Kezdőlap Autóipar A Tesla Brandenburgnál támad
No menu items!

A Tesla Brandenburgnál támad

A német autógyártók lemaradásban vannak az alternatív meghajtások terén. Újabb okuk van az aggodalomra. Az elektroautózásban mindenkit megelőző Tesla Németországban építheti fel első európai üzemét.

A nagy bejelentés

A Tesla Model Y modellje (KLIKK a képekre a nagyításért)

Egy elhagyatott erdőség Berlintől 45 kilométerre. Ha a Tesla első embere, Elon Musk beváltja ígéretét, 2021-ben autógyár lesz a fák helyén. A kaliforniai elektroautógyártó első SUV modellje, a Model Y készülne Brandenburgban és egy „gigantikus akkumulátor gyártó üzem” is épülne. 4 milliárd eurós beruházásról és több ezer új munkahelyről szól az ígéret.

Az NDK összeomlását még mindig kiheverni képtelen, Berlint övező tartományban örülnek, bizakodnak. Kérdés, meddig. Ugyanis hamar kiderült, hogy a Tesla-vezért nem sokra tartja „a természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állatok és növények védelméről” szóló EU-irányelvet.

Klaus Grewe

A szakértők a céldátumot és a beruházás volumenét illetően is szkeptikusak. Németország egyik legjobb nevű építési menedzsere, Klaus Grewe szerint az engedélyezés és a kivitelezés során is mindennek a jogszabályok és a technika megengedte legnagyobb sebességgel kell történnie, hogy 2021-re álljon a gyár. Autóipari szakemberek a beruházási összeget tartják túlzónak. A Porsche új üzeme a Stuttgart közeli Zuffenhausenben 15 ezer négyzetméteres, évi 100 ezer autó kapacitású és 1500 új munkahelyet teremtett, mégis kijött 700 millió euróból.

Ráadásul a múltban Musk nagyra törő terveiből sok egyáltalán nem, vagy kisebb dimenzióban valósult meg. 2014-ben a „világ legnagyobb gyárának” megépítését jelentette be. A tervezettnél később, 2019-ben valóban elkészült az új üzem a nevadai Renoban. 176 ezer négyzetméterrel tényleg jelentős méretű, de nem, hogy a világon, még Nevadában sem a legnagyobb. A Boeing közeli gyára kétszer akkora.

Brandenburg nem Berlin?

Musk szereti az erős jelzőket. „GIGA BERLIN” – írta a projektre utalva a Twitteren, amikor novemberben a német fővárosba érkezett. A beruházási szándékot is a közösségi médiában adta a világ és Brandenburg tudtára.

Dietmar Woidke

Elképesztő izgatott volt, ’berlini gigagyárról’ beszélt” – emlékszik vissza az első telefonbeszélgetésre a szociáldemokrata tartományi miniszterelnök, Dietmar Woidke. „Nem értette, hogy a Kieferstanden-erdő nem Berlinben van”. Később rájöhetett, hogy nem tanulmányozta megfelelően Németország földrajzát.

A telefonkonferencia után lemondta a sajtótájékoztatót, amelyen a beruházás részleteit ismertette volna. Végül mégis kitartott a ’Berlin-Brandenburg gigagyár’ névre átkeresztelt projekt mellett.

Gyanítható, hogy Musk még sosem hallott Brandenburgról. Németországból csak a trendi fővárost, az új start-up paradicsomot, Berlint ismeri. 

Tanácsadói hasonló okokból beszélhették rá a német fővárost helyett az azt övező tartományra, mint Nevadára: Gazdaságilag elmaradott, magas munkanélküliséggel küzdő régiók, ahol az állam adókedvezményekkel és vissza nem térítendő támogatásokkal segíti a nagyberuházásokat. Az 1 milliárd eurós beruházás így gyakorlatilag önfinanszírozó lett.

Mindent összeadva Nevada a 7000 új munkahely mindegyikét 142 ezer euróval támogatta. Brandenburgban is jó esélye van hasonló dotációra. A tartomány nemrégiben döntött a szénbányászat megszüntetéséről. 4 milliárd eurót különített el a sikeres gazdasági szerkezetváltás előmozdítására. A torta legnagyobb szelete a Tesláé lehet. Szinte biztos, hogy ingyen kapná az építési területet és a tartomány gondoskodna a közüzemi és a közúti infrastruktúra kiépítéséről is. Az ’isten háta mögötti’ Kieferstanden-erdő mellett szól Berlin 50 kilométerre épülő új reptere is.

A Tesla térfelén pattog a labda

Musk egy showman, de tudja, mit csinál” – mondják a hozzá közel állók. A Tesla 10 oldalas kérdés sort küldött a tartományi vezetésnek, amelyben a konkrét kedvezményekre és támogatásokra volt kíváncsi.

Jörg Steinbach

„Gyors és pontos válaszokat vártak, inkább tegnapra, mint mára” – mondják a gazdasági minisztériumban. A tárcavezető elmondása szerint a kérdések 95%-t tisztázták. “Ha tényleg Németországban épül a Tesla gyár, akkor biztosan a brandenburgi Kieferstanden-erdőben” – mondja a gazdasági miniszter, Jörg Steinbach.

A Tesla-alapítót közelebbről ismerők azonban figyelmeztetnek: Ha valami nem Musk elképzelése szerint alakul, rögtön távozik. Ezt tudják Brandenburgban is. Eddig a Tesla minden kívánságát kielégítették.

„Fél lábbal a börtönben érzem magam olyan feltételekbe mentünk bele” – fogalmaz a gazdasági miniszter. Azt azonban leszögezi, hogy ez az adókedvezményekre és az állami támogatásokra vonatkozik. „Az engedélyezési eljárásban minden a jogszabályi előírásoknak megfelelően, a nyilvánosság bevonásával fog történni.”

Most a Tesla térfelén pattog a labda. Brandenburgban várják, hogy a kaliforniai konszern hivatalosan is elindítsa az engedélyeztetési eljárást.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom