Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Argentína: járvány, népszerűség, államcsőd?
No menu items!

Argentína: járvány, népszerűség, államcsőd?

Argentínában kevesebb a megbetegedés, mint a latin-amerikai országokban. A gazdasági helyzet azonban már a járvány előtt is drámai volt. Az élet és a gazdaság mesterséges kómában tartása államcsődöt okozhat. A kormány reménykedik, hogy a rendkívüli körülmények lehetővé teszik az adósság átütemezését.

Válság hozta népszerűség

Március óta szigorú karantén-szabályok vannak: szeptemberig minden reptér zárva lesz és külföldiek sem utazhatnak be; valamennyi étteremnek és kevés kivétellel az üzleteknek is le kellett húzniuk a rolót; az argentinok csak fontos okból, a lakóhelyük 500 méteres környezetében tartózkodhatnak az utcán.

„Egyik napról a másikra bevétel nélkül maradtunk” – számol be a Spiegelnek egy Buenos Aires-i étterem tulajdonosa. Mariana nemrég nyitott, most kezdett menni. „Csak rövid hírek voltak a sajtóban az európai helyzetről, nem is foglalkoztunk az egésszel. Derült égből villámcsapásként értek mindenkit az életünket megbénító korlátozások” – meséli a vezető német hetilap riporterének.

Cristina Kirchner

Az argentinok nehezen viselik a karantén. Az országot vezető Fernández-Kirchner páros népszerűsége azonban sosem látott magasságba emelkedett. 70 százalék elégedett a választási kampányban színtelensége miatt kritizált egykori jogászprofesszor, Alberto Fernández elnökkel és a férje halála után két cikluson át az országot vezető Cristina Kirchner alelnökkel. A balközép politikuspárosnak tudják be, hogy jóval alacsonyabb a megbetegedések száma, mint a többi latin-amerikai országban.

Tavaly novemberben súlyos gazdasági válságban vették át az országot. 2019-ben 3 millió argentin került a szegénységi küszöb alá, az infláció 55, a munkanélküliség 11, a gazdasági visszaesés 3 százalékos volt. Az ex-elnök 2019 nyarán devizakorlátozásokat vezetett be. A cégek csak a nemzeti bank engedélyével vásárolhatnak nagyobb mennyiségű külföldi valutát. Magánszemélyek pezójukból maximum havi 10 ezer dollárt vehetnek.

A vírus tovább rontja a helyzetet

Jelenleg leginkább a kiskereskedelem és a gasztronómia szenved, de a gazdaság mesterséges kómában tartása minden szektorban érezteti a hatását, ahogy ez Európában is történt.

A taxisofőr Buenos Airesben 
Kép: Ricardo Ceppi

Buenos Aires híres az éjszakai életéről. A világon az egyik legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó éttermek, kávézók, bárok száma. Tulajdonosaik hirtelen bevétel, sok tízezer dolgozóik pedig munka és fizetés nélkül maradtak. Az állam ugyan fizeti nekik a minimálbért, de a 65 eurónak megfelelő összeg az európainál nem sokkal alacsonyabb árszínvonal mellett még a betevő falatra sem elég. Az államkassza üres. Argentína tavaly nyár óta a csőd szélén táncol.

A lakosság 34 százaléka a szegénységi küszöb alatt tavaly.  A középosztály egy része is lecsúszott. Az utcai ételosztásokon hosszú sorok kígyóznak, a fővárosban minden felé hajléktalanokat látni. „Ilyen drámai helyzetben politikailag vállalhatatlan a kevés állami bevétel hitelek törlesztésre költeni” – nyilatkozta a Spiegelnek Ulrich Volz, a Londoni Egyetemen működő SOAS Centre for Sustainable Finance professzor.

Az államadósság az éves GDP 80 százaléka, 300 milliárd dollár körül mozog. Ráadásul Argentína nagy része valutában, leginkább dollárban van eladósodva. A külföldi befektetők szabadulnak argentin papírjaiktól. A peso 2019-ben értéke felét elvesztette a dollárral szemben. Több mint 50 milliárd dollár hagyta el az országot. A tehetős argentinok is külföldön helyezik biztonságba a megtakarításaikat.

Minél gyengébb a nemzeti valuta, annál többe kerül az államadósság törlesztése. Az ország már tavaly segítséget kért a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de a hitellel nem sikerült stabilizálni a gazdaságot. Tavaly, a gazdasági válsággal visszaesett, idén a világjárvánnyal pedig összeomlott az export. Nincs devizabevétel. Nincs miből törleszteni. „A pénzpiacokra is kiható világméretű korona-káosz közepette alig tűnt fel valakinek, hogy Argentína március elején gyakorlatilag csődbe ment” – hívja fel a figyelmet Volz. „A nemzetközi hitelek törlesztésének március elejei kimaradása nem lesz egyedi eset. Argentína tartósan fizetésképtelen.

A gyorsan jött pénz gyorsan is ment

A kormány a napokban felvette a kapcsolatot a legnagyobb külföldi hitelezőkkel. Tárgyalni akar a 65 milliárdos devizaadóssága átütemezéséről. 2023-ig fizetési moratóriumot és az átlagosan 7 százalékos kamatok 2,3 százalékra csökkentését kéri. Ha május végéig nem születik egyesség, az elnök hivatalosan is be fogja jelenteni a fizetésképtelenséget. A kilencedik alkalom lenne az ország történetében! A dél-amerikai ország rekorder az államcsődök számában. Ezért Volz szerint a befektetőknek tisztában kellett lenniük a kockázatokkal, amikor 2016 táján nagy ütemben kezdtek argentin államkötvényeket vásárolni.

Kettős motivációjuk volt. Macri 2015-ös hivatalba lépése után neoliberális gazdasági reformokat vezetett be és szolid költségvetési politikába kezdett. Feloldotta a pénzpiaci korlátozásokat. A külföldi befektetők ünnepelték a neoliberális elnököt, ömlött a tőke az országba. 2018-ban jött a befektetői hangulatváltozás. Az okok nemzetköziek voltak.

Az argentín jegybank homlokzata

Amikor a 2008/09-es pénzügyi válság elérte a reálgazdaságok a nyugati központi bankok csökkentették az alapkamatokat. Biztosítani akarták, hogy a bankok hitelezzenek, a vállalatok friss pénzhez jussanak. Egyre több került a feltörekvő országok magasabb kamatot kínáló állampapírjaiból és részvényeiből a bankokhoz. 2017 környékén már a nyugati országok államkötvényei is elfogadható hozamot biztosítottak, minimális kockázat mellett. A feltörekvő országok papírjainak helyét az amerikai, portugál, vagy éppen japán kötvények és részvények vették át.

Van ok reménykedni

Az adósságjegyek döntő része a világ legnagyobb befektetési alapjainál van: Blackrock, Fidelity, T. Rowe. Ez a legnagyobb argentin befektetési alap, a Balza szerint könnyebbé teszi a kormány helyzetét a legutóbbi államcsőddel összevetve. „Akkor kisebb, kétes hátterű, uzsorás hírében álló alapok voltak a fő hitelezők” – mondja a Spiegelnek Martín Daud, a Balza elemzője. Szerinte a piacvezető alapokra nagy nemzetközi politikai nyomás nehezedik főleg az IMF részéről. Hasonlóan vélekedik Volz is:

Ulrich Volz, a Londoni Egyetemen működő SOAS Centre for Sustainable Finance professzora

„Felelőtlenül hitelkihelyezéseikkel, majd a források hirtelen kivonásával nagy szerepük van Argentína fizetésképtelenségében.”

A három nagy alap első körben elutasította az ajánlatot. De Volz szerint lesz megállapodás. „Sok ország van hasonló helyzetben. Argentína csődje dominó hatást válthatna ki. A legnagyobb vesztesek végül az alapok lennének. Sok ezer milliárdot buknának.

Fernández a tárgyalási pozíciói javítása érdekében életet akar lehelni a gazdaságba. Bejelentette a karanténszabályok lazítását. „Reménykedünk. Ennél rosszabb már aligha lehet” – idézi a Spiegel az étterme mihamarabbi újranyitásában bízó Marianát.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Még mindig törött a női karrier lépcsőfoka – Hiába az ESG, lassan halad a munkahelyi női egyenjogúság

Habár a pandémia hatására elterjedt home office a szellemi munkát vállaló nők régi vágya volt, a családi összezártsággal rájuk szakadt otthoni együttlét inkább nehezítette, mint könnyítette a munkavégzést és a szakmai előbbre lépés lehetőségét. Az amerikai kutatók ráadásul nemcsak a kiégést, hanem az ebből fakadó munkaerőpiaci kilépést is nagy veszélynek tartják.

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Hírek

Újabb amerikai delegáció utazott Tajvanra

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom