok alapértelmezett energiaellátási beállítását is, amely csökkenti a kibocsátást, amikor a PC-k nem csinálnak semmit.

Kibővített Android-alkalmazás-hozzáférés. A Windows 11 egyik legjelentősebb funkciója az Android-alkalmazások futtatásának képessége, köszönhetően az Amazon Appstore beépítésének. Ez már 31 országban érhető el, több mint 20 ezer Android-alkalmazással. A Microsoft az appok jobb grafikai megjelenítését ígéri.

Ne nyissa meg azt az alkalmazást! A Smart App Control nevű funkció automatikusan megakadályozhatja, hogy megnyissunk egy nem biztonságos alkalmazást vagy fájlt. A funkciót kikapcsolhatja, de a Microsoft lebeszéli erről, és a Windows újratelepítése nélkül nem tudja majd újra engedélyezni.

Jobb grafika a régebbi játékokhoz. A grafikai javulás a régebbi DirectX 10 vagy DirectX 11 alkalmazásprogramozási interfészekre támaszkodó és nem teljes képernyős módban futó játékok esetében is megjelenik. Ez magában foglalja a változó frissítési sebességet, ami azt eredményezheti, hogy a magasabb frissítési sebességgel rendelkező eszközökön másodpercenként több új kép jelenik meg.

Jobb videohívások a fejlett PC-kkel. Egyes új PC-k mesterséges intelligenciával ellátott chipekkel vannak felszerelve, és ha ön rendelkezik ilyennel, a Windows 11 képes lesz arra, hogy a videohívások során eltávolítsa a háttérzajt, a kamera kövesse önt, amikor a hívás során mozog, és úgy változtassa meg a videótovábbítást, hogy úgy tűnjön, mintha a hívás során szemkontaktust létesítene másokkal.

Jobb keresés. Amikor a tálcán található keresőmezőben keres alkalmazásokat és beállításokat, a találatok gyorsabban és pontosabban jelennek meg.

Zárt felirat mindenre. Az emberek egyre gyakrabban kapcsolják be a zárt feliratokat, amikor videókat néznek, és a Windows új, Live Captions nevű hozzáférhetőségi funkciója lehetővé teszi ezt bármely alkalmazásban lévő hang vagy videó esetében.

Hangparancsok. Egy másik akadálymentesítési funkció, a Voice Access (hangvezérlés) lehetővé teszi, hogy a számítógépet beszéddel irányítsa. Néha ez egyszerűbb módja lehet a navigációnak, mint a billentyűzettel gépelés vagy az egérrel való kattintás.

Több hangvezérlési lehetőség. Nem mindenkinek tetszett a Windows Narrator hozzáférhetőségi funkciójában a képernyőn megjelenő szöveget felolvasó hang, ezért a Microsoft most három természetes hangzású, mesterséges intelligenciára épülő hangot kínál.

A frissítés beszerzése

A Windows 11-et futtatók úgy telepíthetik az új frissítést, hogy megnyitják a Beállítások alkalmazást, a Windows frissítésre navigálnak, és a “Frissítések keresése” feliratú gombra kattintanak. A Windows 10-et használók a PC Health Check alkalmazással ellenőrizhetik, hogy a számítógépük képes-e a Windows 11 futtatására, és a Windows Update megmutatja, hogy jogosultak-e a Windows 11 2022 Update, azaz a Windows 11 22H2-es verziójának frissítésére.

Nem minden olyan Windows-funkció lesz azonnal elérhető, amelyhez a korai alkalmazók a Microsoft Windows Insider programján keresztül jutottak hozzá. A File Explorerben több mappa lapként való megtekintésének lehetősége – amely funkció az Apple
MacOS 2013-ban jelent meg – várhatóan októberben érkezik.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Németország: 200 milliárd eurós tehercsökkentési program

Kétszázmilliárd eurós kerettel támogatási programot indít a német kormány az energia drágulásának ellensúlyozására - jelentették be Berlinben.

A vártnál is rosszabb a gazdasági hangulat az eurózónában

A vártnál nagyobb mértékben romlott és két éves mélypontot ért el a gazdasági hangulat szeptemberben az euróövezetben - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) jelentéséből.

MNB: az infláció a jövő év elejétől lassulni kezd

Az infláció üteme ez év végéig, döntően szeptemberben tovább emelkedik a monetáris politika hatókörén kívüli tényezők miatt, utána jövő év elejétől lassulás várható, a dezinflációs hatások 2023 második felében erősödnek - mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági előrejelzés és elemzés igazgatóság igazgatója a jegybank Inflációs jelentését bemutatva.

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Hírek

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gyengült a forint a kamatemelési ciklus leállításának jegybanki bejelentésére

Gyengült a forint a Magyar Nemzeti Banknak arra a...

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Magyar Pálos Rend Első Remete Szent Pál Rendje és a Pilisi Pálos Utak projektben vele együttműködő Pilisi Parkerdő Zrt. egyik kiemelt közös célja volt a környezettudatos és természetközpontú gondolkodásmód kialakítása, annak népszerűsítése, a köztudatban való elmélyítése a pálos kulturális emlékek, valamint a Pilis felbecsülhetetlen természeti értékei által nyújtott élményeken keresztül.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom