Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban A Putyin-féle információs buborék tragikus végeredménye
No menu items!

A Putyin-féle információs buborék tragikus végeredménye

Vlagyimir Putyin. Fotó: Bigstock

“Mariupolt három nap alatt elfoglalni, Kijevet öt nap alatt”: egy kutatás nyomon követi, mekkora a harag az orosz hírszerző szolgálatokban azokra a kollégákra, akik engedték, hogy Putyin konform információkkal menjen bele az ukrán háborúba.

Amikor egy napon megírják az ukrajnai háború történetét, valószínűleg nagy teret kap majd a február 24-i inváziót megelőző moszkvai számítási hibákról szóló beszámoló. Már az orosz újságírók is megpróbálják ezt a szempontot megvilágítani – igaz külföldről, mert otthon lehetetlenné vált a munkájuk. Vlagyimir Putyin elnök biztos volt a győzelemben – idézi Roman Anin, a Vashnyje Istorii (Fontos történetek) oknyomozó portál egyik beszélgetőpartnerét a napokban közzétett kutatásában-, “mert 2008-ban egy hét alatt végeztünk Grúziával, 2014-ben lövés nélkül vettük el a Krímet és Szíriában is elég könnyen boldogultunk. Aztán 2022-ben mindenki arról számolt be, hogy úgymond virággal várnak minket Ukrajnában. Így hát munkához láttak.”

Anin korábban a “Novaja Gazeta” számára végzett kutatásokat, saját projektje 2020 óta létezik. 2021 augusztusa óta őt és több kollégáját, valamint a “Vashnye Istorii” Lettországban bejegyzett szerkesztőségi társaságát “külföldi ügynöknek” tekintik Oroszországban, és a médiumot március eleje óta “nemkívánatos szervezetnek” is minősítik. Ez de facto tevékenységi tilalmat jelent, mivel minden együttműködés vagy együttműködés súlyos szankciók mellett tilos. Ráadásul az Istories.media honlapot most blokkolják Oroszországban a háborúról szóló állítólagos félretájékoztatás miatt.

Annál is inkább figyelemre méltó, hogy Anin és munkatársai mintegy tíz, a titkosszolgálatokban és Putyin apparátusában dolgozó forrással tudtak beszélni az elnök döntéséről – mondja a “Vashnyje Istorii” főszerkesztője – aki maga már nincs Oroszországban – a FAZ-nak. A beszélgetőpartnerek mindannyian “nagyon dühösek” voltak a történtek, az akció “ostobasága” és “szakmaiatlansága” miatt.

Hogyan hat az új autó átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Minden, amit a cégautóhasználat személyi jövedelemadó vonzatairól tudni kell. Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15-én. Részletek és további információ: itt található.   

“Putyin, a legkevésbé tájékozott ember”

Anin szerint minden forrás egyetértett abban, hogy az orosz vezetés abból indult ki, hogy saját hadserege nem fog komoly ellenállásba ütközni Ukrajnában. “A feladatot így adták meg: Mariupolt három nap alatt, Kijevet öt nap alatt” – mondta egy hírszerző tiszt. Úgy tűnik, az ukrajnai gyors katonai sikerek után arra számítottak, hogy a különleges rendőrség és a Nemzeti Gárda egységeivel lépnek fel a megmaradt elégedetlenkedők ellen. A mobil letartóztató buszok, amelyeket mindenki ismer, aki valaha is látott illegális tüntetést Oroszországban, már ott voltak. “Ugye láttad a képeket a kiégett fogdabuszokról? Tényleg azt hitték, hogy mindent gyorsan elfoglalnak, majd gumibotokkal szétoszlatják a tömeget” – idézi az Anin a különleges erők egyik tisztjét. Az Ukrajna lerohanásáról szóló döntést Putyin hozta meg, mint “a legkevésbé tájékozott ember, aki ilyen döntést hozhat”.

Oroszország elnöke csak “szűk kört” látott, ha egyáltalán látott a covid-járványban, jelentette egy Kreml-tisztviselő. Ez nagyon megnehezítette a munkát. Putyin elszigeteltségében, mondta Anin, szinte lehetetlenné vált, hogy az elnök elé olyan alternatív álláspontokat vigyenek, amelyek nem esnek egybe a titkosszolgálatokéval. Ezért Putyin elsősorban az úgynevezett Ötödik Szolgálatra támaszkodott, amely az FSZB titkosszolgálaton belül az “operatív információkért és nemzetközi kapcsolatokért” felelős. Erről egyes orosz médiumok, elsősorban Andrej Szoldatov és Irina Borogan hírszerzési szakértők számoltak be nem sokkal a támadás után, hozzátéve, hogy az Ötödik Szolgálat vezetője, Szergej Besseda házi őrizetbe, majd később előzetes letartóztatásba került, mert az Ukrajnával kapcsolatos információik félrevezetőnek bizonyultak.

Az Anin forrásai azonban tagadták, hogy Besseda ellen bármilyen intézkedést tettek volna. “Érinthetetlennek” tartják – mondta a titkosszolgálati ügynök egyik ismerőse. A F.A.Z.-nak adott interjújában Anin hangsúlyozta, hogy Bessedát április végén egy moszkvai temetésen látták, és továbbra is aláírta a dokumentumokat. Az újságíró azonban azt írja, hogy az FSZB-ben sokan vannak, akik “e szolgálatból származó kollégáik vérére áhítoznak”. A kutatás idézi az FSZB egy volt alkalmazottját, aki szerint az ötödik szolgálat “fantáziált” például arról, hogy Ukrajna régiói azonnal “Oroszországba menekülnek”, ha erre lehetőség adódik. Az egyik forrás szerint minden bizalmukat Viktor Janukovics elnökbe vetették, aki a 2014-es Majdan-forradalom után Oroszországba menekült, és nem vették észre, hogy “2013-tól kezdve szinte egész Ukrajna gyűlölte őt”.

Mindazonáltal az Oroszországba menekült tisztviselők, a biztonsági erők és a Janukovics környezetéhez tartozó üzletemberek lettek a fő informátorok, akikre az FSZB az ukrajnai helyzet megítélését alapozta – mondta a forrás. Egy volt FSZB-alkalmazott leírta Aninnak, hogy ezek az emberek abban voltak érdekeltek, hogy eltúlozzák a saját – és így Oroszország – ukrajnai helyzetüket, hogy tovább részesüljenek az orosz állami pénzekből, “és Besseda boldogan vitte mindezt az információt a csúcsra”. Valóban, 2014 tavasza óta Moszkvában számos száműzött ukránnal lehetett találkozni, akiket nyilvánvalóan az orosz állami struktúrák tartottak jól, és cserébe az emberi jogok “kijevi rezsim általi megsértéséről” és az “ukrajnai fasizmusról” tartottak előadást. Most már világos, hogy ezek a torzképek hogyan alakították nemcsak az állami médiát, hanem nyilvánvalóan a hírszerzési jelentéseket is, nem hagyva teret a valós ukrajnai fejleményeknek, amelyek csak a krími annexió és Putyin Donbasszban folytatott titkos háborúja következtében váltak egyre önállótlanabbá.

Putyin “Versailles-szindrómája” széles körben elterjedt

Anin szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a hírszerző szolgálatok csak olyan információkat adnak át, amelyek beleillenek a vezetés világképébe. Putyin ezt többször is világossá tette beszédekben és cikkekben, amelyekben tagadta Ukrajna Oroszországtól való függetlenségét, és a szomszédos országot a nyugati hatalmak “oroszellenes” projektjének állította be. Anin szerint a Putyin generációjához tartozó vezető hírszerző tisztek osztják a “Versailles-szindrómát”, amely szerint a Szovjetunió vége a “20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája”. Az “iszonyatos geopolitikai vereségért való bosszúállás” igénye “az olajárakkal együtt nőtt” – mondja Anin.

A megfelelő nézeteket nyilvánvalóan bele kellett foglalni a Putyin számára készített jelentésekbe. “Azt kell jelentened, amit a vezetés hallani akar, különben nem jutsz sehova a szolgálatban” – idézi Anin egy FSZB-s férfit. “Különben még problémák is lehetnek.” Ez a káderek “negatív szelekciójához” vezetett – írja az újságíró. Beszélgetőpartnerei “végrehajtó debileknek” nevezték a feltörekvőket, akik viszont a saját fajtájukat támogatták. Ráadásul a “megerősítési torzítás” – az a tendencia, hogy az információkat úgy választjuk ki, állapítjuk meg és értelmezzük, hogy azok megfeleljenek a saját elvárásainknak – a rendszer belső korrekciós mechanizmusainak aláásásához vezetett. Elméletileg Putyint az FSZB mellett a külföldi hírszerző szolgálatnak (SWR) is tájékoztatnia kellene. De konfliktus esetén, amikor az információk ellentmondanak egymásnak, az embernek a saját információit a felettesei kívánságának megfelelően kell megváltoztatnia – mondta egy volt FSZB-alkalmazott.

Hogyan hat az új autó átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Minden, amit a cégautóhasználat személyi jövedelemadó vonzatairól tudni kell. Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15-én. Részletek és további információ: itt található.   

Anin elmondta az FAZ-nak, hogy az FSZB-ben még mindig vannak okos emberek, akik látják a háború katasztrofális következményeit. Mások lemondtak, vagy megvárják a nyugdíjazást, miközben sokan mások támogatták a háborút.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Így adózhatunk jövőre

A magyar kormány benyújtotta az Országgyűlés elé a 2023. évi költségvetési törvényjavaslatát. A BDO hazai szakértői minden eddiginél részletesebben megvizsgálták a javaslat adózást érintő változásait, amiket Orbók Ilona, a BDO Magyarország adótanácsadási üzletágának ügyvezetője foglalt össze pontokba szedve.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

BÉT: a 4iG volt június legnagyobb nyertese

A Budapesti Értéktőzsde 216,7 milliárd forintos forgalommal zárta a júniust szemben az egy hónappal korábbi 399,5 milliárdnyi forgalommal. A 4iG 27,3 százalékkal produkált magasabb forgalmat a májusban elért eredményeihez képest.

Hírek

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO

Családbarát Munkahely címet kapott a METRO magyarországi áruházlánca. A nagy múltú nemzetközi vállalat elsősorban rugalmas, az egyedi élethelyzetekhez igazodó munkaidő- és juttatási megoldásaival érdemelte ki az elismerést - közölte a vállalat.

Csehország az Európai Unió Tanácsának soros elnöke

Július elsejével Csehország átvette az Európai Unió Tanácsának féléves soros elnökségét Franciaországtól. Tevékenységét olyan politikai prioritások fogják vezérelni, amelyek reagálnak a jelenlegi geopolitikai helyzetre, különösen Oroszország Ukrajna elleni háborújára, valamint a konfliktus okozta gazdasági kihívásokra.

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

Július 1-től Szabó Péter irányítja a Microsoft Magyarországot - közölte a társaság.

Újabb tíz évig ingyen roamingolhatunk az EU-n belül

Ma, július 1-jén hatályba lépett az a szabályozás, amely a következő tíz évben is lehetővé teszi, hogy többletköltségek nélkül legyen használható a mobiltelefon az Európai Unión belül tett utazások során.

Budapesti járatokat is törölni kell a repülési káosz miatt

Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével párosul, elsősorban a földi kiszolgálásban okoz fennakadásokat, ami miatt járatkésések vagy kimaradások is előfordulnak. A problémák a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is éreztetik hatásukat - közölte a Budapest Airport.

Altató- és lélegeztetőgép kartellt tárt fel a GVH – 670 milliós bírság

A Gazdasági Versenyhivatal csaknem 670 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki, amiért négy jelentős piaci szereplő már a közbeszerzési kiírás előtt felosztott egymás között egy állami altató- és lélegeztetőgép tendert.

Londonban és Párizsban is folytatódik a reptéri káosz

A londoni Heathrow-n és a párizsi Charles de Gaulle repülőtéren is újabb járattörlések várhatók, mivel az üzemeltetők arra számítanak, hogy az utazási káosz a nyár további részére is áthúzódik.

Változás a kutakon: ennyibe kerül péntektől az üzemanyag magyar forgalmi nélkül

Július 1-jén, pénteken újra változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin literje 5 forinttal drágul, a gázolajé pedig 15 forinttal lesz olcsóbb. A változás a piaci árazású termékek esestében érvényesek, magyar forgalmi engedéllyel továbbra is a 480 forintos hatósági áron lehet tankolni.

Gazdaság

Elindult a Széchényi MAX – az új támogatott hitelprogram

A Széchenyi kártya program MAX hiteltermékeinek a kamata 0,5-3,5 százalék között van, azaz jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

Újra igényelhető nulla százalékos kkv-hitel az MFB-nél

Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál.

Nem várt sokat az MNB: itt az újabb kamatemelés

Ahogy azt a keddi kamatdöntő ülést követően a Magyar Nemzeti Bank bejelentette, csütörtöktől összezárt az alapkamat és a piacon irányadónak tekintett egyhetes betét kamata. A jegybank az előző hetinél 50 bázisponttal magasabb 7,75 százalékos kamattal hirdette meg az egyhetes betétet a csütörtöki akcióra.

MNB: több százezer forintos többletköltséget jelenthet a moratóriumban maradás

A Magyar Nemzeti Bank azt javasolja az ügyfeleknek, hogy csak nehéz helyzetben, tartalékok híján lévők maradjanak a törlesztési moratóriumban, mert az több százezer forintos többletköltséget jelenthet a hiteleseknek.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom