Hirdetés
Kezdőlap Zöld üzlet Az amerikai összefogás nagyon odacsap a műanyagnak
No menu items!

Az amerikai összefogás nagyon odacsap a műanyagnak

Az amerikai Műanyag Megállapodás, a U.S. Plastic Pact, új 2.0 útitervet tett közzé, melynek keretében, az ellátási láncok átalakításával fogalmaz meg ambíciózus célokat a műanyag csomagolási hulladék felszámolására.

Az US Plastics Pact (amely a The Recycling Partnership és a WWF által alapított konzorcium, ami az Ellen MacArthur Alapítvány globális Plastics Pact hálózatának részeként jött létre) a közelmúltban tette közzé legújabb stratégiai tervét. Amelynek célja, hogy segítse a vállalatokat abban, hogy megváltoztassák a műanyag csomagolás tervezésének, felhasználásának és újrafelhasználásának módját. Az Útiterv 2.0 egy olyan megvalósítható terv, amelynek célja a műanyagok használatának átalakítása, és amely a körforgásos gazdaság megteremtésének gyakorlati lépéseire összpontosít, ahol a műanyag csomagolást újrafelhasználják, újrahasznosítják, komposztálják és a gazdaságban tartják, ahelyett, hogy az hulladékká válna. Ez az átfogó terv az eredeti, 2025-ig szóló ütemterv sikereire és tanulságaira épül, aktualizált és ambiciózus célokat tűzve ki a műanyaghulladék kezelésére és a teljes műanyag értékláncban történő rendszerszintű változásra.

Nagyot léptek a műanyaghulladék-csökkentésben

Már maga az eredeti, 2025-ig szóló ütemterv is ambíciózus kezdeményezés volt, amely az amerikai szövetségi stratégia hiányában azonnali cselekvésre ösztönzött. Eredményeként az elmúlt négy év során a U.S. Plastic Pact jelentős előrelépést ért el a műanyag körforgásban:

– A problémás anyagok csökkentése: a problémás és szükségtelen anyagok listájának létrehozásával a problémás vagy szükségtelen műanyagok felhasználása 14%-ról 8%-ra csökkent.
– Az újrahasznosíthatóság növelése: az újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható műanyag csomagolások mennyiségének 37%-ról 47,7%-ra történő növelése.
– Újrahasznosított tartalom: a csomagolásokban a fogyasztás utáni újrahasznosított vagy felelősségteljesen előállított bioalapú tartalom 7%-ról 9,4%-ra történő növelése.

2.0 ambiciózus célokkal

Mivel a szakemberek szerint ezekre az előrelépésekre építve a folyamatosan változó környezet megköveteli a vállalatoktól, hogy továbbra is feszegessék a határokat, az Útiterv 2.0 célja az, hogy továbbvigye az eredeti terv még nem teljesített célkitűzéseit, és új célokat vezessen be az amerikai műanyagpaktum-aktiválók tapasztalatai alapján:

– Újrahasználati innovációk: az elsődleges cél mostantól már az újrahasználat, amivel jelentősen csökkenteni lehet az egyszer használatos műanyagokat. A gyakorlati példák közé tartoznak a visszaváltható poharak a rendezvényeken, amelyek segítenek a hulladék csökkentésében.
– Körforgásos tervezés: minden műanyag csomagolást úgy terveznek és gyártanak, hogy az újrafelhasználható, újrahasznosítható vagy komposztálható legyen.
– A problémás műanyagok kiküszöbölése: 2030-ra a kibővített problémás és felesleges anyagok listáján szereplő összes terméket megszünteti, és így a szűz műanyagot 30%-kal csökkentik. Ez a megközelítés biztosítja, hogy csak az alapvető fontosságú műanyagokat állítsák elő és használják fel a fenntarthatóságot támogató módon.
– Hatékony újrahasznosítás: a terv célja, hogy a műanyag csomagolások 50%-át újrahasznosítsák, és létrehozzák az ehhez szükséges infrastruktúrát. Így a műanyag csomagolások átlagosan 30%-os újrahasznosított vagy felelősségteljesen előállított bioalapú tartalmat fognak elérni.
– Egészségügyi és közösségi hatás: a terv foglalkozik a műanyaggyártással és -használattal kapcsolatos társadalmi hatásokkal és egyenlőtlenségekkel is.
Emily Tipaldo, a U.S. Plastic Pact ügyvezető igazgatója kijelentette:

“A jelenlegi függőség a szűz műanyagtól fenntarthatatlan. Az Útiterv 2.0 célja, hogy kézzelfogható változást érjünk el azáltal, hogy megváltoztatjuk a műanyagok tervezésének, használatának és újrafelhasználásának módját. A hangsúly azokon a gyakorlatias, megvalósítható lépéseken van, amelyeket a vállalatok megtehetnek a körforgásos gazdasághoz való hozzájárulás érdekében. Az Útiterv 2.0 nem csupán folytatás, hanem evolúció. A kezdeti célkitűzéseink szándékosan ambiciózusak voltak, hogy gyors változásokat indítsanak el. Az Útiterv 2.0-val a megtanultakat és a sikereket a következő szintre emeljük, az innovatív megoldásokra összpontosítva és a szélesebb körű hatásokkal foglalkozva.”

Meichl Frida

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tehetséggondozás a szervezetben – Mindenki nyer(het)

Ahol a tehetséggondozást már egyszer bevezették (és az jól működik), ott könnyebb megszerezni (és megtartani) a piacról a tehetséges munkarőt,

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Növekvő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

Kész: Lezárult az MVM informatikai átállása

Az egyetemes szolgáltatóváltást követően megváltoztak az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségei, amelyekről az ügyfelek az eon.hu oldalon tájékozódhatnak
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,