Hirdetés
Kezdőlap Autóipar A Tesla Brandenburgnál támad
No menu items!

A Tesla Brandenburgnál támad

A német autógyártók lemaradásban vannak az alternatív meghajtások terén. Újabb okuk van az aggodalomra. Az elektroautózásban mindenkit megelőző Tesla Németországban építheti fel első európai üzemét.

A nagy bejelentés

A Tesla Model Y modellje (KLIKK a képekre a nagyításért)

Egy elhagyatott erdőség Berlintől 45 kilométerre. Ha a Tesla első embere, Elon Musk beváltja ígéretét, 2021-ben autógyár lesz a fák helyén. A kaliforniai elektroautógyártó első SUV modellje, a Model Y készülne Brandenburgban és egy „gigantikus akkumulátor gyártó üzem” is épülne. 4 milliárd eurós beruházásról és több ezer új munkahelyről szól az ígéret.

Az NDK összeomlását még mindig kiheverni képtelen, Berlint övező tartományban örülnek, bizakodnak. Kérdés, meddig. Ugyanis hamar kiderült, hogy a Tesla-vezért nem sokra tartja „a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről” szóló EU-irányelvet.

Klaus Grewe

A szakértők a céldátumot és a beruházás volumenét illetően is szkeptikusak. Németország egyik legjobb nevű építési menedzsere, Klaus Grewe szerint az engedélyezés és a kivitelezés során is mindennek a jogszabályok és a technika megengedte legnagyobb sebességgel kell történnie, hogy 2021-re álljon a gyár. Autóipari szakemberek a beruházási összeget tartják túlzónak. A Porsche új üzeme a Stuttgart közeli Zuffenhausenben 15 ezer négyzetméteres, évi 100 ezer autó kapacitású és 1500 új munkahelyet teremtett, mégis kijött 700 millió euróból.

Ráadásul a múltban Musk nagyra törő terveiből sok egyáltalán nem, vagy kisebb dimenzióban valósult meg. 2014-ben a „világ legnagyobb gyárának” megépítését jelentette be. A tervezettnél később, 2019-ben valóban elkészült az új üzem a nevadai Renoban. 176 ezer négyzetméterrel tényleg jelentős méretű, de nem, hogy a világon, még Nevadában sem a legnagyobb. A Boeing közeli gyára kétszer akkora.

Brandenburg nem Berlin?

Musk szereti az erős jelzőket. „GIGA BERLIN” – írta a projektre utalva a Twitteren, amikor novemberben a német fővárosba érkezett. A beruházási szándékot is a közösségi médiában adta a világ és Brandenburg tudtára.

Dietmar Woidke

Elképesztő izgatott volt, ’berlini gigagyárról’ beszélt” – emlékszik vissza az első telefonbeszélgetésre a szociáldemokrata tartományi miniszterelnök, Dietmar Woidke. „Nem értette, hogy a Kieferstanden-erdő nem Berlinben van”. Később rájöhetett, hogy nem tanulmányozta megfelelően Németország földrajzát.

A telefonkonferencia után lemondta a sajtótájékoztatót, amelyen a beruházás részleteit ismertette volna. Végül mégis kitartott a ’Berlin-Brandenburg gigagyár’ névre átkeresztelt projekt mellett.

Gyanítható, hogy Musk még sosem hallott Brandenburgról. Németországból csak a trendi fővárost, az új start-up paradicsomot, Berlint ismeri. 

Tanácsadói hasonló okokból beszélhették rá a német fővárost helyett az azt övező tartományra, mint Nevadára: Gazdaságilag elmaradott, magas munkanélküliséggel küzdő régiók, ahol az állam adókedvezményekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal segíti a nagyberuházásokat. Az 1 milliárd eurós beruházás így gyakorlatilag önfinanszírozó lett.

Mindent összeadva Nevada a 7000 új munkahely mindegyikét 142 ezer euróval támogatta. Brandenburgban is jó esélye van hasonló dotációra. A tartomány nemrégiben döntött a szénbányászat megszüntetéséről. 4 milliárd eurót különített el a sikeres gazdasági szerkezetváltás előmozdítására. A torta legnagyobb szelete a Tesláé lehet. Szinte biztos, hogy ingyen kapná az építési területet és a tartomány gondoskodna a közüzemi és a közúti infrastruktúra kiépítéséről is. Az ’isten háta mögötti’ Kieferstanden-erdő mellett szól Berlin 50 kilométerre épülő új reptere is.

A Tesla térfelén pattog a labda

Musk egy showman, de tudja, mit csinál” – mondják a hozzá közel állók. A Tesla 10 oldalas kérdés sort küldött a tartományi vezetésnek, amelyben a konkrét kedvezményekre és támogatásokra volt kíváncsi.

Jörg Steinbach

„Gyors és pontos válaszokat vártak, inkább tegnapra, mint mára” – mondják a gazdasági minisztériumban. A tárcavezető elmondása szerint a kérdések 95%-t tisztázták. “Ha tényleg Németországban épül a Tesla gyár, akkor biztosan a brandenburgi Kieferstanden-erdőben” – mondja a gazdasági miniszter, Jörg Steinbach.

A Tesla-alapítót közelebbről ismerők azonban figyelmeztetnek: Ha valami nem Musk elképzelése szerint alakul, rögtön távozik. Ezt tudják Brandenburgban is. Eddig a Tesla minden kívánságát kielégítették.

„Fél lábbal a börtönben érzem magam olyan feltételekbe mentünk bele” – fogalmaz a gazdasági miniszter. Azt azonban leszögezi, hogy ez az adókedvezményekre és az állami támogatásokra vonatkozik. „Az engedélyezési eljárásban minden a jogszabályi előírásoknak megfelelően, a nyilvánosság bevonásával fog történni.”

Most a Tesla térfelén pattog a labda. Brandenburgban várják, hogy a kaliforniai konszern hivatalosan is elindítsa az engedélyeztetési eljárást.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

Századvég: enyhén javult a lakosság és a cégek konjunktúraérzete

A korlátozások kismértékű enyhítése valamennyire már megmutatkozik a konjunktúraérzeten, de annak számottevő javulása csak további lazítások, illetve a gazdaság teljes újraindítása után várható - állapította meg a Századvég Gazdaságkutató áprilisi felmérésének eredményéből.

Magyar bor nyert díjat Moszkvában

Nagyaranyérmet nyert a Moszkvában megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen (EAWSC) a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja.

Mentorok és mentoráltak találkozója. Erdélyi program – második állomás

Mintegy száz erdélyi magyar vállalkozó találkozik szerdán az online térben a Nemzetpolitikai Államtitkárság erdélyi mentorprogramja keretében, amely második állomásához érkezett. A Design Terminallal és a Pro Economica Alapítvánnyal partnerségben megvalósuló rendezvény célja az erdélyi magyar vállalkozók támogatása, a magyar vállalkozókat segítő szakmai környezet kialakítása.

Maradhat a gyorsított áfa-kiutalás – további könnyítések jöhetnek

Tavaly május óta több mint ezermilliárd forint általános forgalmi adót utalt ki gyorsabban az adóhivatal. A járvány miatt bajba jutott vállalkozásokat segíti, ha ez az intézkedés az év végéig fennmaradhat - közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Hírek

Magyar bor nyert díjat Moszkvában

Nagyaranyérmet nyert a Moszkvában megrendezett Eurázsiai Bor- és Párlatversenyen (EAWSC) a mádi Demetervin Pincészet dűlőszelektált, 2013-as évjáratú Király furmint aszúja.

Féltékenységből derítőbe fojtotta kétéves öccsét

Vádat emeltek egy kamaszfiú ellen, mert féltékenységből szennyvízaknába fojtotta kétéves öccsét - tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

Használt autók. Nő a kereslet, az öregebbeket keresték inkább

Megindulhat a növekedés a használt autók magyarországi piacán. A Das WeltAuto szerint az eladott autók kormegoszlása tovább romlott az idén. Kétharmadrészt 10 évesnél idősebb autók fogytak.

Új elnök a Magyar Lízingszövetség élén

A Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatóját, Zs. Nagy Istvánt választotta meg elnöknek a Magyar Lízingszövetség döntéshozó testülete. A posztot mostanáig betöltő Nyikos Katalin mandátuma lejárt, viszont elnökségi tagként továbbra is részt vesz a testület munkájában - közölte a szervezet.

Operatív törzs: a terasznyitás után is marad a kijárási tilalom

A teraszok és kerthelyiségek nyitásával az esti kijárási tilalom nem szűnik meg - hívta fel a figyelmet a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Fegyveresek a Dunán. Nemzetközi hadgyakorlat indult magyar vezetéssel

Magyar vezetéssel kezdődött nemzetközi különleges műveleti gyakorlat: a Black Swan 2021 kapcsolódik az amerikai vezetésű Trojan Footprint-South 2021 és a Blue Sky gyakorlathoz, továbbá része a Defender Europe 2021 sorozatnak. A gyakorlatot a tervek szerint, de a koronavírus-járványhoz kapcsolódó védelmi intézkedések betartásával tartják meg.

Nagykáta. Hónapokon át lopta a nyugdíjakat egy postás

Kézbesítés helyett ellopta a címzetteknek küldött pénzt, ezért sikkasztás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt a Nagykátai Járási Ügyészség egy postás ellen - közölte a Pest megyei főügyész.

Koronavírus – Maszsz: az újraindítás feltétele a díjmentes teszt

A gazdaság újraindításának elengedhetetlen feltétele az ingyenes koronavírusteszt, amelyet minden magyar állampolgár számára biztosítani kell - közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (Maszsz).

Egy év, 33 százalékos átlagár-növekedés a használtautók piacán

A kereslet bővülése és az árak emelkedése sem állt meg a használtautó-piacon, a tavaly decemberben még 3,1 milliós hirdetési átlagárak 2021 márciusában már 3,7 millió forint felett jártak, tavaly márciushoz képest pedig csaknem 1 millió forintos, 33,2 százalékos a drágulás - közölte saját adatai alapján a Használtautó.hu.

Kutatás: az éhségérzetért egy receptor felel – jöhet a gyógyszer az elhízás ellen

Megfejtették a jóllakottságért felelős agyi mechanizmust izraeli és brit...

Zivatar jön és jégeső

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki...

Koronavírus – Dárdai Pál és családja karanténban: nem sírok, nem panaszkodok

Fegyelmezetten akarja végigcsinálni a kötelező karantént Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának a vezetőedzője, akiről kiderült, hogy koronavírusos.

Gazdaság

A Real Madrid elnöke szerint a Szuperliga használ a kicsiknek is

A Real Madrid elnöke, Florentino Pérez szerint elsősorban a nagy klubok nehéz anyagi helyzete miatt volt szükség arra, hogy életre hívják az Európai Szuperligát (ESL), amelyben húsz csapat szerepel majd.

Kártyás fizetés. Minden egymillióból 174 forint kerülhetett csalókhoz

Tavaly mintegy 70 ezer bankkártyás és online visszaélés történt, és csaknem 1,3 milliárd forintot próbáltak ellopni a bankkártyacsalók. Az elsőre riasztónak tűnő számok ellenére Magyarország a bankkártya-használat terén a legbiztonságosabb európai országok közé tartozik - mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nem fizet osztalékot az OTP – Csányi újabb öt évig marad

Az OTP Bank bár nyereséggel zárta a múlt évet, a jegybanki iránymutatásnak megfelelően nem fizet osztalékot 2020-as gazdálkodása után - döntött a közgyűlési jogkörrel felruházott igazgatóság, amely meghosszabbította Csányi Sándor elnök-vezérigazgatói megbízatását.

Amerika hitelezői: Japán a legnagyobb, Írország a negyedik

Februárban már a huszonegyedik egymást követő hónapban volt japán tulajdonban a legtöbb amerikai állampapír.

Befektetési alapok: átlépte a 7000 milliárdot a kezelt vagyon

Márciusban 2 százalékkal, vagyis 137 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok vagyona, amely ezzel először lépte át a hétezer milliárd forintot. A hónap végén a Bamosz tagjai 7110 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Statisztikai alapú értékbecslés – gyorsabb és olcsóbb hitelfolyósítás

Gyorsabb és olcsóbb lesz a hitelfolyósítás, hamarosan számos új jelzáloghitel-kihelyezéshez is alkalmazzák majd a bankok a statisztikai alapú értékbecslés módszerét - közölte a Magyar Bankszövetség.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom