Hirdetés
Kezdőlap Kül-hon Amerika: magyar iskolák összefogása a virtuális térben

Amerika: magyar iskolák összefogása a virtuális térben

Az amerikai magyar iskolák is összefogtak az USA-ban életbe léptetett iskolabezárások hatására. Butala Viktória a floridai Mákvirágok Magyar Óvoda és Kisiskola alapítója és igazgatója  kifejtette: az online tér ugyan gyerekeknek tanároknak egyaránt kihívást rejt, de mindenki úgy érzi, a virtuális kapcsolat is segít a nehéz helyzetben rendkívül fontos összetartozás érzésének fenntartásában.     

Mindössze nyolc fővel indult 2014-ben az orlandoi Mákvirágok Magyar Óvoda és Kisiskola. A hétvégi magyar oktatási intézményben ma már 35, magyar gyökerekkel rendelkező óvodás és kisikolás ismerkedik – a hagyományos magyar ünnepeket is megtartva -, a magyar nyelvvel, történelemmel, kultúrával. Mindez a tanárok, az óvónők, a gyerekek szülei vállalásának köszönhetően.

Nem maradtak el az ünnepségek, Amerikában a világhálóra költöztek

– Az Egyesült Államokban március közepén érkezett el az az idő, amikor a nagyobb rendezvényeket el kellett halasztani, az iskolákat bezárták a vírus terjedése miatt – mondja Butala Viktória. Ez azért is nehéz időszakot jelentett, mert több magyar iskola, a vezető kollégákkal mi is hosszabb ideje a hagyományos, március 15-i ünnepségre készülődtünk. Szomorúan követhettük az eseményeket, amint sorra került az iskolák plakátjaira az ELMARAD felirat. Ezért született meg az ötlet, hogy a sok kis magyar kisdiák, akik Amerika-szerte, a keleti parttól a nyugatiig, verseket, énekeket, műsorral készültek, tanultak a bemutatókra, iskolájukat képviseletében együtt szavalják el a Nemzeti dalt, ami nagy sikert aratott a világhálón.

– Jelenleg az egész USA terültén zárva vannak az iskolák, a legújabb információ szerint legkorábban május 1-jén nyitnak ki az iskolák az USA-ban. Így természetesen – folytatja Butala Viktória – a hétvégi magyar iskolák fala között is szünetel az oktatás.

A kisiskolások a világhálón osztották meg a március 15-i ünnepi műsort:

Többségükben az online oktatásra álltak át, ami az iskolák vezetőinek és a tanárainak kihívás és persze nemkülömben a gyerekeknek számára is az. “Ugyanakkor öröm tapasztalni, hogy Amerikában nagyon jó a kapcsolat a magyar iskolák vezetői között. Folyamatosan, tudásmegosztással is segítik egymást ebben a nehéz időszakban is” – hangsúlyozza. – Ennek jegyében az AMIT (Amerikai Magyar Iskolák Találkozója) webináriumokat szervez számunkra, és ezek az online oktatáshoz kötődő előadások nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy ebben az új, és szokatlan helyzetben is hatékony legyen a tanítás, immár a világhálón.

– A magyar iskolák összefogása, az összetartozás érzése azért is erőt ad, mert az új helyzetben rengeteg, tőlünk eddig idegen feladattal jár most egy hétvégi iskolai nap előkészítése, ami sokkal több időt és energiát követel az eddig megszokottnál. Ráadásul biztos, hogy sajnos egyenlőre megmarad a képernyőn keresztüli találkozás a kisdiákokkal és ezért minden olyan eszközt használnunk kell, amivel fenn tudjuk tartani az oktatást és a szoros kötődést a magyar gyerekek között. Hogy egy kis pozitív hír is legyen: amit eddig nem tudtunk az iskola épületén belül megoldani, de amit a saját konyhájában mindenki megtehet, a nagy iskolásainknak online sütőórát is szervezünk már – ma például éppen kakaós csigát sütöttek a gyerekek.

Butala Viktória hozzátette: a magyar iskolák szerepe azért is több az identitás megőrzését szolgáló ismeretek átadásánál, mert a szülőket is bevonva olyan magyar közösségeket teremtenek az új világban, amelyek most, az elvárt távolságtartás mellett is szoros kapcsolatot tart fenn.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Itália tárt karokkal vár! Utazhatnak az olaszok, várják a külföldieket

Június 3-án újraindul a turizmus Itáliában. Az ország megnyitja határait az uniós tagállamok polgárai előtt is. Ismét lehet strandolni és múzeumba menni. Kinyitnak a hotelek, éttermek és fagyizók is! Nem minden tartomány örül. Toscana is aggódik.

Tőzsde – Vegyes kezdés New Yorkban

Vegyes indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.

Amerikai pénzosztás: rekordmértékben nőttek a keresetek

A krízishelyzetben nyújtott állami támogatásoknak köszönhetően áprilisban a valaha regisztrált legnagyobb mértékben nőttek a személyi jövedelmek az Egyesült Államokban - közölte a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete.

Tömegével érkezik a hamis játék – a legtöbb csak a határig jut

Az ITM a vámhatósággal együttműködve tavaly óta csaknem 170 ezer játékot vizsgált meg a határokon, túlnyomó részüket pedig megsemmisítette. A hatóságok a járványveszély idején fokozták a belső ellenőrzéseket is - közölte a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Hírek

Balaton. Több tucatnyi gyógyszer maradványát mutatták ki

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki vizsgálatok a Balatonban. Mivel csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, nem jelentenek egészségügyi kockázatot - közölte Maász Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Jövő júliustól tilos az egyszer használatos műanyag

2021. július 1-jével tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Pécs. Félmilliárdos áfacsalás – brazil szójával

Három férfit tartóztattak le Pécsen, mert az általuk irányított cégláncolat áfa megfizetése nélkül kereskedett szójával. A kár mintegy félmilliárd forint - közölte a NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága.

Rezsiutalvány – hosszabb beváltási határidő

A pünkösdi ünnepi hétvégére való tekintettel május 31. helyett június 2-ig fogadja el a rezsiutalványokat a Magyar Posta.

Kudarcba fulladt Richard Branson rakétakilövése

Sikertelen volt a Virgin Orbit első rakétafellövési kísérlete. A brit milliárdos, Richard Branson cége újabb indítást tervez, hosszú távon pedig az a célja, hogy fizetős utasokat repít a földi légkör fölé.

KSH: negyedével csökkent a természetes fogyás

Csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

E-matrica nélkül: több a külföldi bliccelő

A személygépjárművekre márciusban nyolcvanezer, áprilisban csaknem ötvenezer esetben szabott ki pótdíjat díjfizetés nélküli úthasználat miatt a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A SpaceX embert küld az űrbe, Musk mindenre gondolt

Stílusosan indulnak az űrbe a SpaceX Crew Dragon űrhajójának első asztronautái: az egyrészes, fekete-fehér színű, elegáns szkafandert viselő űrhajósok egy elektromos Teslával érkeznek szerdán a kilövőpadhoz.

Új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz - jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott Szegeden.

Szerdán tovább drágulnak az üzemanyagok

Tovább emelkedik a hét közepén az üzemanyagok ára: a benzin bruttó 7 forinttal kerül majd többe, a gázolaj pedig bruttó 6 forinttal drágul.

Lakónegyedre zuhant egy utasszállító Pakisztánban

Nem sokkal a landolás előtt lakónegyedre zuhant egy utasszállító repülőgép a pakisztáni Karacsiban. A fedélzeten legalább százan voltak, valamennyien életüket vesztették.

Gazdaság

Lemondott az MNB alelnöke

A Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöke, Nagy Márton - más fontos vezetői megbízatása miatt - lemondott alelnöki tisztségéről.

Szuperbank alakul: a Budapest Bank is csatlakozik

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő.

Monetáris tanács: marad az alapkamat és a kamatfolyosó

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,90 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülésén.

A Bankszövetség új elnöke: elkerülhető a 2008-ashoz hasonló krízis

A bankszektor elemi érdeke, hogy maximálisan támogassa ügyfeleit, valamint a Magyar Nemzeti Bankot és a kormányt annak érdekében, hogy a gazdaság működése mielőbb visszatérjen a normál kerékvágásba - mondta Jelasity Radován.

Jelasity Radován a Magyar Bankszövetség új elnöke

Jelasity Radovánt, az Erste Bank elnök-vezérigazgatóját választotta meg a Magyar Bankszövetség elnökének a szervezet tisztújító testületi ülésén.

MNB: ennél nagyobb sokkot is túlélne a bankrendszer

A mostaninál súlyosabb makrogazdasági pálya esetén is kezelhető a bakrendszer tőkeigénye, azaz a bankok többsége akkor sem szorulna tőkepótlásra - állapítja meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi stabilitási jelentése.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom