Hirdetés
Kezdőlap Fókuszban A Putyin-féle információs buborék tragikus végeredménye
No menu items!

A Putyin-féle információs buborék tragikus végeredménye

Vlagyimir Putyin. Fotó: Bigstock

“Mariupolt három nap alatt elfoglalni, Kijevet öt nap alatt”: egy kutatás nyomon követi, mekkora a harag az orosz hírszerző szolgálatokban azokra a kollégákra, akik engedték, hogy Putyin konform információkkal menjen bele az ukrán háborúba.

Amikor egy napon megírják az ukrajnai háború történetét, valószínűleg nagy teret kap majd a február 24-i inváziót megelőző moszkvai számítási hibákról szóló beszámoló. Már az orosz újságírók is megpróbálják ezt a szempontot megvilágítani – igaz külföldről, mert otthon lehetetlenné vált a munkájuk. Vlagyimir Putyin elnök biztos volt a győzelemben – idézi Roman Anin, a Vashnyje Istorii (Fontos történetek) oknyomozó portál egyik beszélgetőpartnerét a napokban közzétett kutatásában-, “mert 2008-ban egy hét alatt végeztünk Grúziával, 2014-ben lövés nélkül vettük el a Krímet és Szíriában is elég könnyen boldogultunk. Aztán 2022-ben mindenki arról számolt be, hogy úgymond virággal várnak minket Ukrajnában. Így hát munkához láttak.”

Anin korábban a “Novaja Gazeta” számára végzett kutatásokat, saját projektje 2020 óta létezik. 2021 augusztusa óta őt és több kollégáját, valamint a “Vashnye Istorii” Lettországban bejegyzett szerkesztőségi társaságát “külföldi ügynöknek” tekintik Oroszországban, és a médiumot március eleje óta “nemkívánatos szervezetnek” is minősítik. Ez de facto tevékenységi tilalmat jelent, mivel minden együttműködés vagy együttműködés súlyos szankciók mellett tilos. Ráadásul az Istories.media honlapot most blokkolják Oroszországban a háborúról szóló állítólagos félretájékoztatás miatt.

Annál is inkább figyelemre méltó, hogy Anin és munkatársai mintegy tíz, a titkosszolgálatokban és Putyin apparátusában dolgozó forrással tudtak beszélni az elnök döntéséről – mondja a “Vashnyje Istorii” főszerkesztője – aki maga már nincs Oroszországban – a FAZ-nak. A beszélgetőpartnerek mindannyian “nagyon dühösek” voltak a történtek, az akció “ostobasága” és “szakmaiatlansága” miatt.

Hogyan hat az új autó átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Minden, amit a cégautóhasználat személyi jövedelemadó vonzatairól tudni kell. Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15-én. Részletek és további információ: itt található.   

“Putyin, a legkevésbé tájékozott ember”

Anin szerint minden forrás egyetértett abban, hogy az orosz vezetés abból indult ki, hogy saját hadserege nem fog komoly ellenállásba ütközni Ukrajnában. “A feladatot így adták meg: Mariupolt három nap alatt, Kijevet öt nap alatt” – mondta egy hírszerző tiszt. Úgy tűnik, az ukrajnai gyors katonai sikerek után arra számítottak, hogy a különleges rendőrség és a Nemzeti Gárda egységeivel lépnek fel a megmaradt elégedetlenkedők ellen. A mobil letartóztató buszok, amelyeket mindenki ismer, aki valaha is látott illegális tüntetést Oroszországban, már ott voltak. “Ugye láttad a képeket a kiégett fogdabuszokról? Tényleg azt hitték, hogy mindent gyorsan elfoglalnak, majd gumibotokkal szétoszlatják a tömeget” – idézi az Anin a különleges erők egyik tisztjét. Az Ukrajna lerohanásáról szóló döntést Putyin hozta meg, mint “a legkevésbé tájékozott ember, aki ilyen döntést hozhat”.

Oroszország elnöke csak “szűk kört” látott, ha egyáltalán látott a covid-járványban, jelentette egy Kreml-tisztviselő. Ez nagyon megnehezítette a munkát. Putyin elszigeteltségében, mondta Anin, szinte lehetetlenné vált, hogy az elnök elé olyan alternatív álláspontokat vigyenek, amelyek nem esnek egybe a titkosszolgálatokéval. Ezért Putyin elsősorban az úgynevezett Ötödik Szolgálatra támaszkodott, amely az FSZB titkosszolgálaton belül az “operatív információkért és nemzetközi kapcsolatokért” felelős. Erről egyes orosz médiumok, elsősorban Andrej Szoldatov és Irina Borogan hírszerzési szakértők számoltak be nem sokkal a támadás után, hozzátéve, hogy az Ötödik Szolgálat vezetője, Szergej Besseda házi őrizetbe, majd később előzetes letartóztatásba került, mert az Ukrajnával kapcsolatos információik félrevezetőnek bizonyultak.

Az Anin forrásai azonban tagadták, hogy Besseda ellen bármilyen intézkedést tettek volna. “Érinthetetlennek” tartják – mondta a titkosszolgálati ügynök egyik ismerőse. A F.A.Z.-nak adott interjújában Anin hangsúlyozta, hogy Bessedát április végén egy moszkvai temetésen látták, és továbbra is aláírta a dokumentumokat. Az újságíró azonban azt írja, hogy az FSZB-ben sokan vannak, akik “e szolgálatból származó kollégáik vérére áhítoznak”. A kutatás idézi az FSZB egy volt alkalmazottját, aki szerint az ötödik szolgálat “fantáziált” például arról, hogy Ukrajna régiói azonnal “Oroszországba menekülnek”, ha erre lehetőség adódik. Az egyik forrás szerint minden bizalmukat Viktor Janukovics elnökbe vetették, aki a 2014-es Majdan-forradalom után Oroszországba menekült, és nem vették észre, hogy “2013-tól kezdve szinte egész Ukrajna gyűlölte őt”.

Mindazonáltal az Oroszországba menekült tisztviselők, a biztonsági erők és a Janukovics környezetéhez tartozó üzletemberek lettek a fő informátorok, akikre az FSZB az ukrajnai helyzet megítélését alapozta – mondta a forrás. Egy volt FSZB-alkalmazott leírta Aninnak, hogy ezek az emberek abban voltak érdekeltek, hogy eltúlozzák a saját – és így Oroszország – ukrajnai helyzetüket, hogy tovább részesüljenek az orosz állami pénzekből, “és Besseda boldogan vitte mindezt az információt a csúcsra”. Valóban, 2014 tavasza óta Moszkvában számos száműzött ukránnal lehetett találkozni, akiket nyilvánvalóan az orosz állami struktúrák tartottak jól, és cserébe az emberi jogok “kijevi rezsim általi megsértéséről” és az “ukrajnai fasizmusról” tartottak előadást. Most már világos, hogy ezek a torzképek hogyan alakították nemcsak az állami médiát, hanem nyilvánvalóan a hírszerzési jelentéseket is, nem hagyva teret a valós ukrajnai fejleményeknek, amelyek csak a krími annexió és Putyin Donbasszban folytatott titkos háborúja következtében váltak egyre önállótlanabbá.

Putyin “Versailles-szindrómája” széles körben elterjedt

Anin szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a hírszerző szolgálatok csak olyan információkat adnak át, amelyek beleillenek a vezetés világképébe. Putyin ezt többször is világossá tette beszédekben és cikkekben, amelyekben tagadta Ukrajna Oroszországtól való függetlenségét, és a szomszédos országot a nyugati hatalmak “oroszellenes” projektjének állította be. Anin szerint a Putyin generációjához tartozó vezető hírszerző tisztek osztják a “Versailles-szindrómát”, amely szerint a Szovjetunió vége a “20. század legnagyobb geopolitikai katasztrófája”. Az “iszonyatos geopolitikai vereségért való bosszúállás” igénye “az olajárakkal együtt nőtt” – mondja Anin.

A megfelelő nézeteket nyilvánvalóan bele kellett foglalni a Putyin számára készített jelentésekbe. “Azt kell jelentened, amit a vezetés hallani akar, különben nem jutsz sehova a szolgálatban” – idézi Anin egy FSZB-s férfit. “Különben még problémák is lehetnek.” Ez a káderek “negatív szelekciójához” vezetett – írja az újságíró. Beszélgetőpartnerei “végrehajtó debileknek” nevezték a feltörekvőket, akik viszont a saját fajtájukat támogatták. Ráadásul a “megerősítési torzítás” – az a tendencia, hogy az információkat úgy választjuk ki, állapítjuk meg és értelmezzük, hogy azok megfeleljenek a saját elvárásainknak – a rendszer belső korrekciós mechanizmusainak aláásásához vezetett. Elméletileg Putyint az FSZB mellett a külföldi hírszerző szolgálatnak (SWR) is tájékoztatnia kellene. De konfliktus esetén, amikor az információk ellentmondanak egymásnak, az embernek a saját információit a felettesei kívánságának megfelelően kell megváltoztatnia – mondta egy volt FSZB-alkalmazott.

Hogyan hat az új autó átadások csúszása, a kényszerű túlfutás menedzselése a cégautó piacra és a flottaüzemeltetésre? Minden, amit a cégautóhasználat személyi jövedelemadó vonzatairól tudni kell. Az elektromos autózáshoz kapcsolódó adózási és üzemeltetési kérdések a legjobb szakemberektől, egy szakmai konferencián 2022 június 15-én. Részletek és további információ: itt található.   

Anin elmondta az FAZ-nak, hogy az FSZB-ben még mindig vannak okos emberek, akik látják a háború katasztrofális következményeit. Mások lemondtak, vagy megvárják a nyugdíjazást, miközben sokan mások támogatták a háborút.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Navracsics: Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb állama közé kerülhet

Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb állama közé kerülhet - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács ülésén, az Országházban.

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Katar nem annyit fog a foci-vb-n, mint gondolta

Katar alig több mint 765 ezer látogatót fogadott a labdarúgó-világbajnokság első két hetében, ami elmarad a várakozásoktól, mivel az ország 1,2 millió látogatóra számított az egy hónapos rendezvény alatt - derül ki a Reuters birtokába jutott szervezői jelentésből.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom